TOP
  /  Työn löytäminen   /  Miten keikkataloudessa työskentely voi auttaa työntekijöitä pandemiassa
Miten keikkataloudessa työskentely voi auttaa työntekijöitä pandemiassa

Miten keikkataloudessa työskentely voi auttaa työntekijöitä pandemiassa

COVID19-pandemia oli epävarmaa aikaa työntekijöille ympäri maata. Vaikka rajoitukset ovat nyt poistuneet ja lomautetut työntekijät ovat voineet palata työpaikoilleen, maaliskuussa 2020 tilanne oli hyvin erilainen, ja epävarmuus jatkui useita kuukausia. Vaikka COVID19:llä saattoi olla suuri myönteinen vaikutus joihinkin toimialoihin, kuten verkkokauppaan, tartuntatautivirus pyyhkäisi kokonaan pois muita toimialoja niiden sosiaalisen luonteen vuoksi. Sosiaalinen etääntyminen teki mahdottomaksi sen, että esimerkiksi hotellit, ravintolat, elokuvateatterit ja muut viihdeyritykset pystyivät jatkamaan toimintaansa normaalisti, minkä vuoksi tuhannet ihmiset jäivät työttömiksi tai olivat vaarassa menettää työpaikkansa. Vaikka lomautusjärjestelmä otettiin käyttöön, jotta työnantajien olisi helpompi pitää työntekijänsä töissä menettämättä rahaa ja jotta työntekijät voisivat varmistaa, että heillä olisi työpaikka, johon palata pandemian pahimman vaiheen jälkeen, kaikki eivät olleet oikeutettuja siihen. 

Koko pandemian ajan keikkatalous on tarjonnut monille ihmisille mahdollisuudet töitä, joilla oli kysyntää ja jotka voitiin tehdä turvallisesti COVID19-rajoituksista huolimatta. Monille ihmisille, joilla oli taloudellisia vaikeuksia pandemian vuoksi, esimerkiksi siksi, että heidän yrityksensä suljettiin turvallisuussyistä tai he eivät voineet saada lomaa työpaikaltaan, keikkatalous tarjosi pelastusrenkaan. 

Keikkatyöntekijän määritelmä:

Keikkatyöntekijällä tarkoitetaan freelanceria tai itsenäistä urakoitsijaa, joka tekee lyhyitä, tilapäisiä töitä yritykselle tai useille eri yrityksille. Keikkatyöntekijät ovat pääasiassa itse-työllistyvät ja työskentelevät monenlaisissa ympäristöissä. He voivat vapaasti valita, kuinka paljon, kuinka usein ja milloin he haluavat työskennellä, ja he hallitsevat omia tulojaan paremmin kuin kokoaikaiset työntekijät. Keikkatyöntekijät löytävät usein töitä erilaisten mobiilisovellusten ja verkkoalustojen kautta, joissa yritykset ja kuluttajat mainostavat tällä hetkellä tarjolla olevia töitä ja saavat palkkaa onnistuneen työn jälkeen. Yksi keikkatyön suurimmista eduista on, että se on joustavaNäin nämä työntekijät voivat tehdä töitä samanaikaisesti useille eri yrityksille monipuolistaakseen työtään ja lisätäkseen tulojaan. 

Mitä keikkatyöntekijät tarkoittavat - miten keikat toimivat?

Keikkatyötä on monenlaista. Jotkut ovat verkkotöitä, kun taas toiset vaativat sinua lähtemään ulos ja suorittamaan tehtävän. Keikkatöitä tarjoavat yleensä useat eri yritykset. Joitakin niistä ovat esimerkiksi Uber, Lyft, UberEATS, Deliveroo, Just Eat ja Task Rabbit, Fiverrja paljon muuta. Se, miten työntekijät saavat keikkoja, riippuu heidän käyttämästään alustasta ja siitä, millaista työtä he tekevät. Joillakin yrityksillä on mobiilisovelluksia, jotka on kehitetty erityisesti keikkatyöntekijöiden käyttöön. Kaikki saatavilla olevat keikat ladataan sovellukseen, jotta työntekijät voivat selata niitä ja valita haluamansa keikat. Toisaalta jotkut keikkatyöt vaativat enemmän vaivaa, kuten ideoiden esittämistä tai potentiaalisten asiakkaiden tavoittamista. 

