Appjobs keskusteli äskettäin Arielin kanssa saadakseen tietoa siitä, millaista on olla freelancer, johon pandemia on vaikuttanut läheisesti. Ariel asuu New Yorkissa ja hänellä on monia kykyjä: hän on ajanut Uberille viimeiset kaksi vuotta ja johtanut samalla pientä yritystä, joka myy dominikaanisia leivonnaisia. Kun pandemia alkoi ja pakotti hänet jäämään kotiin, hän sai osa-aikaisen työn, etäyhteys työpaikka henkilöstöhallinnossa. Valtakunnallinen lukitus ei ole vaikuttanut häneen ainoastaan taloudellisesti, vaan hän on myös toipuvainen. COVID-19 potilas.

Hän kertoi, millaista elämä on freelancerina Isossa Omenassa COVID-19:n aikana, mitä tapahtui, kun hän sai tartunnan, ja miksi hänellä on toivoa tulevaisuutta ajatellen. 


Kerro aluksi hieman itsestäsi ja siitä, mitä teet päivittäin. 

Olen Uber kuljettaja. Olen ollut Uber-kuljettajana kaksi vuotta - kohta kolme vuotta. Minulla on myös kotonani pieni yritys, jossa teen leivonnaisia. 

Teen dominikaanisia leivonnaisia, ja olen tehnyt sitä monta, monta vuotta. Teen myös pieniä keikkoja silloin tällöin. Yksi keikoista päätti palkata minut täysipäiväisesti heti pandemian jälkeen, mikä on hienoa.

Mitä teet täsmälleen?

Olen HR IS-analyytikko. Se on siis henkilöstöhallinnon tietojärjestelmäanalyytikko. Autan heitä mittareiden ja kaikenlaisen henkilöstöhallintoon liittyvän tiedon kanssa ja varmistan, että järjestelmät ovat kunnossa.

Ennen kuin minut palkattiin kokopäiväisesti, tein kaikkia kolmea. Tarkoitan, että teen kaikkia kolmea edelleen, mutta Uberin tekeminen on ollut todella vaikeaa. 

Sait siis nykyisen työsi - käsittääkseni teet sitä verkossa - heti pandemian alettua, eikö niin? 

Oikein.

Mitä teet täsmälleen? Millaista on liittyä yritykseen, kun ei voi tavata työkavereita kasvotusten?

Olen yhden miehen tiimi. Tarvitsen vain tietokoneen ja pääsyn järjestelmiin, ja olen yhteydessä ihmisiin sähköpostitse tai puhelimitse. Muuta en tarvitse. En tarvitse ihmiskontakteja, koska varmistan vain, että järjestelmät ja profiilit ovat ajan tasalla. Kaikki voidaan tehdä verkossa. En oikeastaan tarvitse fyysistä kontaktia ihmisten kanssa. 

Luuletko, että ajat edelleen Uberilla? 

Ehdottomasti. Niin. Minun on pakko, koska niin asiat ovat täällä New Yorkissa. Minulla on laskuja, ja otin tämän vuoden tavoitteekseni maksaa luottokorttivelkani loppuun.

Aloitin työskentelyn Uberilla vain saadakseni lisätuloja. Sitten siitä tuli välttämättömyys. Nyt minulla on tavoite, ja se on kova. Minulla on lisätuloja, mutta minun on myös maksettava luottokorttivelkani pois, mikä on tällä hetkellä tärkein tavoitteeni. Aion edelleen tehdä Uberia, kunhan pääsen taas takaisin töihin. tie

Itse asiassa COVID-19-testini oli positiivinen. Viimeiset kolme viikkoa ovat siis olleet todella, todella rankkoja minulle. 

Luuletko, että olisit voinut saada tartunnan ajaessasi?

Voi ei. Ei, tämä ei tapahtunut ajon aikana. Tämä johtui siitä, että olin itse asiassa tekemässä keikkatyötä eräässä terveydenhuollon laitoksessa. Sen on täytynyt tapahtua siellä, tai sen on täytynyt tapahtua julkisen liikenteen kautta, jota käytin. 

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Oletko päässyt karanteenista vai pitääkö sinun vielä jäädä?

Olen siis hieman parempi. Onneksi minulla oli vain 102,5 asteen kuume ja todella paha migreeni. Menin nukkumaan migreenin kanssa. Heräsin migreeniin. Se oli pahinta. Minulla ei ollut hengenahdistusta tai muuta sellaista. Lääkärien mukaan oireet olivat siis lieviä. Olen todella onnekas sen suhteen juuri nyt. Kuumeeni laski viikonloppuna. Minulla ei ole nyt kuumetta, ja minulla on hyvin, hyvin, hyvin, hyvin lievää päänsärkyä. Se on melkein pilvipoutainen. Voin paljon paremmin.

