TOP
  /  Työn löytäminen   /  Perimmäinen opas freelancerina työskentelyn aloittamiseen

Perimmäinen opas freelancerina työskentelyn aloittamiseen

Monille, freelancerina oleminen on yhtä kuin vapaus. Freelancerit työskentelevät omilla ehdoillaan ilman, että pomot määräävät heille, mitä tehdä. Ja vaikka freelancerina toimiminen saattaa kiinnostaa tuhatvuotiaat enemmän kuin muu väestö, mutta se ei rajoitu vain heihin. Oikealla ajattelutavalla, riittävillä valmisteluilla ja muutamilla hyödyllisillä taidoilla kuka tahansa voi aloittaa (elämää muuttavan) freelancerin matka. Hyvät uutiset on, että osoitteellasi ei välttämättä ole lainkaan merkitystä.

opas freelancerina toimimiseenKuva Bich Tran Pexelsistä. Tehdään tämä!

1. Mitä freelance on?

Se on eräänlainen uran tavoittelu. Merriam-Websterin sanakirjan mukaan "freelance" viittasi ennen keskiaikaisiin palkkasotureihin, jotka taistelivat sen valtion tai henkilön puolesta, joka palkkasi heidät ja maksoi heille eniten. Tavallaan sana on edelleen yhdistää menneisyyteen ja sen alkuperään. Nykypäivän freelancerit työskentelevät useimmiten asiakkaille projektiluonteisesti ilman, että heitä palkataan työntekijöiksi. Saatat kuulla sanan itsenäinen toimeksisaaja tai yksityinen elinkeinonharjoittaja freelancerina toimimisen yhteydessä. (Tästä lisää myöhemmin.)

Freelance on myös tullut kattotermi. Nykyään siihen kuuluvat (paikan päällä, paikan ulkopuolella ja etäyhteys) luovien, teknisten ja muiden ammattilaisten tekemät työt. Kyllä, luit oikein. Toisin kuin yleisesti uskotaan, sinun ei tarvitse esittää luovia taitoja päästäksesi alkuun osa-aikaisena, kokopäiväisenä tai tilapäisenä freelancerina. Harkitaan työpaikkojen monipuolistuminen ja lisääntyminen, vuonna tuleva, saatat törmätä freelance-työpaikkoihin, jotka - ei ole olemassa nykyaikana.


Voit myös lukea: Mitä freelance tarkoittaa | Freelance-matkalle lähteminen

Löydä freelance-työmahdollisuuksia täältä!

2. Mitä tarkoittaa olla freelancer?

Sinä olet vastuussa jokaista työsi osa-aluetta. Freelance-työn mukana tulee paljon vapautta ja vastuuta. Sinun on täytettävä omat veroilmoituksesi, hankittava omat vakuutuksesi ja perustettava eläkerahastosi mahdollisimman pian. Freelancerit ei ole pomoja mutta heillä ei ole käytettävissään sellaista edut työntekijöillä voi olla joko. He tekevät kaikki päätöksensä eivätkä voi syyttää ketään muuta virheistään.

Yhdysvalloissa on hiljattain pantu täytäntöön uusia lakeja, ja uusia lakeja saatetaan allekirjoittaa tai saattaa tulla voimaan tulevina kuukausina/vuosina. Vaikka näillä ei välttämättä pyritä sääntelemään kaikenlaista freelance-työtä, tapaus Kalifornian lakiesitys 5 (AB5) osoittaa muuta. Siksi sinun tulisi säännöllisesti päivittää tietosi kaupunkisi/maakuntasi/valtiosi/maasi lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.

Jos mahdollista, Tilaa paikallishallintosi uutiskirjeeseen ja seuraa organisaatioita/henkilöitä (esimerkiksi kansalaisjärjestöjä ja muita voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, lainsäätäjiä, poliittisia päättäjiä, ruohonjuuritason järjestäjiä, ammattiyhdistysjohtajia jne.) verkossa.


