TOP
  /  Yhteisön tarinat   /  Millaista on olla verkko-opettaja? Preply-opettaja kertoo

Millaista on olla verkko-opettaja? Preply-opettaja kertoo

Tällä hetkellä tuutoreiden kysyntä on suuri. Tuutoreiden määrä on kuitenkin suurempi kuin niiden ihmisten määrä, jotka tarvitsevat tuutoreita. Lisäksi loma-aikoina ja vapaapäivinä myös ammattiopettajat saattavat etsiä lisätuloja tukiopetuksesta, jolloin tarjonta on vielä kysyntääkin suurempaa. Koska monet oppilaitokset ovat olleet suljettuina tänä aikana. COVID-19, opetus on muuttunut. Tämä saattaa tarkoittaa, että monet vanhemmat ilmoittautuvat lastensa luokanopetukseen, koska he eivät saa tavanomaista opetusta. 

Tässä artikkelissa haastatellaan englannin verkko-opettaja Olaa Preplyä varten ja keskustellaan verkko-opettajana toimimisen yksityiskohdista. Siitä, miten rekisteröityä ja mikä on tärkeää profiilin luomisessa, siihen, mitkä ovat verkko-opetuksen parhaat puolet. Ola tarjoaa ainutlaatuisen näkemyksen opetustyylistään, tyypillisistä oppilaistaan ja siitä, miten verkkoalustoja voi hyödyntää ansaitakseen rahaa sivutoimisesti.

Ola on osa-aikainen Preplyn opettaja ja työskentelee kokopäiväisesti start up -yrityksen tuotekehityksessä. Hän asuu tällä hetkellä Puolassa ja on asunut kansainvälisesti muun muassa Italiassa, Panamassa ja Yhdysvalloissa työskennellessään aiemmin kansainvälisen vaihto-ohjelman järjestäjänä valtiosta riippumattoman yrityksen kautta. Hän on työskennellyt monilla eri aloilla opetuksesta projektinhallintaan, ja hänen taustansa on monipuolinen. 

Ola löysi Preplyn etsiessään Appjobs-sivustolta osa-aikatyötä. Hän oli kiinnostunut osa-aikatyöstä, ja opetustyö-kategoria kiinnitti hänen huomionsa, joten hän päätti hakea paikkaa verkossa luettuaan lyhyen kuvauksen. 

Millaista on olla verkko-opettaja?

Työskentelen monien eritaustaisten ja -kokemuksisten ihmisten kanssa, koska Preply on kansainvälinen foorumi. Sen ansiosta voin oppia paljon muista, ja jokainen kurssi on minulle ainutlaatuinen ja hauska. Aloitin opettamalla aikuisia, ja sitten aloin opettaa myös lapsia, mikä on haastanut minua mukauttamaan menetelmiä ja tekniikoita jokaista yksilöä varten. Joskus valmistaudun paljon, varsinkin kun keksin lapsille pelejä, jotka herättävät heidän kiinnostuksensa ja joiden avulla he nauttivat englannin oppimisesta. Toisinaan taas kuuntelen muiden englantia puhuvia ja kyselen heiltä kysymyksiä, jotta he voivat parantaa puhetaitojaan. 

Oliko sinulla aiempaa kokemusta opettajana? 

Kyllä ja ei. Minulla ei ole muodollista koulutusta opettajaksi, enkä ole koskaan suorittanut mitään muiden opettamiseen liittyvää kurssia. Minulla on kuitenkin kokemusta lasten opettamisesta ja olen järjestänyt erilaisia työpajoja ja luokkia kaikenikäisille. Olin selkeä ja totuudenmukainen koulutuksestani ja kokemuksestani ja korostin, että tavoitteeni on keskittyä auttamaan muita murtamaan kielimuurinsa. Keskityn oppitunneillani keskusteluun aikuisille ja oppimiseen hauskanpidon ja pelien kautta lapsille.

Mitkä ovat Preplyn opettajaksi ryhtymisen edellytykset? 

