Nykyään keikkatalouden ansiosta yhä useammat ihmiset ryhtyvät itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi. Jos harkitset työskentelyä itsenäisenä yrittäjänä ja haluat mieluummin työskennellä tehtävässä, jossa saat itse päättää asioista ja ansaita rajattomasti tuloja tekemäsi työn määrän perusteella palkkauksen sijasta, tämä voi olla oikea uravaihe sinulle. Ennen itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ryhtymistä on kuitenkin tärkeää miettiä, oletko tehnyt kaiken tarvittavan aloittaessasi. Jos olet ryhtynyt uuteen itsenäiseen ammatinharjoittamiseen, sinun on rekisteröidyttävä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi HMRC:ssä mahdollisimman pian. Sinun on tehtävä tämä riippumatta siitä, oletko itsenäinen ammatinharjoittaja koko- vai osa-aikaisesti, teetkö keikkatyötä vai perustatko oman yrityksen.

Pitääkö sinun hakea itsenäisen ammatinharjoittajan paikkoja?

Se, tarvitseeko sinun hakea itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimista, riippuu tekemäsi työn luonteesta. Sinun ei tarvitse tehdä hakemusta, jos haluat aloittaa oman yrityksesi yksityisenä elinkeinonharjoittajana, mutta jos haluat tehdä keikkatyötä esimerkiksi Uberin kaltaiselle yritykselle, sinun on ehkä ensin tehtävä hakemus yrityksen kanssa työskentelystä ja osoitettava, että sinulla on kaikki vaaditut asiakirjat, kuten vakuutus ajoneuvollesi ja oikeus työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ennen kuin he antavat sinulle luvan aloittaa työskentelyn heidän kanssaan.

Voiko olla palkattu työntekijä ja itsenäinen ammatinharjoittaja?

Kyllä, voit olla palkattu työntekijä ja itsenäinen ammatinharjoittaja samanaikaisesti. Keikkatalous on tehnyt tästä helpompaa kuin koskaan, eikä mikään estä sinua työskentelemästä tavallisessa työpaikassasi ma-pe ja tekemästä keikkatyötä viikonloppuisin, kuten toimittamasta pizzaa itsenäisenä ammatinharjoittajana, jos haluat ansaita rahaa. ylimääräistä rahaa. Jos haluat tehdä näin, on kuitenkin otettava huomioon muutamia asioita: varmista ensinnäkin, ettei työsopimuksessasi ole mitään sellaista, joka kieltää sinua tekemästä muita töitä yrityksessä työskentelyn aikana, ja muista, että veronmaksusi todennäköisesti lisääntyvät, koska sinua verotetaan molemmista töistä.

Miten rekisteröityä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi

Se on yleensä nopea ja helppo rekisteröityä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi. Sinun tarvitsee vain mennä osoitteeseen gov.uk ja rekisteröityä verkkotilille. Käytä Government Gatewayn tietoja rekisteröinnin loppuun saattamiseksi ja lisää kaikki pyydetyt tiedot, kuten yhteystietosi ja toiminimesi. Sinun on ilmoitettava päivämäärä, jolloin aloitit liiketoimintasi, ja kansallinen vakuutusnumerosi. Kun olet tehnyt tämän, saat HMRC:ltä kirjeen, jossa on yksilöllinen veronmaksajan viitenumerosi (Unique Taxpayer Reference, UTR), ja verkkotilisi perustetaan, jolloin voit käyttää digitaalisia viranomaispalveluja.

Milloin sinun on rekisteröidyttävä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Rekisteröityäksesi itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa tarvitset vain henkilökohtaiset perustietosi ja kansallisen vakuutusnumerosi. Sinun on annettava lisätietoja itsenäisen ammatinharjoittamisen tyypistä, kuten siitä, millaista palvelua tarjoat, ja päivämäärästä, jolloin aloitit itsenäisen ammatinharjoittamisen. Jotta pääset verkkotilillesi, sinun on kirjauduttava sisään Government Gateway -palveluun, joten sinun on myös hankittava Government Gateway -tunnus rekisteröitymisen yhteydessä. Sinun on myös päätettävä yrityksesi nimi - useimmat itsenäiset ammatinharjoittajat toimivat omalla nimellään, mutta mikään ei estä sinua valitsemasta nimeä, joka tekee yrityksestäsi erottuvan. Varmista kuitenkin, ettet käytä toisen olemassa olevan yrityksen toiminimeä, jos päätät tehdä näin.

Milloin sinun pitäisi rekisteröityä itsearviointiin?

HMRC kehottaa rekisteröitymään itsearviointiin mahdollisimman pian oman yrityksen perustamisen jälkeen. Tähän on kuitenkin asetettu määräaika - sinulla on aikaa 5. lokakuuta asti.th sen verovuoden päättymisen jälkeen, jolloin aloitit oman yrityksen tai ryhdyit itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi. Jos esimerkiksi aloitit yritystoiminnan syyskuussa. 2021, sinulla olisi aikaa 5. päivään asti.th lokakuussa 2022 rekisteröityä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi. Yrityksen rekisteröintiä ei kuitenkaan kannata odottaa viime hetkeen asti, sillä jos et jostain syystä rekisteröi yritystäsi määräaikaan mennessä, saatat joutua maksamaan valtavan verolaskun.

HMRC Rekisteröidy itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi: Kenen pitäisi rekisteröityä?