Voit myös lukea:

2.1. Freelancer vs. itsenäinen ammatinharjoittaja

Vaikka et olisikaan kiinnostunut oikeustieteestä, sinun on hyvä tietää siitä muutamia asioita. Sinun tulisi tutustua esimerkiksi muutamia oikeudellisia termejä ja määritelmiä. Lyhyesti sanottuna freelancerit (ja urakoitsijat) ovat myös itse-työllistetty. Riippuen asuinpaikastasi, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä ilmoittaa verovirastolle freelance-yrityksestäsi. Sinun on kuitenkin todennäköisesti pystyttävä laatimaan laskuja.

Joissakin maissa freelancereiden on ainakin rekisteröidyttävä yksityisyrittäjäksi tai vastaavaksi. Silti sinullakin voi olla mahdollista aloittaa työskentely ja ansaita freelancerina perustamatta virallisesti yritystä. Aloittelevana freelancerina, voit tehdä näin. Saatat kuitenkin päätyä siihen, että sinun olisi parempi rekisteröidä yritys. (Sinusta voi tulla verovähennyskelpoisia ja sellaista.) Muilta itsenäisiltä ammatinharjoittajilta saatetaan lain mukaan vaatia yrityksen rekisteröintiä tai toimiluvan hakemista.

Freelancereille on tarjottu maailmanlaajuisesti useita palveluja riippumatta siitä, missä vaiheessa he ovat tällä hetkellä. Voit myös käyttää niitä käynnistä freelance-urasi ilman vaikeuksia.


Voit myös lukea:

3. Mitkä ovat freelancetyön hyvät ja huonot puolet?

Sinun pitäisi kysyä itseltäsi, millainen ihminen olet. Freelancerit eivät muodosta monoliittista ihmisryhmää, vaan moninaisia ihmisiä. Silti näet varmasti joitakin freelancerin ominaispiirteitä, kuten hyviä tai huonoja puolia. Kuitenkin freelancerit (aivan kuten muutkin) on mahdollisuus tehdä mukautuksia luodakseen itselleen paremman työympäristön. Tee niin sinäkin!

Voit lisätä seuraavat asiat ammattilaisten luetteloon:

 • Joustavat työajat ja -paikat (työskentely osa-aikaisesti, kokoaikaisesti tai satunnaisesti kotona, coworking-tilassa, kahvilassa jne.)
 • suuri itsenäisyys työssäsi (ilman pomoa).
 • Ansaitset niin paljon rahaa kuin haluat intohimosi/intressiesi harjoittamisesta.
 • Omien sääntöjen ja rutiinien asettaminen
 • Osana kasvavaa ja kannustavaa yhteisöä
 • Lasten kanssa kotona oleminen ja silti työssä käyminen

Voit pitää seuraavia seikkoja haittapuolina:

 • Tulva- ja kuivuuskausien vuorottelu työn ja tulojen kannalta.
 • Tarve hoitaa kaikki työhösi liittyvät asiat (verot, vakuutukset, neuvottelut asiakkaiden kanssa jne.).
 • Sosiaalisen eristyneisyyden käsitteleminen kotona työskennellessä
 • Puute rutiini perinteisessä mielessä (9-5-työpaikat).

Voit myös lukea:

4. Miten aloittaa freelancerina toimiminen?

opas freelancerina toimimiseenKuva: Andrea Piacquadio Pexelsistä

Aloitat tekemällä päätöksen. Jos lopullinen tavoitteesi on työskennellä kokopäiväisesti freelancerina, voit tehdä sen hitaasti. Monet aloittelevat freelancerit työskentelevät sivuprojekteissa ja pitävät samalla 9-5-työpaikkansa. Näin tekee myös Steve Ash, joka on luonut uran itsenäisenä sisällöntuottajana. huomauttaa muun muassa hyödyllistä tietoa siitä, miten aloittaa freelance-ura. Kun saavutat pisteen, jossa voit ylläpitää itseäsi freelance-palveluidesi avulla, voit pysähtyä ja alkaa miettiä seuraavaa askelta.

