TOP
  /  Johdatus freelancereihin   /  Miten keikkatalous toimii nykymaailmassa?
Miten keikkatalous toimii nykymaailmassa?

Miten keikkatalous toimii nykymaailmassa?

Keikkataloudesta on tullut keskeinen toimija nykypäivän työelämässä. Yhä useammat ihmiset vieroksuvat ajatusta kokoaikaisesta työskentelystä yrityksessä ja monet haluavat hallita työelämäänsä enemmän, joten ei ole mikään yllätys, että tilapäisistä, palkkatyöstä maksettavista keikkatöistä on tullut yksi suosituimmista vaihtoehdoista ihmisille, jotka haluavat ansaita tuloja kokopäiväisesti... itse-työllistyvät tai toivovat saavansa sivutoimista työtä lisätäkseen kokonaisansioidensa määrää. Uberin kaltaisten keikkayritysten johdolla keikkatalous on mahdollistanut sen, että ihmiset voivat hallita paremmin tekemäänsä työtä ja ansaitsemaansa rahamäärää. Se on ihanteellinen valinta ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, että heistä tulee oma pomonsa ilman yrityksen perustamiseen liittyvää työtä, ja jotka haluavat työskennellä enemmän keikkatyöllä. joustava perustan, jossa he voivat itse päättää, kuinka usein he työskentelevät, milloin he työskentelevät, missä he työskentelevät ja monissa tapauksissa myös siitä, kuinka paljon he voivat ansaita. 

Gig-talouden määritelmä:

Keikkataloudella tarkoitetaan joustavaa, tilapäistä tai lyhytaikaista työtä, jota yritykset tarjoavat freelancereille tai itsenäisille urakoitsijoille, joita kutsutaan keikkatyöntekijöiksi, perinteisten kokoaikaisten työntekijöiden palkkaamisen sijasta. Sillä on monia edut sekä organisaatioille että niihin osallistuville ihmisille. Yrityksille keikkatalous merkitsee pienempiä kustannuksia, koska ei tarvitse maksaa tuntipalkkaa. palkka tai palkkaa työntekijöille, vaan keikkatyöntekijöille maksetaan jokaisen onnistuneen työn jälkeen. Keikkatyöläisille itselleen etuja ovat muun muassa mahdollisuus hallita omaa työaikatauluaan, maksimoida tulonsa ottamalla vastaan enemmän töitä ja olemalla oma pomonsa - myös tekemällä tehtäviä useille eri yrityksille. 

Keikkatyöläisen merkitys:

Keikkatyöntekijä on itsenäinen, riippumaton freelancer tai urakoitsija, joka tekee keikkatalouteen osallistuvan yrityksen tarjoamia töitä. Esimerkiksi monet taksinkuljettajat, ruoan toimitus kuljettajat ja pakettilähetit ovat nykyään keikkatyöntekijöitä. Kun esimerkiksi tilaat netistä ruokaa kotiinkuljetettavaksi, ruoan toimittaja saattaa tehdä keikkatyötä UberEATSin tai Deliveroon kaltaiselle yritykselle. Hän on käyttänyt sovellusta tai verkkoalustaa löytääkseen alueellaan tarjolla olevat työpaikat ja valinnut omansa luettelosta, mikä osoittaa hänen sitoutumisensa kyseisen työn suorittamiseen. Kun ruoka on toimitettu sinulle, työntekijä kuljettaja ansaitsevat työstään rahaa, ja he voivat etsiä listalta toisen työn seuraavaksi. 

Mitä gigatalous tarkoittaa?

Keikkataloudella tarkoitetaan tätä uutta työskentelytapaa, johon kuuluu lyhytaikaisia, freelance-tehtäviä kokoaikaisten työntekijöiden sijaan. Vaikka työelämässä on aina tilaa koko- ja osa-aikaisille työntekijöille ja vaikka keikkatyöntekijät eivät luultavasti koskaan pysty korvaamaan työntekijöitä kokonaan, nykyään on monia töitä, jotka ovat järkevämpiä, kun niitä tekevät keikkatyöntekijät. Esimerkiksi jakelupalvelut, taksipalvelut tai kuriiripalvelut, joissa työntekijä tekee useita eri töitä päivässä, ovat usein edullisempia keikkataloudessa sekä yrityksen että työntekijöiden kannalta. 

