Nykyään keikkataloudesta on tullut jonkinlainen muotisana työelämän alalla. Uberin kaltaiset yritykset ovat tehneet keikkataloudesta suositun. joustava ja itse-johtoinen työskentely on entistäkin helpompaa, sillä se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tehdä tilapäisiä ja joustavia töitä, joista maksetaan työkohtaista palkkaa. Keikkataloudesta on tullut suosittu vaihtoehto niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat ansaita sivutuloja säännöllisen kokopäivätyönsä ohella, mutta sitä käytetään usein myös keinona ansaita kokopäivätuloja niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat olla oma pomonsa ja hallita paremmin työn tyyppiä ja työaikaa. Keikkataloudella tarkoitetaan tilapäisiä, freelance- ja joustavia työpaikkoja, joiden avulla yritykset voivat tehdä lyhytaikaista työtä riippumattomien urakoitsijoiden kanssa, joita kutsutaan "keikoiksi". Se sopii kaikille, jotka haluavat joustavamman aikataulun tai mahdollisuuden ansaita lisätuloja. 

Gigin määritelmä:

Keikkataloudelle on ominaista joustava ja lyhytaikainen työ, jota yritykset tarjoavat perinteisten kokoaikaisten työntekijöiden sijasta itsenäisille urakoitsijoille tai freelancereille. Keikkatalous on edut sekä työnantajille että työntekijöille. Yritykset voivat säästää rahaa rekrytointikustannuksissa, palkkakuluissa ja henkilöstöetuuksissa, kun taas työntekijät hyötyvät siitä, että he voivat työskennellä joustavasti heille sopivammalla aikataululla ja ansaita tuloja useista eri lähteistä. Vaihtoehtoisia nimityksiä keikkataloudelle ovat muun muassa freelance-talous, jakamistalous ja access economy. 

Tyypillisesti itsenäiset urakoitsijat ja freelancerit saavat yksittäisiä keikkoja mobiilisovelluksen tai muun verkkoalustan kautta, joka yhdistää heidät asiakkaisiin ja yrityksiin. Tärkeimpiä esimerkkejä tästä ovat Uber, TaskRabbit ja Lyft, Airbnb, Deliveroo, Just Eat ja Amazon

Vaikka keikkatalouden piiriin kuuluu monia eri toimialoja, pääkonsepti pysyy samana. Keikkatyöläiset suorittavat tilaustehtäviä, joista heille maksetaan, ja niihin voi kuulua useita erilaisia tehtäviä, kuten ruoan toimittaminen tai verkkosisällön luominen. Kun projekti on saatu päätökseen, keikkatyöntekijä siirtyy seuraavaan tehtäväänsä. Vaikka ei ole epätavallista, että keikkatyöläiset jatkavat työskentelyä samalle yritykselle pitkiä aikoja, yritys tai keikkatyöläinen ei tarvitse sitoutua. 

Keikka Tarkoitus - työt, joita voit tehdä:

Keikkataloudessa on monenlaisia työpaikkoja, joita tarjoavat yritykset, jotka haluavat tarjota kätevää palvelua asiakaskunnalleen. Joitakin esimerkkejä tärkeimmistä keikkatyön tyypeistä, joita nykyään löytyy, ovat mm. seuraavat:

  • Virtuaaliavustajat:

Jos haluat keikkatyötä, jota voit tehdä helposti kotoa käsin, sinulla on tietokone ja internetyhteys ja hyvät hallinnointitaidot, keikkatyö virtuaaliassistenttina saattaa olla ihanteellinen sinulle. Löydät tehtäviä hallinnollisena avustajana, projektipäällikkönä, vastaanottovirkailijana ja muina tehtävinä useiden eri online-työalustojen kautta useille eri yrityksille, jotka hyödyntävät työskentelyä verkossa toimivien freelancereiden kanssa vähentääkseen yrityksensä kustannuksia. 

  • Luova freelancetyö:

Nykyään yhä useammat yritykset tekevät yhteistyötä luovien freelancereiden kanssa muun muassa sisällön luomisessa, graafisessa suunnittelussa ja verkkosuunnittelussa. On olemassa erilaisia verkkoalustoja, joihin voit rekisteröityä ja löytää taitojasi vastaavia avoimia työpaikkoja, mukaan lukien Fiverr, Upwork ja Creative market. 

  • Kyytien yhteiskäyttö:

Kyytien jakaminen ja taksipalvelut ovat yksi suosituimmista keikkatalouden työpaikkatyypeistä nykyään. Kunhan sinulla on sopiva auto ja asianmukainen lupa ja vakuutus toimia taksina. kuljettajavoit ilmoittautua keikkatyöntekijäksi Uberin tai Lyftin kaltaisiin yrityksiin, jotka tarjoavat asiakkaille kätevän tavan tilata kuljetus paikasta toiseen puhelimella. Tällainen työ on suosittua aiemmin työsuhteessa olleiden taksinkuljettajien keskuudessa, jotka haluavat työskennellä joustavammalla aikataululla ja hallita paremmin ansaitsemaansa rahaa. 

Useat yritykset, kuten Amazon, Deliveroo, Uber, DoorDash ja Just Eat, tarjoavat jakelupalveluja asiakkaidensa tarpeisiin keikkatyöntekijöiden avulla. Toimituspalvelut voivat vaihdella verkkokaupasta tilattujen pakettien toimittamisesta tai lämpimän ruoan noutopalveluiden toimittamisesta asiakkaille. Tällaista työtä varten tarvitset sopivan ajoneuvon ja oikean vakuutuksen. Vaikka voit käyttää polkupyörää ruoanjakeluun, sinulla on yleensä oltava suuri henkilö- tai pakettiauto, jotta voit työskennellä menestyksekkäästi pakettien jakelukuriirina. Muista, että yleinen yritysvakuutus ei kata tämäntyyppistä työtä autolla, ja sinun on hankittava erityinen vakuutus. 