Pitääkö olla markkinarako vai ei? Jotkut menestyneet freelancerit suosittelevat, että kuka tahansa kehittäisi joitakin erityistaitoja. Se voi olla mitä tahansa. On kuitenkin ammatteja, joissa freelancerin on pidettävä laaja-alaisuutta yllä ja hankittava jatkuvasti uusia taitoja. Se riippuu minkä urapolun valitset.

Ammattikunnista riippumatta sinun on oltava rakentaa ja hioa salkkuasi Asioita ei pidä kiirehtiä, vaan aktiivisesti etsiä mahdollisuudet. Voit ottaa yhteyttä organisaatioiden kanssa suoraan ja esittäydy - kerro heille, mitä voit tarjota heille. Vaikka Internet ja verkkoportaalit ovatkin ystäviäsi, suusanallinen tiedonvälitys on edelleen paljon voimaa. Kannattaa rohkaista verkostoasi suosittelemaan sinua, jos joku voisi käyttää sinua. Tieto ja taidot.

4.1. Miten voin aloittaa freelancerina toimimisen ilman kokemusta?

Vaikka et olisikaan koskaan aiemmin työskennellyt minkään asiakkaan palveluksessa, sinulla on oltava jonkin verran kokemusta. Ehkä työskennellessäsi koulu- tai intohimoprojektien parissa vapaa-ajallasi tai ystäväsi tai sukulaisesi kanssa, joka tarvitsi apuasi. Saatat haluta tehdä uraa omasta harrastukset, kiinnostuksen kohteet, osa-aikatyö jne.

Tee itsesi näkyväksi verkossa ja sen ulkopuolella: rakentaa portfoliota, kehittää brändiäsi. Tunnemme toimittajia ja bloggaajia, jotka surffailevat internetissä etsien ihmisiä haastateltaviksi. Haastattelu voi johtaa toiseen artikkeliin ja sitten asiakastyöhön.

Mitä voit tehdä saadaksesi ensimmäisen virallisen työpaikkasi freelancerina?

 • Ota yhteyttä verkostoihisi ja kysy, tarvitsevatko he apua jossakin asiassa.
 • Pidä silmäsi ja korvasi auki työpaikalla, koulussa, kirkossa, opintoryhmissä, sosiaalisissa piireissä jne. Joku saattaa olla juuri sinunlaisesi henkilön perässä.
 • Tunne toimialasi/sektorisi/alasi parhaat käytännöt.
 • Ilmaiseksi työskentelyä ei suositella, mutta voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kanssa voi tehdä poikkeuksen.
 • Liity ryhmiin eri alustoilla.

5. Miten löytää freelance-työtä?

Edellisessä jaksossa annetut neuvot pätevät myös tähän. Kun tiedät, mitä voit ja haluat tehdä, etsi mahdollisuuksia. Säädä strategiaasi tarpeisiisi ja tavoitteisiisi.

Lähetä viesti sosiaalisen median kanavissa, verkkofoorumeilla, koputa oville, lähetä spontaaneja sähköposteja ja/tai lähetä portfoliosi (avoimiin) hakuilmoituksiin. Jos olet selvittänyt, kenen kanssa haluat työskennellä, ota heihin yhteyttä. Sinun on työstää mainettasi jotta voit näkyä potentiaalisten asiakkaiden näköpiirissä.

5.1. Parhaat freelance-sivustot työnhakuun

Se riippuu hyvin paljon siitä, millä alalla/alalla työskentelet. Luova freelancer voi rekisteröityä Behance.net, Dribbble.com, DeviantArt, Cargo.com ja vastaaville portfoliosivustoille. Sivustoilla, kuten 99designs.com, Upwork, Fiverr, Freelancer.com, PeoplePerHour, Thumbtack (kaikenlaisille freelancereille) ja monet muut, voit olla suoraan yhteydessä asiakkaisiin.