Gig-talouden merkitys & Gig-työntekijöiden merkitys - tämän teollisuudenalan hyvät ja huonot puolet:

Keikkataloudella on epäilemättä ollut monia etuja sekä organisaatioille että yksittäisille työntekijöille. Monille yrityksille on paljon kustannustehokkaampaa palkata itsenäisiä urakoitsijoita tai freelancereita kuin kokoaikaisia työntekijöitä, minkä ansiosta ne voivat viime kädessä investoida enemmän liiketoimintaan tai siirtää säästöt kuluttajilleen. Työntekijöiden kannalta keikkatalous on helpottanut sivutoimista toimintaa ja parantanut heidän taloudellista tilannettaan. Jos esimerkiksi työskentelet kokopäiväisesti 9-5-työpaikassa ja sinulla on oma ajoneuvo, voit esimerkiksi ansaita rahaa sivutoimisesti toimittamalla ruokatilauksia iltaisin tai toimimalla itsenäisenä taksinkuljettajana. Nettikeikkatyö on helpottanut entisestään sivutoimisen tai jopa kokopäivätyön aloittamista, jossa pääset työskennellä kotona koko ajan ja voit hallita täysin omaa työaikatauluasi ja jopa veloittamiasi hintoja. On kuitenkin olemassa joitakin haittoja, joista on syytä olla tietoinen. Tärkeimpiä keikkatalouden hyviä ja huonoja puolia ovat muun muassa seuraavat:

Plussaa:

  • Ole hallinnassa:

Työntekijöiden mielestä mahdollisuus hallita työaikataulujaan ja jossain määrin myös talouttaan on houkutteleva osa tämäntyyppistä työtä. Se sopii erityisen hyvin ihmisille, jotka tarvitsevat sivutoimista työtä, sillä kokopäivätyön ohella on helpompi työskennellä kuin toisessa työpaikassa. 

  • Saatavilla oleva työ:

Keikkatalouden suosion kasvaessa tarjolla olevan työn määrä on valtava. On helpompaa kuin koskaan löytää keikkoja, jotka vastaavat taitojasi ja joiden aikataulu sopii sinulle. Keikkoja voi löytää sekä verkosta että paikallisyhteisöstäsi. 

  • Joustavuus:

Keikkataloudessa työskentelyyn liittyvä joustavuus on usein paljon edullisempaa kuin kokopäivätyö. Keikkatyöläisenä voit ottaa vapaata milloin haluat ja tehdä kaikki päätökset siitä, milloin, missä ja kuinka kauan aiot työskennellä. 

Miinukset:

  • Kulut ja verot:

Keikkatyöläisenä monet niistä kuluista, jotka katettaisiin kokoaikaisena työntekijänä, on katettava omilla varoillasi. tasku. Lisäksi olet vastuussa omien verojesi maksamisesta ja veroilmoituksen toimittamisesta HMRC:lle joka vuosi. 

  • Ei etuja:

Toisin kuin kokopäiväisesti työskentelevät, keikkatalouden itsenäiset ammatinharjoittajat eivät ole oikeutettuja samoihin etuuksiin kuin työntekijät. Tämä koskee myös sairauspäivärahan ja lomarahan kaltaisia olennaisia asioita, ja sinun on varmistettava, että sinulla on taloudelliset resurssit tai vakuutus, joka kattaa sinut näinä aikoina. 

  • Tulojen epäjohdonmukaisuus:

Vaikka keikkataloudessa työskentelyn tuoma joustavuus ja riippumattomuus voi olla hienoa, yksi sen suurimmista haittapuolista on se, että tulot voivat olla hyvin epäjohdonmukaisia. Aina tulee viikkoja tai kuukausia, jolloin et saa paljon töitä, ja tämä voi tarkoittaa, että ansaitset paljon vähemmän, mikä vaikeuttaa budjetointia. 

