Reitti kokopäiväiseksi freelanceriksi on jokaiselle erilainen. Mutta jos aiot menestyä freelancerina. itse-työntekijänä, on hyödyllistä tehdä tutkimusta, asettaa selkeät tavoitteet itsenäisen ammatinharjoittamisen uralle ja kuunnella kokeneempien freelancereiden kokemuksia ja neuvoja.

Steve Ash, sisällön kirjoittaja CommsBreakdown ja kirjailija "Freelanceriksi: Building Work Around Your Life'on työskennellyt freelancerina lähes kuusi vuotta. Tässä vierailevassa blogikirjoituksessa hän kertoo matkastaan ja siitä, mitä hän on oppinut kannattavaan freelancerin työhön johtavista tärkeimmistä vaiheista.

Yritysmaailman jättäminen taakseen 

Freelance-sisällön kirjoittajaksi ryhtyminen oli yksi parhaista liikkeistä, joita olen koskaan tehnyt, mutta en aina johtanut tällaista joustava ja antoisaa työelämää. Itse asiassa minulla oli hyvin erilainen tausta.  

Työskentelin monta vuotta turvallisissa ja ennakoitavissa yritystehtävissä, ensin hallinnollisissa tehtävissä ja sen jälkeen yhdeksän vuoden ajan brändi-, markkinointi- ja sisällönmuokkaustehtävissä asiantuntijapalveluja tarjoavassa PwC:ssä. Minulla oli takanani vankka palkka ja kaikki erinomaisen työpaikan tarjoama turvallisuus. edut paketti, mutta minusta tuntui aina, etten ollut aivan oikeassa työympäristössä.

Koska pidän siitä, että voin työskennellä oma-aloitteisesti ja joustavasti, tunsin olevani kuin kala kuivilla vesillä yritysmaailmassa. Niinpä otin vuonna 2014 tilanteen haltuun ja löysin itselleni uuden työpaikan - tällä kertaa kunnianhimoisen pilvipohjaisen kirjanpito-ohjelmiston startup-yrityksen Xero UK:n sisällön kirjoittajana. 

Rakastin startup-mentaliteettia, ja minulla oli valtava vapaus keksiä jännittävää sisältöä ja kampanjoita. Jokainen päivä on erilainen uudessa yrityksessä, ja päivittäin kohtaa uusia haasteita. Se saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta juuri se tekee startup-alasta niin jännittävän - ja tiesin siitä lähtien, että kuulun pienyrityksiin ja startup-alalle.

Urani oli kuitenkin muuttumassa jälleen kerran....

Palkkatyön ja sivutoimisen työn yhdistäminen

Vuoden 2014 lopussa tehtäväni Xerossa irtisanottiin, mikä pakotti minut arvioimaan urapolkuni uudelleen. Silloin freelancerina toimimisesta tuli minulle ensimmäistä kertaa varteenotettava vaihtoehto.

Minulle oli usein sanottu, että minun pitäisi perustaa oma yritys ja että minulla oli päättäväisyyttä, yrittäjähenkeä ja ihmissuhdetaitoja, joita tarvittiin freelancerina toimimiseen. Olin kuitenkin aina ollut huolissani siitä, pystyisinkö hankkimaan tarpeeksi tuloja, jotta voisin toteuttaa tämän. 

Koska minulla ei ollut työtä eikä tuloja, minulla ei ollut mitään menetettävää, joten aloin tehdä pieniä kertaluonteisia freelance-töitä. Hämmästyksekseni aloin saada joitakin vakituisia asiakkaita, mutta ei vielä tarpeeksi, jotta freelancerina toimimisesta olisi tullut kokopäiväinen vaihtoehto.

Se aiheutti minulle pulman:

 1. Rakastin johdatusta freelancerina toimimiseen
 2. Mutta tarvitsin vakaammat tulot
 3. Tarvitsin siis uuden työn.

Ajattelin, että paras kompromissi olisi löytää vakituinen palkkatyö, mutta jatkaa myös freelancerina työskentelyä sivutoimisesti - ja niin päädyin työskentelemään The Profitable Firmille, joka on kirjanpitoteollisuuden markkinointitoimisto. Vietin siellä kaksi vuotta digitaalisen sisällön johtajana, työskentelin kolme päivää viikossa palkattuna työntekijänä ja kahtena päivänä pyöritin omaa freelance-yritystäni, jonka nimi on nyt CommsBreakdown.

Miten aloittaa oma sivutoiminen harrastus

Sivutoiminen toiminta on loistava johdatus freelancerin työhön. Palkkatyön ja itsenäisen sivutoimen yhdistäminen tarkoitti sitä, että pystyin kokeilemaan freelancerina toimimista, mutta minulla oli silti varmuus siitä, että minulla on säännöllinen kuukausipalkka taloudellisena perustanani. 

Jos oman sivutoimisen työn hankkiminen kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta, rohkaisen sinua ehdottomasti tutkimaan mahdollisuuksia - se voi olla reitti aivan uudelle urapolulle.