Näitä ei ole luotu vain luoville ammattilaisille, freelancerit, joilla on teknisiä, oikeudellisia, markkinointi- ja muita taitoja. voi antaa heillekin mahdollisuuden.

 • Osoitteessa HelloTech, voisit tarjota tietoteknistä tukea ihmisille paikan päällä.
 • Jos olet kiinnostunut koodaamisesta, Koodaaja voisi toimia sinulle.
 • Jos haluat aloittaa urasi projektinhallinnan alalla, kannattaa harkita liittymistä Toptal.
 • Valokuvaajana, Byrdja Fotoliafo voisi olla listallasi korkealla sijalla. Älä myöskään unohda seurata perinteisiä ja vakiintuneita työpaikkatauluja.

Voit myös lukea: 22+ verkkosivustoa ammattilaisille ja aloittelijoille etsimään etämarkkinointityöpaikkoja

Tutustu muihin verkkoportaaleihin täällä!

6. Kuinka tehdä freelancerina kotoa käsin?

Tietyissä olosuhteissa voit halutessasi hanki työ, jota voit tehdä kotoa käsin. Viime vuosina on julkaistu useita artikkeleita, joissa on kerrottu, että yhä useammin ja etätyön suosio.

Tämäntyyppiseen työhön liittyy mahdollisuudet ja haasteet. Kun oikea ajattelutapa ja strategia, tehokkuutesi ei kärsi. Päinvastoin, saat tehtyä enemmän asioita kuin koskaan ennen. Jos kuitenkin rakastan tiimityöskentelyä ja ihmisten ympäröimänä oleminen, kotoa käsin työskentely ei ehkä ole sinun helmesi. Tutustu itseesi paremmin, jotta voit tehdä parempia valintoja!

Tutustu joihinkin parhaista freelance-työpaikoista täällä! Olemme koonneet listan freelance-yritysten kotoa käsin tehtävät työt ja paikan päällä tehtävät työt. Olemme ajatelleet luovia ja strategisia ajattelijoita, IT-, teknisiä, juridisia ja kielellisiä taitoja omaavia henkilöitä ja monia muita.

Mitä tehdä, jos mikään ei sovi persoonallisuuteesi ja taidoihisi? Siirry blogikirjoitukseemme parhaat ilmaisia verkkokursseja tarjoavat freelance-sivustot. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloita oppiminen jotain uutta!

Etsi keikkatöitä täältä!

7. Freelancerit ja verot

rahaa säästäviä verovinkkejä keikkatyöntekijöille

Tiedätkö, mikä on verokausi? Se on aika vuodesta, jolloin kaikkien tuloja ansaitsevien on ilmoitettava veronsa. Freelancerina sinulla ei ehkä ole yhtä vaan useampaa tilaisuutta huolehtia hallinnollisista tehtävistä välttämätöntä. Tästä lisää jäljempänä.

7.1. Miten maksaa veroja freelancerina?

Freelancerit (mukaan lukien kaikki itsenäiset ammatinharjoittajat ja itsenäiset työnsuorittajat) yleensä tehdä veroilmoituksensa itse. Menettely vaihtelee maittain ja osavaltioittain. Sillä voi olla merkitystä, oletko kansalainen vai pysyvästi maassa oleskeleva henkilö, jolla on työlupa. Useimmissa maissa lomakkeen (lomakkeet) voi lähettää verkossa. Sinun kannattaa sukeltaa siihen, mitkä säännöt ja määräykset koskevat sinua. Käy maan virallisella verkkosivustolla.