Hienoa kuulla! Koska Uber tarjoaa joitakin etuja tartunnan saaneille ihmisille, saitko tukea?

Heidän tarjoamansa tuki ei ole sitä tukea, jota kuljettajat todella tarvitsevat. Tuki, jota me kuljettajat todella tarvitsemme, on: aiotteko kattaa terveydenhuoltomme vai aiotteko antaa meille tuetun terveydenhuollon? Aiotteko antaa meille lahjan tai keskimääräisen kuukausipalkkamme ja antaa meille ehkä 50 prosenttia siitä? Ainakin toistaiseksi. 

Auttoivatko he lainkaan sairausvakuutuksen maksamisessa? 

Ei, ei lainkaan. 

Luin, että tartunnan saaneille Uber-kuljettajille maksettaisiin siitä, että he jäisivät kotiin. Onko se totta?

Ei minun Tieto. Se voi todennäköisesti riippua toimialasta, mutta tiedän, että New Yorkin kaltaisella suurella toimialalla näin ei ole käynyt. 

Mitä sanoisit saaneesi Uberilta? 

Rehellisesti sanottuna ei mitään. Olisi ollut mukavaa saada Uberilta edes sähköpostiviesti, jossa sanotaan: "Hei, onko sinulla COVID-19-viruksen oireita?". Oliko testisi positiivinen? Jos testasit, mene tähän nurkkaan ja anna meille kaikki tarvitsemasi tiedot.". 

Ainoa asia, jonka olen nähnyt, oli blogi, jonka he julkaisivat jokin aika sitten. He mainitsevat tietoja siitä, että jos olet toimittanut tavaroita viimeisten 30 päivän aikana tai työskennellyt viimeisten 30 päivän aikana, he voivat auttaa sinua. Mutta tämä virus alkoi yli 30 päivää sitten. Entä jos et ole voinut työskennellä viimeisten 30 päivän aikana? Siitä ei ole mitään tietoa.

Sanoit, että lopetit työskentelyn, kun sait koronaviruksen. Milloin luulet voivasi palata töihin?

Taidan ajaa sillä välin Uberilla. Se ei tietenkään ole jotain, mitä haluan tehdä. Se on jotain, mitä minun on tehtävä. Se on välttämättömyys. Mutta jos se ei olisi ollut välttämättömyys, se olisi ollut eri juttu. 

Nikki, jota haastattelimme jokin aika sitten, sanoi menettäneensä noin 95 prosenttia tuloistaan. Kuinka paljon sanoisit menettäneesi tuloistasi sen jälkeen, kun et ole voinut työskennellä Uberin tai konditoriayrityksen kanssa?

Joo, se on aika korkea. Sanoisin, että noin 80 tai jotain. 

Yrititkö hakea valtion tukea, vaikka sinulla on nyt työpaikka? 

On mielenkiintoista, että kysyt sitä, koska en ole - työttömät - jos sitä tarkoitit. En ole työtön työni vuoksi. Se on siis se vaikea osa. Minun on selvitettävä, onko olemassa shekki, jonka ihmiset saavat, jos tienasi alle tietyn summan. 

Odotan siis sitä, että näen, olenko oikeutettu siihen. Heillä on järjestelmä verkossa, mutta se avattiin vasta tänään, eikä se toimi. 

Onko sinulla neuvoja muille tässä tilanteessa oleville? Onko teillä hyviä käytäntöjä, joita kannattaa noudattaa tuen pyytämisessä tai mistä löytää työtä? 

Tällä hetkellä voitte kai vain käyttää yhteisöänne. Kysykää ystäviltänne. Käytä Appjobsin, Craigslistin, LinkedInin ja Facebookin kaltaisia organisaatioita. Sanokaa vain: "Hei, olemme käyneet tämän läpi. Tiedän, etten ole ainoa. Se on koko maailma." Uskon loppujen lopuksi, että työpaikkoja on olemassa. Täytyy vain olla valmis etsimään niitä. Ja se on suurin kysymys: oletko valmis tekemään töitä työn löytämiseksi? 