Mikä on keikkatalous - keikkayritys Merkitys:

Keikkayrityksellä tarkoitetaan mitä tahansa yritystä, joka tarjoaa lyhytaikaista, joustavaa työtä freelancereille ja itsenäisille urakoitsijoille. Yksi esimerkki keikkayrityksestä, jonka useimmat ihmiset tuntevat, on Uber. Tämä yritys aloitti taksi- ja kimppakyytipalveluna, joka tarjosi töitä itsenäisille kuljettajille, ja on sittemmin laajentunut UberEATS-yritykseen, joka tarjoaa taksinkuljettajille lisää keikkatöitä, joilla he voivat ansaita tuloja, sekä antaa ihmisille, joilla ei ole taksilupaa, mahdollisuuden löytää keikkatyötä, jota he voivat tehdä. 

Määrittele keikkatalous - keikkatyön merkitys ja tarjolla olevat työpaikat:

Keikkatyö on työtä, josta maksetaan työkohtainen korvaus ja jonka teet itsenäisenä yrittäjänä tai freelancerina kokoaikaisen työntekijän sijaan. Saatavilla on useita erilaisia keikkatyön muotoja, jotka voidaan tehdä joko verkossa tai offline-työnä. Voit löytää keikkatyötä Uberin, Deliveroon ja TaskRabbitin kaltaisten keikkafirmojen kautta käyttämällä niiden verkkoalustoja tai etsiä omaa keikkatyötäsi menemällä suoraan potentiaalisten asiakkaiden luo ja tarjoamalla palvelujasi. Joitakin yleisimpiä esimerkkejä nykyään tarjolla olevista keikkatöistä ovat mm. seuraavat:

  • Ajaminen:

Taksiajamisesta on tulossa ala, joka on yhä enemmän riippuvainen keikkatyöstä. Uberista on tullut yksi suosituimmista taksipalveluista maailmanlaajuisesti, koska asiakkaat voivat tilata kyydin kätevästi sovelluksella muutamalla napsautuksella. Kaikki Uberin kuljettajat ovat itsenäisiä urakoitsijoita, jotka ottavat keikkatyötä, joka on saatavilla aina, kun asiakas tilaa kyydin. 

  • Toimituspalvelut:

Toimituspalveluille on yhä enemmän kysyntää nykymaailmassa, jossa samana päivänä tai seuraavana päivänä tapahtuvasta toimituksesta on tullut monille ihmisille ensisijainen asia. COVID19-pandemian jälkeen verkko-ostosten tekeminen ja kotiin toimitettavien elintarvikkeiden tilaaminen on lisääntynyt entisestään. Tämäntyyppinen työ on hyvin suosittua keikkataloudessa, ja voit tehdä sitä, kunhan sinulla on sopiva kulkuneuvo, kuten pyörä, moottoripyörä tai auto. Kuriiripakettien jakelupalveluihin kuuluu työskentely sellaisille yrityksille kuin Hermes tai Amazon, ja tarvitset yleensä ison henkilö- tai pakettiauton, kun taas ruoanjakelupalvelut voidaan suorittaa polkupyörällä. Yleensä kuriiri- ja jakelukuljettajat voivat valita haluamansa työt ja reitit. 

  • Nettikeikat:

Kotoa käsin työskenteleville on tarjolla monenlaisia nettikeikkavaihtoehtoja, joista he voivat valita. Luovien freelancer-palveluiden, kuten sisällön luomisen, verkkosuunnittelun ja graafisen suunnittelun, kysyntä kasvaa, samoin kuin virtuaaliavustajan tehtävien, kuten virtuaalisen vastaanottovirkailijan tai hallintohenkilöstön, kysyntä kasvaa. 

Nykypäivän modernissa työelämässä keikkatalous on valtavan lupaava, ja siitä on nopeasti tulossa suosituin tapa löytää työtä tietyillä aloilla. 

fiFinnish