Lue myös:

7.2. Onko freelancerin veroilmoituksen tekemiseen vaadittava vähimmäistulo?

Toisaalta se riippuu siitä, missä asut. Yhdysvalloissa kaikkien työskentelevien kansalaisten ja ulkomaalaisten on täytettävä seuraavat vaatimukset. täytä 1040-lomake. Jos ansaitset vähintään $600 vuodessa yrityksessä, heidän on lähetettävä sinulle lomake 1099-MISC. Ne, jotka saavat vuosituloja kolmannen osapuolen kautta tai joille on kertynyt 200 tapahtumaa (esimerkiksi 200 Lyft-kyytiä) ja joiden bruttomaksuja ylittää $20,000 täytettävä ylimääräinen 1099-K-lomake.

Jotkin valtiot, kuten Alaskassa, Floridassa, Nevadassa, Etelä-Dakotassa, Texasissa, Washingtonissa ja Wyomingissa ei esimerkiksi peritä tuloveroa. Se ei tietenkään automaattisesti tarkoita, että elämä olisi siellä halvempaa. Hanki aina viimeisimmät tiedot kotiosavaltiosi tuloveroja koskevasta lainsäädännöstä.

7.3. Freelance-verolaskuri

Veroneuvojat saattavat kertoa, että sinun pitäisi aseta sivuun 25%-30% tuloistasi. verotusta varten. Voit tarkistaa Internal Revenue Servicen laatiman lomakkeen 1040-ES tai Neljännesvuosittainen verolaskuri Keeper Taxin tarjoaman veroarvion avulla voit arvioida, kuinka paljon sinun on maksettava veroja. Voit luultavasti luetella muutamia verovähennyskelpoiset tuotteet. Lisää niistä jäljempänä.

7.4. Rahaa säästäviä verovinkkejä freelancereille

Kuka ei haluaisi säästää rahaa veroissa? Freelancerit, joiden työmäärä voi muuttua kausittain, voivat vähentää stressiä tietäen, että heidän kulujaan on mahdollista pienentää. Aikaisemmin freelancereiden on ehkä täytynyt pitää laatikkoa laskuja varten ja käydä ne läpi verokauden koittaessa. Digitaalisen teknologian ansiosta voit helposti käyttää ohjelmistoa ja arkistoi laskut heti maksun jälkeen. Jos kotipaikkasi on Yhdysvalloissa, voit kokeilla seuraavia vaihtoehtoja Haltijan vero.

Muutamia asioita, jotka voit vähentää veroistasi, jos olet työskennellä kotona: osa sinun vuokra, sähkölasku, kaluste- ja elektroniikkakulut, Wi-Fi-lasku, kiinteistölasku, vesilasku jne. Vaikka et tekisikään etätyötä, voit kirjata pois muutamia asioita: vakiokilometrikorvauksen, puhelimen datakustannukset, transaktiomaksut, vakuutukset, auton huoltokustannukset, autolainojen korot, pysäköinti- ja tietullikulut jne.


Lue myös: 5 rahaa säästävää verovinkkiä keikkatyöntekijöille

8. Freelancerit ja vakuutukset

Ilman kokoaikaista/osa-aikaista työtä ja työntekijän asemaa sinun on täytettävä seuraavat edellytykset tutkia vakuutustyyppejä saatavilla freelancereille, keikkatyöntekijöille ja muille itsenäisille ammatinharjoittajille. On yleisesti tunnettu tosiasia, että monet ihmiset, ehkä myös freelancerit, eivät ole vakuutettuja tai heidän vakuutusturvansa ei kata kaikkia sairauskulujaan.

Viime vuosina muutamat keikka-alustat ovat olleet yhteistyössä vakuutusyhtiöiden kanssa. Työntekijät voivat saada apua ja joitakin alennuksia vakuutusta hankkiessaan. Melko monet alustat tarjota lisävakuutusta työjakson aikana. Se vaihtelee alustoittain. Sinun kannattaa asettaa terveytesi etusijalle ja ostaa vakuutus, jos voit. Tutustu myös Medicareen ja Medicaidiin.