Luota minuun, siellä on paljon työpaikkoja, jotka palkkaavat, kuten esim. Amazon, tekemään toimituksia ja kaikkea sellaista. Mutta myös taustatyötä. Kuten tämä organisaatio, joka tarvitsee minua varmistamaan, että heidän järjestelmänsä ovat kunnossa. Töitä on siis tarjolla, mutta on vain käytettävä resurssejaan. Varmista, että olet valmis tekemään sitä, koska työn etsiminen on kokopäivätyötä. 

Jos siis olet valmis näkemään vaivaa, älä vain istu alas ja ajattele: "Ai niin, haen työpaikkaa" ja odota, että saat sen. Se ei ole totta. Kilpailevat valtavat määrät ihmisiä. Varmista vain, ettet laita kaikkia munia yhteen koriin. 

Luuletteko, että jakelutyötä tekevät ihmiset ovat tällä hetkellä vaarassa?

Totta kai, sataprosenttisesti. Sataprosenttisesti. Se on todella tärkeä päätös, joka sinun on tehtävä. Jos olet valmis menemään tätä reittiä, pidä mielessä, että tartunnan saamisen mahdollisuus on melko suuri. 

Olen edelleen sitä mieltä, että me yhteiskuntana voimme tehdä parempaa työtä puhtauden suhteen. Miksi sinulla on käsineet, koska toimitat paketteja, mutta kosketat myös puhelintasi samoilla käsineillä. Tai kosketat hiuksiasi. Tai kosketat hattuasi. Miksi? Nuo pienet asiat, jotka eivät mielestämme ole suuri ongelma, mutta ne ovatkin. Kosketat puhelintasi jatkuvasti ja sitten kosketat kaikkia muita asioita käsilläsi tai käsineilläsi, mutta et vaihda käsineitäsi. Joskus maalaisjärki ei ole maalaisjärkeä. En syytä yksilöä. Se on enemmänkin yhteiskunnallinen asia, koska olemme niin tottuneet olemaan aina puhelimessa. Se soi tai värisee, emmekä ajattele: "Vaihdanpa hanskat." 

Meidän on muutettava kaikki nämä tavat tässä tilanteessa. Jopa sellaiset perusasiat kuin pään koskettaminen.

Ehdottomasti. Ja se on todella vaikeaa. Olemme niin tottuneet laittamaan kädet taskuun, ottamaan puhelimen esiin ja hakemaan juotavaa ruokakaupassa. Emme ajattele sitä. "Anna minun allekirjoittaa ja koskettaa kättäni, ennen kuin kosketan sitä." Se on vain ajattelutapa, joka meidän on muutettava. Henkilökohtaisesti en usko, että hygieniamme on niin hyvä kuin sen pitäisi olla. Työskentelin ennen suuressa sairaalassa, ja näin sen.

Kuva: Gustavo Fring

Miltä sinusta tuntui, kun työsi muuttui työstä, jossa olit enemmän tekemisissä ihmisten kanssa, työhön, joka on nyt kokonaan verkossa? Muuttuuko elämässäsi paljon? 

Se on mukava pakopaikka. Joskus ihmisten kanssa tekeminen joka päivä tuntikausia päivässä ei ole helppoa. Kun ajat, ihmiset ovat vihaisia ja järkyttyneitä. 

Kun olet kuljettaja, et ole vain kuljettaja. Olet myös äiti. Olet terapeutti. Olet lääkäri. Olet sisar, koska kuuntelet näitä keskusteluja. Sinun on huolehdittava näistä ihmisistä. Sinun on tietenkin huolehdittava heidän turvallisuudestaan ja kaikesta sellaisesta. Voin kertoa teille, että olen ajanut niin monia humalaisia ihmisiä, jotka halusivat vain jonkun, jolle puhua, jonkun, joka kuuntelee heitä. Minä olen se henkilö. Ja se on se juttu - monet ihmiset eivät näe sitä niin. He ajattelevat, että tämä kuljettaja vie minut pisteestä A pisteeseen B. 

Se on myös henkisesti väsyttävää. 

Tietenkin. Ihmiset eivät näe sitä puolta, mutta se on mukava pakopaikka sillä välin. Olen varma, että haluan mennä sinne vielä kerran, ja pitää vain sen adrenaliinin tai tietäen, että on helppo tehdä $400 päivässä. On helppoa tienata $600 päivässä. Se on hyvin helppoa 10 tunnissa, mikä ei ole mitään. Se on helppoa. Se, että on intohimo, jota odottaa innolla. Varsinkin jos raha motivoi, se on ollut suurin haaste. 