Jotta voit suunnitella sivutoimista toimintaa, on tärkeää kysyä itseltäsi muutamia tärkeitä kysymyksiä:

 1. Mitä taitoja minulla on? - markkinoidaksesi itseäsi freelancerina sinun on tarjottava selkeästi määritelty palvelu. On siis tärkeää miettiä, millaisia taitoja sinulla on ja miten voisit hyödyntää näitä kykyjä rahanarvoisesti tulojen luomiseksi. 
 2. Rakastanko tätä työtä? - Jotta sivutoiminen sivutoimi menestyisi, sinun on RAKASTETTAVA sitä, mitä teet. Työskentelet todennäköisesti iltaisin ja viikonloppuisin tehdessäsi freelance-työtäsi, joten palvelusi on oltava jotain, johon suhtaudut todella intohimoisesti. 
 3. Kenet voin ottaa asiakkaaksi? - Taitaminen on hyvä lähtökohta, mutta kuka oikeasti ostaa palveluitasi? On todella pohdittava, kenelle myyt ja miten markkinoit itseäsi näille ihmisille.
 4. Mitä arvoa voin tuoda asiakkailleni? - Jos haluat tehdä kyvyistäsi sivutoimisen, on tärkeää, että pystyt tuottamaan lisäarvoa asiakkaillesi. Jos asiakkaillasi on jokin erityinen liiketoimintatarve, sinun on vastattava siihen, ylitettävä odotukset ja helpotettava heidän elämäänsä. Jos onnistut tässä, asiakkaat tulevat ryntäämään takaisin hakemaan lisää töitä.

Päätyönä freelancerina toimiminen 

Ajan myötä freelance-työni alkoi kasvaa ja siitä tuli pääpainopisteeni, minkä vuoksi jätin viraston ja siirryin kokopäiväiseksi freelanceriksi. 

Siirtyminen on 100% itsenäisenä ammatinharjoittajana ei ollut päätös, että otin kevyesti. Minulla on pieni perhe elätettävänä ja vuokra maksettavaksi, joten en voinut joutua tilanteeseen, jossa tulojani olisi leikattu valtavasti. Tämän vuoksi minun oli oltava hyvin varma siitä, että oman freelance-yritykseni perustaminen toimisi.

Freelance-elämäntyyliin liittyy AINA haasteita, ja on parasta tiedostaa ne ja oppia ne jo varhaisessa vaiheessa itsenäisen ammatinharjoittamisen uraa:

Keskeisiä haasteita ovat:

 • Ongelmia löytää riittävästi asiakkaita - myyntiputkesi ei ole aina täynnä, joten on tärkeää, että teet kovasti töitä markkinoidaksesi palvelujasi. Kannattaa myös etsimällä työpaikkoja AppJobsin kaltaiselta sivustolta löytää uutta työtä, mahdollisuudet ja potentiaaliset asiakkaat
 • Ei makseta ajoissa - maksuviivästykset aiheuttavat freelancereille paljon päänvaivaa, ja joudut todennäköisesti käyttämään paljon aikaa asiakkaiden rahojen perintään. On olemassa ennakoivia keinoja, joilla maksujen saaminen helpottuu, joten opettele ne nopeasti ja ryhdy ennakoivaksi.
 • Joudut tekemään KAIKKI päätökset - Kun olet itsenäinen ammatinharjoittaja, olet kaiken toimitusjohtaja, joten se voi joskus olla stressaavaa. Tärkeintä on olla mahdollisimman järjestelmällinen ja tehokas, jotta voit hallita yritystäsi.

Jos ajatus kokopäiväisestä freelancerina toimimisesta ja itsenäisen ammatinharjoittamisen aloittamisesta kuulostaa yhä houkuttelevalta, on olemassa joitakin perustavanlaatuisia elementtejä, jotka sinun pitäisi saada kuntoon.

Keskeisiä näkökohtia ovat:

 • Liiketoimintasuunnitelmasi - Tiedät siis, mitä haluat saavuttaa freelancerina, miten aiot tehdä sen ja mitä resursseja ja välineitä tarvitset aloittaaksesi. Se on reittisuunnitelmasi, jonka avulla luot elinkelpoisen freelancer-palvelun, jota voit tarjota asiakkaille.
 • Arvolupauksesi - Kuten olen jo maininnut, on elintärkeää määritellä arvo, jonka aiot tuoda asiakkaillesi palvelujesi/tuotteidesi avulla. Tämän arvon tunteminen ja se, keitä kohdeasiakkaasi ovat, on menestyksesi ytimessä.
 • Tulot ja rahoitus - laske, kuinka paljon rahaa sinun on ansaittava, ja aseta itsellesi kuukausittainen tulotavoite. Tämä auttaa sinua asettamaan hinnat, suunnittelemaan budjetit asiakastyötä varten ja määrittelemään, kuinka paljon investointeja tarvitset aloittaaksesi. 
 • Verot ja vakuutukset - sääntöjen noudattamisen järjestäminen säästää paljon päänvaivaa myöhemmässä vaiheessa. Vakuuta itsesi freelancerina vakuutuksenantajan kautta, kuten esim. Sormustin ja varmista, että verosi ovat kunnossa tekemällä yhteistyötä veroilmoituksen toimittajan kanssa, kuten Tax Keeper.

Miksi sinun pitäisi kokeilla freelancerina toimimista

Freelance-elämä ei ole aina helppoa, ja minulla on varmasti ollut oma osuuteni ylä- ja alamäkiä. Itsenäisen ammatinharjoittamisen tärkein etu on kuitenkin vapaus ja joustavuus, joita tämä elämäntapa tuo mukanaan. Kuten korostan kirjassani Going Freelance: Building Work Around Your Life", työ- ja yksityiselämäni tasapaino on parantunut valtavasti, kun olen irtautunut yritysten juoksumatosta ja lähtenyt uudelle tielle freelancerina.

Jos haluat lisätä elämää urallesi, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan freelancerina toimimista - se on toiminut minulle, ja se on antanut minulle elämäntyylin, jota en yksinkertaisesti olisi voinut saavuttaa millään muulla tavalla.

Työn löytäminen ei ole koskaan ollut helpompaa! 

AppJobsin avulla voit valita ja vertailla kaupunkisi sovelluspohjaisia työpaikkoja. Voit selata satoja työpaikkoja, löytää itsellesi sopivimmat ja aloittaa työt heti!