Virallisia vaatimuksia ei ole. Jokainen voi rekisteröityä ja luoda tilin alustalle. Minun täytyi käydä läpi rekisteröitymisprosessi ja luoda opettajani profiili Preply-alustalle, joka on melko pitkä, joten se vaatii jonkin verran vaivannäköä. Profiilin luomisen vaiheet olivat:

 1. Täytä jokainen yksityiskohta opetuskokemuksestani profiilissa 
 2. Tallenna ja lataa lyhyt video joka esittelisi minut tuleva opiskelijat. 
 3. Vietä hieman aikaa varmistaakseni, että profiilini on hyvin yksityiskohtainen ja herättää opiskelijan huomion. koska foorumilla on paljon muita opettajia. Tarkka, yksityiskohtainen profiili ja hyvä esiintyminen olivat erittäin tärkeitä prosessissa.
 4. Preplyn asiantuntijat tarkastavat jokaisen tilin ja ne varmistavat, onko tutor riittävän pätevä (profiilinsa perusteella) opettamaan muita.
 5. Loppujen lopuksi, opiskelijat valitsevat opettajansa niin kokeneina, todistukset tai tutkintotodistukset ovat tärkeitä ja niitä on hyvä näyttää.

Kun aloitin, en etsinyt opiskelijoita, mutta koska olin nähnyt vaivaa profiilini luomiseksi, hän huomasi sen ja varasi koeluokan kanssani. Hänen arvostelunsa ansiosta useammat ihmiset alkoivat varata luokkia minulta.

Joitakin vinkkejä verkkoprofiilin luomiseen Preplyllä:

 • Varmista, että profiilisi erottuu - lisää luova otsikko.
 • Inspiroidu muista profiileista (tarkista, mitä muilla opettajilla on profiileissaan). 
 • Keskittyminen täsmälliseen tiedottamiseen
 • Aloita pienemmästä palkasta ja nouse ylöspäin.

Saatat myös pitää:

Kuinka paljon tienaat Preplyn verkko-opettajana?

Aloitin veloittamalla $5 luokasta, nyt veloitan $15. Se riippuu opettajasta ja siitä, kuinka paljon hän haluaa veloittaa oppitunnista. Aloitin hyvin matalalta, koska minulla ei ollut paljon kokemusta. Preply perii noin 25%:n provisiomaksun keräämistäni $5:stä.

Kuvaile tyypillistä päivääsi verkko-opettajana

Minulla ei ole tyypillistä työpäivää, koska tämä on osa-aikatyöni, joten sovitan aikatauluni haluamallani tavalla. Annan oppilaideni varata luokkia kanssani kalenterini mukaan (joka on mukautettu muihin velvollisuuksiini). Tämän perusteella minulla on joitakin opiskelijoita, jotka käyvät tunnilla joka viikko samaan aikaan, mutta minulla on myös opiskelijoita, joiden luokka vaihtelee viikoittain. Valmistaudun etukäteen suurimpaan osaan tunneista, mutta se ei vaadi paljon vaivaa, joten teen sen vapaa-ajallani.

Ketkä ovat tyypillisiä opiskelijoita?

Jaan oppilaat kahteen ryhmään: aikuisiin ja lapsiin. Opetan aikuisia, jotka haluavat parantaa keskustelutaitojaan - yleensä he puhuvat jo hyvin englantia, mutta haluavat oppia sujuvasti tai tuntea olonsa varmemmaksi taidoistaan, joten keskitymme oppitunneillamme heidän kommunikointikykyynsä. Toisaalta opetan myös lapsia - osa heistä puhuu englantia hyvin, osa on vasta aloittanut kielen opiskelun ja haluaa lisäapua.

Miten löysit ensimmäisen asiakkaasi Preplystä? 

Ensimmäinen asiakkaani oli 9-vuotias tyttö Kreikasta, jonka äiti varasi oppitunnin minulta Preplyn kautta, koska vaikka hänen tyttärensä osasi englantia, hän halusi tyttärensä harjoittelevan englantia viikoittain. Pääodotuksena oli käydä lukemassa tarinoita ja keskustella niistä, ja 10 kuukauden jälkeen työskentelemme edelleen yhdessä. Aloittaessani en etsinyt oppilaita, mutta koska olin nähnyt paljon vaivaa profiilini luomiseksi, hän huomasi sen ja varasi koetunnin kanssani. Hänen arvostelunsa ansiosta useammat ihmiset alkoivat varata luokkia minulta.

Tyytyväisyys siitä, kun selitän oppilailleni jotakin ja näen heidän kasvoiltaan, että he ovat ymmärtäneet ja omaksuneet uusia käsitteitä.

Onko teillä tavallisia oppilaita? Kuinka usein sinulla on uusi oppilas? 

Minulla on noin 10 vakituista oppilasta. Ei ole havaittavissa suuntauksia siinä, milloin ihmiset etsivät opettajaa. Useammat ihmiset ovat kuitenkin kiinnostuneita pitämään opetusta syyskuussa, jolloin Puolassa alkaa uusi lukukausi ja myös koronaviruspandemian aikana.

Pandemiasta puheen ollen, kuinka paljon työnne on muuttunut COVID-19:n vuoksi?