Jokaisen, joka työskentelee itselleen, on yleensä rekisteröidyttävä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Olet todennäköisesti itsenäinen ammatinharjoittaja, jos pyörität omaa yritystäsi, päätät itse, miten ja milloin työskentelet, voit palkata työntekijöitä, veloitat työstäsi kiinteän hinnan, josta on sovittu asiakkaidesi kanssa, tai myyt tavaroita tai palveluita voitolla. Jos työtehtäviisi kuuluu jokin näistä, sinun on todennäköisesti rekisteröidyttävä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi.

Toisaalta sinua ei todennäköisesti luokitella itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, jos sinun on henkilökohtaisesti tarjottava palvelu etkä voi palkata jotakuta muuta tekemään työtä puolestasi. Et todennäköisesti ole itsenäinen ammatinharjoittaja, jos työtäsi valvotaan, ohjataan tai valvotaan - tämä voi kuitenkin vaihdella riippuen siitä, minkä tyyppisiä sopimuksia ja asiakkaita sinulla on itsenäisenä ammatinharjoittajana, eikä se aina tarkoita, ettet olisi itsenäinen ammatinharjoittaja. Jos sinulla ei kuitenkaan ole todellista toimintavapautta työsi suhteen, esimerkiksi jos et voi vapaasti kieltäytyä sopimuksesta, josta et pidä, sinua ei todennäköisesti voida luokitella itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi. Itsenäisen ammatinharjoittajan aseman ymmärtäminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa mahdollisiin työoikeuksiisi ja siihen, miten maksat veroja. Jos et ole varma tilanteestasi, voit käyttää HMRC:n tarjoamaa työllistymisaseman tarkistustyökalua saadaksesi lisätietoja.

Itsenäinen ammatinharjoittaja ei kuitenkaan aina tarkoita, että olet yksityisyrittäjä. Jos työskentelet yksin itsellesi, sinut todennäköisesti luokitellaan yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, mutta on olemassa muitakin itsenäisen ammatinharjoittamisen muotoja. Jos olet esimerkiksi osakkuusyrityksessä, sinun on rekisteröidyttävä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, mutta osakkaana, ei yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Toisaalta voit perustaa yrityksesi osakeyhtiöksi, mikä on hieman monimutkaisempaa, koska olet sekä yrityksen omistaja että työntekijä. Myös vero- ja sosiaalivakuutuslaskelmat ovat erilaiset, jos päätät valita tämän reitin.

Oikean yritysrakenteen valitseminen on tärkeä osa itsenäisen ammatinharjoittamisen aloittamista. Valittavaan rakenteeseen ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta, vaan se on henkilökohtainen päätös. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että osakeyhtiöt ovat julkisia, ja niihin liittyy kalliita raportointi- ja noudattamisvelvoitteita, kun taas yksityisyrittäjällä tai henkilöyhtiöllä ei ole velvollisuutta julkaista yritystietoja. Toisaalta yritys on eri oikeushenkilö kuin sinä itse, kun perustat LTD-yhtiön, mikä auttaa suojaamaan henkilökohtaista omaisuuttasi.

Milloin maksat itsenäisestä ammatinharjoittamisesta maksettavaa veroa?

Kun olet rekisteröitynyt itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, sinun on noudatettava tiettyjä velvollisuuksia. Sinun on pidettävä tarkkaa kirjanpitoa siitä, kuinka paljon myyntiä teet ja kuinka paljon menoja yrityksesi toiminnasta aiheutuu. Tämä helpottaa veroilmoituksen tekemistä, sillä voit helposti tarkistaa, kuinka paljon rahaa olet tienannut vuoden aikana ja mitkä kulut on vähennettävä. Voit käyttää useita sovelluksia, kuten QuickBooksia, jonka voit helposti yhdistää pankkiin ja seurata yrityksesi tuloja ja menoja.

31. tammikuuta mennessäst sinun on joka vuosi annettava oma-aloitteinen veroilmoitus, jonka voit täyttää ja lähettää helposti verkossa. Sinun on maksettava velkasi HMRC:lle sekä 31. että 31. päivänäst tammikuuta ja 31. tammikuutast heinäkuussa, mutta maksusuunnitelma voidaan laatia maksujen suorittamiseksi useammin, jos HMRC suostuu siihen. Sinun on maksettava luokan 2 ja luokan 4 kansalliset vakuutusmaksut sekä tulovero.

Apua itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi rekisteröitymiseen lisätarpeita omaaville henkilöille

Joidenkin mielestä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi rekisteröityminen voi olla vaikeampaa. Jos olet sokea, heikkonäköinen, kuuro tai kuulovammainen, jos sinulla on nopeusvaikeuksia tai jos englannin kieli ei ole äidinkielesi, voit käyttää gov.uk-sivuston lisätarpeita koskevaa sivua. Löydät myös palveluja, jotka auttavat sinua, jos haluat rekisteröityä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, mutta sinulla on vaikeuksia käsitellä monimutkaisia tietoja, täyttää lomakkeita tai käyttää puhelinta tai internetiä esimerkiksi lukihäiriön, vammaisuuden tai mielenterveyden vuoksi.

Itsenäinen ammatinharjoittaminen voi olla ihanteellinen tapa työskennellä, jos haluat olla oma pomosi ja hallita omaa aikaasi. Olipa kyseessä verkkopalvelun tarjoaminen, keikkatyö tai myymälän perustaminen, on tärkeää tietää, mitä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi rekisteröityminen ja toiminnan aloittaminen edellyttävät.