Lue myös: Miksi kaikki keikkatyöntekijät tarvitsevat vakuutuksen

8.1. Millaisen vakuutuksen freelancerit tarvitsevat?

Jokaisella freelancerilla tulisi olla sairausvakuutus, hammashoitovakuutus ja mahdollisesti vastuuvakuutus. Voit aina hankkia muitakin vakuutuksia. Alallasi freelancerit voivat saavat yleensä kattavuutta tietystä syystä.

Esimerkiksi:

 • Jos työskentelet stunttinäyttelijänä, tarvitset seuraavat tiedot. vastuu kuvauspaikalla olevasta muusta henkilökunnasta, kuvauspaikasta, laitteista ja niin edelleen.
 • Jos työskennellä digitaalisesti paljon, sinun kannattaa harkita tietokoneen ostamista.
 • Jos sinun täytyy matkustaa paljon, matkavakuutuksesta voi tulla välttämättömyys.
 • Jos ajaa autolla tai skootterilla/pyörällä, saatat haluta hankkia liikennevakuutuksen.

(AppJobsin jäsenillä on pääsy vakuutuspalvelut.)

9. Pitääkö freelancereiden hankkia eläkejärjestelmä?

Se ei ole pakollista, mutta sitä suositellaan. Jotkut freelancerit (esimerkiksi esiintyjät ja valokuvaajat) eivät lopeta työskentelyä, kun he täyttävät noin 65 vuotta, kun taas toiset (esimerkiksi balettitanssijat ja urheilijat) saattavat joutua vaihtamaan urapolkua jo paljon ennen sitä. Voit suojata tulevaisuutesi eläkesuunnitelmalla. Kohdista osa säästöistäsi, perusta erillinen rahasto ja varata tietty prosenttiosuus tuloistasi. Voit myös ostaa eläkesuunnitelman.


Lue myös: Miten valmistautua eläkevuosiin Yhdysvalloissa?

10. Parhaat työkalut freelancereille

Freelancer-uran alussa kukaan ei tiedä, mitä työkaluja hän saattaa tarvita. Voit lukea paljon blogikirjoituksia siitä, miten freelancerina toimiminen onnistuu, kuten tämän, mutta sinun tarpeesi saattavat poiketa muusta maailmasta. Jos työskentelet kotona, voit etsiä neuvoja tuottavuustyökaluista. Tässä tapauksessa voit aloittaa yksinkertaisella Excel-taulukolla tai taulukkolaskentaohjelmalla ja tehdä tehtävälistan itse. Asioiden poistaminen listalta tuottaa paljon iloa. Uskokaa meitä!

Joitakin työkaluja, joita voit kokeilla:

 • Kalenterityökalut: Google-kalenteri
 • Pilvitallennustyökalut: Dropbox, Google Drive
 • Viestintävälineet: Slack, Zoom, Skype
 • Projektinhallintatyökalut: Trello, Gantt
 • Rahoitusvälineet: PayPal, Stripe, Revolut, TransferWise
 • Suunnittelutyökalut: Adobe Creative Suite
 • Sosiaalisen median hallintatyökalut: Hootsuite

Tarkista kattava luettelo työkalut ja palvelut, joita freelancerit saattavat tarvita työssään!

[wp-faq-schema title="11. FAQ" accordion=1]

Barbara on koulutettu toimittaja, joka on työskennellyt media-alalla vuoden 2009 lopusta lähtien. Hänellä on maisterin tutkinto viestintä- ja elokuvatutkimuksesta, ja hän on osallistunut useille vapaamuotoisille kursseille, sillä hän uskoo elinikäiseen oppimiseen. Hänen intohimonsa (audiovisuaalista ja kirjallista) sisältöä kohtaan on johtanut hänet työskentelemään elokuvien ohjelmointiin, sisällöntuotantoon ja -hallintaan, sosiaalisen median hallintaan, tapahtumien hallintaan ja projektinhallintaan liittyvissä projekteissa. Hän nauttii tutkimuksen tekemisestä ja hankitun tiedon jakamisesta muiden kanssa.

fiFinnish