Koronaviruksen vuoksi saan enemmän pyyntöjä verkkotunneista. Varsinkin lukituksen alussa monet ihmiset olivat kiinnostuneita englannin opiskelusta, koska heillä oli enemmän aikaa kotona tai he halusivat jotain tekemistä lapsilleen. Toisaalta jotkut opiskelijat jättivät opetuksen kesken säästääkseen rahaa, koska heidän työtilanteensa muuttui.

Saatat myös pitää:

Miten valmistaudut tunneille?

Ensinnäkin kerään odotuksia oppilailtani, koska mielestäni tärkeintä on ymmärtää, mitä he haluavat oppia ja mitä he odottavat minulta sekä miten he oppivat. Osoitteessa aikuinen opiskelijoiden kanssa, minun ei tarvitse valmistautua niin paljon, koska keskityn keskusteluihin ja lähetän joskus podcasteja, kun heillä on ylimääräistä aikaa.

Nuoremmille oppilaille tutkin englanninkielisiä tarinoita ja joitakin harjoituksia, mutta verkossa on paljon resursseja, joten minulla on jo vankka pohja erilaisia materiaaleja. Ennen oppituntia valitsen luokan aiheen ja etsin läpi jo olemassa olevat materiaalit ja muokkaan niitä hieman sen lapsen mukaan, jonka kanssa työskentelen. 

Mistä nautit eniten opettamisessa?

On muutamia asioita, jotka tekevät verkkotutoroinnista palkitsevaa.

 • Tyytyväisyys siitä, että selitän oppilailleni jotakin ja näen heidän kasvoiltaan, että he ovat ymmärtäneet ja omaksuneet uusia käsitteitä.
 • Opin uusia näkökulmia opettamalla erilaisia yksilöitä.
 • Se on mukavaa ajanvietettä arjen ongelmista. Tuntien aikana olen 100% keskittynyt oppilaisiin, joten en ajattele mitään muuta, ja se on puhdasta iloa. 
 • Olen oppinut paljon viestinnästä, kärsivällisyydestä ja empatiasta, sillä jokainen oppilas on erilainen ja oppimiskäyrä erilainen, ja minun on mukautettava lähestymistapaani jokaista yksilöä varten.

Mikä on haastavin osa työtäsi? 

Pelko siitä, etten ehkä auta lainkaan tai en täytä oppilaani odotuksia. Pelkään, että vaikka panostan koko sydämestäni opettamiseen, en pysty tekemään sitä tehokkaasti ihmisille, jotka luottavat minuun ja jotka odottavat minulta tuloksia (ottaen huomioon, että minulla ei ole ammatillista taustaa opettamiseen). 

Mitä haluaisit tietää ennen verkko-opettajaksi ryhtymistä?

Olisin halunnut, että joku olisi auttanut minua profiilin täyttämisessä, sillä se ei ollut helppo tehtävä. Haluaisin myös tietää, miten muut opettajat pitävät oppituntejaan, koska en ole koskaan tavannut muita tutoreita, joten minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten se on muilla ihmisillä.

Kuva: bongkarn hanyaki

Rekisteröidy jo tänään ja ryhdy online-tutoriksi!

Kun verkko-opettajien kysyntä on kasvanut ja COVID-19 muuttaa koulutusjärjestelmää, verkko-opettajaksi ilmoittautuminen voi olla hyödyllistä kaikille, jotka haluavat täydentää päätulojaan. Tärkeimpiä otteita ovat:

 1. Luo profiili, joka erottuu yli opettajan joukosta.
 2. Älä myy liikaa tai käytä epätarkkoja tietoja profiilia luodessasi.
 3. Aloita kurssien tarjoaminen edulliseen hintaan, kunnes kokemusta on kertynyt enemmän, ja nosta sitten hintoja.

Verkko-opettajuus on palkitsevaa työtä, jossa voit auttaa ihmisiä eri puolilta maailmaa ja kaikista taustoista ja ikäryhmistä oppimaan uusia taitoja ilman, että sinulla on välttämättä ammattikokemusta opettajana tai opettajana.

Lue lisää tarinoita yhteisöstämme:

Paulina Bajorowicz liittyi Appjobsiin marraskuussa 2018, ja hän on nyt sisältömarkkinoinnin asiantuntija. Hän hallinnoi Appjobsin blogia ja sosiaalisen median kanavia, koordinoi tiedotustoimintaa ja tekee yhteistyötä toimittajien ja sisällöntuottajien kanssa keikkatalouden ympärillä.

fiFinnish