Mitä ovat keikkatyöntekijät ja mitä töitä he tekevät?

Keikkatyöntekijät ovat itsenäisiä urakoitsijoita, jotka tekevät monenlaisia tehtäviä. Jokapäiväisessä elämässäsi olet todennäköisesti törmännyt useisiin keikkatalouden piirissä työskenteleviin ihmisiin, kuten esimerkiksi pakettipalveluihin. toimitus kuriirit, ruoanjakelukuljettajat, taksinkuljettajat ja muut. Vaikka nämä ovat suosituimpia työpaikkoja, jotka ihmiset yhdistävät keikkatalouteen, ne eivät todellakaan ole ainoita tarjolla olevia. Esimerkiksi kotitalousapu on suosittu keikkatyö, ja TaskRabbitin kaltaiset sovellukset antavat työntekijöille mahdollisuuden valita erilaisista tehtävistä ja auttaa kuluttajia arjen askareissa, kuten kodin pienissä korjaustöissä tai huonekalujen kokoamisessa. Jotkut keikkatyöläiset työskentelevät yksinomaan verkossa virtuaaliavustajina tai luovina freelancereina. 

Miten keikkatyö on vaikuttanut COVID19-pandemian aikana:

COVID19-pandemia on vaikuttanut voimakkaasti työelämään. Ihmisille, jotka työskentelivät esimerkiksi ravintoloissa, baareissa, klubeilla, pelihalleissa, hotelleissa, liikenteessä ja muilla aloilla, jotka suljettiin tai joiden toimintaa vähennettiin voimakkaasti kriisin seurauksena, keikkatyö tarjosi pelastusrenkaan. Koska keikkatyö on niin joustavaa, oli täysin laillista tehdä keikkatyötä lomautuksen aikana, kunhan työntekijä työskenteli aikoina, jolloin hän ei normaalisti työskentelisi päätyössään. Lisäksi ihmiset, jotka eivät olleet oikeutettuja lomautukseen, huomasivat, että keikkatyö oli ihanteellinen vaihtoehto työnhakuun nykyisessä ilmapiirissä, jossa monia työpaikkoja ei enää ollut tarjolla ja yritykset olivat haluttomia palkkaamaan työntekijöitä aikana, jona tuleva oli niin epävarma. 

Tämän lisäksi keikkatalous tarjosi paljon töitä, jotka voitiin tehdä turvallisesti COVID19-pandemian aikana, mikä teki siitä turvallisen ja luotettavan vaihtoehdon niille, jotka olivat huolissaan tietyissä töissä tai tietyillä toimialoilla työskentelyn vaikutuksista omaan tai perheensä terveyteen ja hyvinvointiin. Monet keikkatyöt tehdään yksin, eikä sosiaalisia kontakteja tarvita, ja tietyt keikkatyötä tarjoavat yritykset, kuten paketti- tai ruoanjakeluyritykset, ottivat käyttöön sosiaalista etäisyyttä koskevia sääntöjä, jotta sekä kuluttajat että keikkatyöntekijät pysyisivät turvassa. 

Erityisesti verkossa tehtävä keikkatyöstä tuli suosittu valinta ihmisille, jotka työskentelivät pandemian aikana kotoa käsin ja joilla oli työmatkojen puuttumisen vuoksi ylimääräistä aikaa päivisin. Ne, jotka halusivat käyttää tämän ylimääräisen ajan lisätulojen hankkimiseen parantaakseen taloudellista tilannettaan esimerkiksi vähentämällä velkojaan tai kasvattamalla säästöjä, huomasivat, että keikkatyö verkossa tarjosi ihanteellisen tilaisuuden sivutoimiseksi sivutoimeksi, jota voitiin helposti tehdä kotoa käsin sen jälkeen, kun työ oli päättynyt. etäyhteys työpäivä. 