  • Työvoiman tuki:

Jos olet hyvä tekemään outoja töitä, kuten asentamaan huonekaluja, sisustamaan ja tekemään pieniä korjauksia kodin ympärillä, voit löytää keikkatyötä Task Rabbitin kaltaisten verkkoalustojen kautta, joissa asiakkaat saavat tilauksesta ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan heitä erilaisissa kotitaloustöissä ja muissa tehtävissä. 

Keikkatalouden hyvät ja huonot puolet:

Kun haluat päättää, haluatko työskennellä keikkataloudessa vai et, kannattaa ottaa huomioon useita erilaisia hyviä ja huonoja puolia, jotta voit varmistaa, että tämä työmuoto on sinulle oikea valinta. Etuja ovat muun muassa joustava ja itsenäinen työ, monipuolinen työvalikoima ja paljon tarjolla olevia työpaikkoja, koska se ei ole yrityksille kallista. Toisaalta kannattaa ottaa huomioon myös tämäntyyppisen työn haitat, joita ovat muun muassa se, että siinä on suurempi burnout- ja stressiriski, tulot eivät ole johdonmukaisia tai taattuja, tarjolla ei ole työntekijäetuja ja vastaat omista kuluistasi ja veroistasi. 

Plussaa:

Joustavuus: Kun otat keikkatyön vastaan, sinusta tulee oma pomosi. Tämä mahdollistaa sen, että voit itse päättää, missä ja milloin työskentelet, kuinka kauan työskentelet ja paljon muuta. Joissakin keikkatöissä voit jopa asettaa omat palkkasi ja valita asiakaskunnan, jonka kanssa haluat työskennellä. 

Monipuolinen työ: Keikkatalous on mahdollistanut sen, että työntekijät voivat nauttia monipuolisemmasta työstä ja erilaisista projekteista ja tehtävistä, joita voi tehdä. Tämä tekee siitä ihanteellisen ihmisille, joilla on taipumus tylsistyä samassa paikassa pitkään ja jotka haluaisivat olla luovia ansaitessaan rahaa, kun heillä on koko viikon ajan erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. 

Itsenäisyys: Koska keikkatyöntekijät ovat oma pomonsa, he ovat yleensä täysin riippumattomia. Vaikka keikkatyötä tietyille yrityksille tehdessä on noudatettava tiettyjä sääntöjä, kuten toimitusten toimittamista tietyssä ajassa, toimistossa ei tarvitse olla eikä suoraa valvontaa ole, joten keikkatyöntekijät voivat työskennellä itsenäisesti, suorittaa tehtävät heille parhaiten sopivalla tavalla ja valita tehtävät sen mukaan, mikä sopii parhaiten heidän aikatauluunsa. 

Kustannustehokas yrityksille: Gig-työntekijät voivat olla yrityksille edullinen vaihtoehto kokoaikaisiin työntekijöihin verrattuna. Se antaa yritysten omistajille mahdollisuuden työskennellä parhaiden lahjakkuuksien kanssa ja antaa heille mahdollisuuden tarjota erilaisia hintoja, jotka perustuvat esimerkiksi taitojen ja kokemuksen kaltaisiin tekijöihin. 

Miinukset:

Burnout ja stressi: Jos et ole varovainen, siihen voi kuitenkin liittyä suuri stressin ja loppuunpalamisen riski, koska työn aloittamiselle ja lopettamiselle ei useinkaan ole määrättyjä aikoja. 

Työntekijäetuuksien puute: Keikkatyöntekijät eivät yleensä ole oikeutettuja yleisiin työsuhde-etuuksiin, kuten sairauspäivärahaan tai lomarahaan. 

Epäjohdonmukaiset tulot: Yksi joustavien työaikataulujen suurimmista haitoista on se, että tulot ovat yleensä epäjohdonmukaiset. Keikkatyöstä saatavat tulot riippuvat siitä, kuinka paljon töitä on tarjolla ja pystytkö tekemään keikkoja vai et. 

Kulut ja verot: Olet keikkatyöntekijänä itsenäinen ammatinharjoittaja ja siksi vastuussa omista kuluistasi ja veroistasi. Sinun on tehtävä veroilmoitus kunkin verovuoden lopussa ja varmistettava, että säästät tuloistasi riittävästi verolaskun kattamiseksi. Lisäksi kaikki tarvitsemasi kulut, kuten erikoisautovakuutus, on katettava omista varoistasi. tasku

Mikä on keikka ja miten sen saa:

Keikat ovat lyhytaikaisia, joustavia tehtäviä, joita työntekijät voivat tehdä rahaa vastaan. Jos olet kiinnostunut, sinun on täytettävä hakemus rekisteröityäksesi valitsemallesi alustalle. Kun sinut on hyväksytty, pääset tutustumaan tarjolla oleviin keikkatöihin ja voit päättää, mihin töihin haluat ryhtyä. 

Keikkatalous on tarjonnut joustavan vaihtoehdon lisäansioiden ansaitsemiseen tai kokopäiväisen tulon luomiseen, jonka voit ansaita oman aikataulusi mukaan.