Mitä mieltä olet työn tulevaisuudesta? Miltä työmarkkinat näyttävät kriisin jälkeen? Miltä ne näyttävät, kun tämä kaikki on ohi? 

Odotan sitä innolla, koska siitä tulee buumi. Uskon, että ihmiset ovat olleet niin kauan sisällä, että kaikki haluavat mennä ulos. Kaikki menevät parturiin. Kaikki menevät manikyyriin tai pedikyyriin. Kaikki tilaavat leivonnaisia. Ihmiset lähtevät liikkeelle ja ulos talosta. Niin, käykää puistossa, varsinkin nyt kun New Yorkissa alkaa olla lämpimämpää. Joo, luulen, että leikkimään, käymään kauneushoitoloissa, ravintoloissa; se tulee varmasti olemaan suuri buumi. Ja uskon, että talous nousee jälleen huimasti. Se vie aikaa. Mutta kesän tullen meillä on turisteja, ja kaikki menee hyvin.

Väität, että ihmiset menevät ulos, vaikka he pelkäävät edelleen, ennen kuin rokote on löydetty. 

Tuo on hyvin mielenkiintoinen näkökohta, jonka otit esille. Olen ihminen, joka ei yritä elää pelossa, yritän nähdä kaikessa positiivista.

Positiivisuuden ja realistisuuden välillä on ero. Pelkäävätkö ihmiset? Ehdottomasti. Mutta ollakseni rehellinen, New Yorkissa ei ole lukitusta. Ihmisiä on yhä ulkona puistoissa, kaupan luona ja kaupan edessä. Se ei ole pysäyttänyt ihmisiä sataprosenttisesti.

Sanonko, että monet ihmiset ovat sisätiloissa? Kyllä, mutta se ei ole oikeastaan pysäyttänyt ihmisiä kokonaisuutena.

Näiden ihmisten näkeminen antaa ihmisille toivoa, ja he voivat sanoa: "Me pääsemme perille." En sano, että pääsemme sinne huomenna. Se vie tietenkin aikaa. Mutta miksi emme voisi olla toiveikkaita? 

New Yorkissa, Yhdysvalloissa tai muualla maailmassa vallitsee tauko, ja tämä on itse asiassa se. Sisätiloissa auttaa. Se lieventää tilannetta, ei sataprosenttisesti, mutta se auttaa. Tosin he sanovat, että voi tulla toinen aalto, mikä on pelottavaa. Jos se tapahtuisi, jos se tapahtuisi uudestaan. Se on pelottavaa.

On tärkeää pysyä positiivisena, koska emme voi vaikuttaa niin moniin asioihin.

Niin, ja minusta se on tarpeen. On paljon ihmisiä, jotka masentuvat, koska he ovat jumissa kotona tai eivät voi mennä ulos. Varsinkin jos on yksin, ymmärrän varmasti, miksi ihmiset ovat stressaantuneita, ahdistuneita ja kaikkea sellaista. Voin todellakin ymmärtää sen. Jos on perheen kanssa, se on eri asia.

Mutta kyllä, se on vain toiveikkuutta. Haluat parasta itsellesi ja muulle maailmalle, mutta olet myös realistinen ja fiksu.

On tärkeää pysyä positiivisena, koska emme voi vaikuttaa niin moniin asioihin.

Ei oikeastaan, en oikeastaan, koska olin koulussa. Olin töissä, ja onneksi minulla oli vielä työpaikka.

Täällä Puolassa emme tunteneet vuoden 2008 finanssikriisin vaikutuksia kovinkaan paljon. Mielestäni tämä on ensimmäinen asia, jolla voi olla valtava vaikutus talouteemme viimeisten 30 vuoden aikana. Uskon, että se muuttuu paljon, mutta en ole varma, mihin suuntaan se menee. On vielä liian aikaista sanoa.

Niin on, mutta silloin talous kesti. Uskon, että sama tapahtuu nyt. Mielestäni jotkut johtajamme tekevät hyvää työtä.


Miltä se näyttää, kun tämä kaikki on ohi? 

Siitä tulee pamaus.

Luulen, että ihmiset ovat olleet sisällä niin kauan, että kaikki haluavat mennä ulos. Kaikki menevät parturiin. 

Kaikki menevät manikyyriin tai pedikyyriin. 

Kaikki tilaavat leivonnaisia. 

Ihmiset lähtevät liikkeelle ja ulos kotoa. Mennään puistoon, kauneushoitoloihin, ravintoloihin; tulee varmasti olemaan suuri buumi.


Lue lisää