Miksi keikkatyöstä on tulossa yhä suositumpaa:

On monia syitä siihen, miksi keikkatyöstä on tulossa yhä suositumpi vaihtoehto sekä yrityksille että työntekijöille. Jo ennen COVID19-pandemiaa keikkatyö kasvatti suosiotaan ympäri maailmaa ihmisten keskuudessa, jotka halusivat joustavamman työvaihtoehdon, jonka avulla he voivat hallita tilannetta, ja ihmisten keskuudessa, jotka etsivät mahdollisuutta ansaita lisätuloja kokopäivätyönsä ohella. Joitakin tärkeimpiä syitä, miksi keikkatyö kasvattaa suosiotaan, ovat muun muassa seuraavat:

  • Halpaa ja kätevää yrityksille:

Yhä useammat yritykset tarjoavat keikkatyömahdollisuuksia, koska se on niille kustannustehokas ja kätevä vaihtoehto. Työskentely itsenäisten freelancereiden tai urakoitsijoiden kanssa on tunnetusti edullisempi vaihtoehto monilla toimialoilla, ja se on usein ensimmäinen valinta uusille tai pienille yrityksille, jotka haluavat saada käyttöönsä parhaat osaajat ja samalla säästää rahaa. 

  • Joustavuus:

Ne, jotka päättävät hyödyntää keikkataloutta täysimääräisesti, tekevät sen usein sen tarjoaman joustavuuden vuoksi. Toisin kuin kokopäiväisesti työnantajan palveluksessa työskentelevien keikkatyöntekijöiden ei tarvitse työskennellä tiettyinä kellonaikoina, ja he voivat valita, minä päivinä he haluavat työskennellä ja minä päivinä he haluavat pitää vapaata. Lisäksi se, että mitä enemmän tekee töitä, sitä enemmän tienaa, on usein hyvin houkuttelevaa joillekin keikkatyöntekijöille, jotka haluavat parantaa taloudellista asemaansa tämän yrityksen avulla. 

  • Työalue:

Nykyään keikkatyötä on tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin. Tavallisten jakelutehtävien ja muiden suosittujen keikkatyömahdollisuuksien lisäksi ihmiset voivat valita useista verkkovaihtoehdoista, jotka tarjoavat täydellisen mahdollisuuden ansaita lisärahaa kotoa käsin käyttämällä olemassa olevia laitteita ja internetyhteyttä ilman lisäkustannuksia. Niille, jotka haluavat luoda elinkelpoisen kotipohjaisen tulon, joka on joustava ja itseohjautuva, tai tavan ansaita joustavasti lisää rahaa kokopäivätyönsä ohella, se, että yhä useammat yritykset kääntyvät freelancereiden puoleen, tarkoittaa, että tarjolla on yhä useammin jokaiselle jotakin. 

  • Rajoittamattomat ansiot:

Yksi keikkatalouden houkuttelevimmista asioista on se, että ahkerat ja kunnianhimoiset ihmiset voivat todella ansaita tällä alalla niin paljon kuin haluavat. Toisin kuin työnantajan palveluksessa, jossa saat saman palkan tekemästäsi työmäärästä huolimatta, keikkataloudessa palkitaan siitä, että teet enemmän töitä, sillä sinulle maksetaan palkkaa tekemästäsi työstä. 

  • Saatavilla kaikkialla:

Keikkatalous kasvaa nopeasti, ja sen seurauksena keikkatyötä on tarjolla lähes missä tahansa. Tämäntyyppisestä työstä kiinnostuneet voivat myös löytää paljon töitä, joita on tarjolla useiden luotettavien ja vakiintuneiden yritysten, kuten Uberin ja Amazon. Nettikeikkatyö tarkoittaa, että voit ansaita rahaa missä tahansa, kunhan sinulla on sopiva laite ja internet-yhteys. 

COVID19-pandemian aikana yhä useammat ihmiset turvautuivat keikkatyöhön parantaakseen taloudellista tilannettaan. Koska keikkatalouteen kuuluu nyt enemmän yrityksiä kuin koskaan aiemmin, se todennäköisesti muokkaa työn tulevaisuutta sellaisena kuin me sen tunnemme entisestään. 

fiFinnish