Nykypäivän kilpailluilla työmarkkinoilla hyvän ammattipätevyyden saaminen saatekirje voi helpottaa hakemuksen lähettämistä, joka erottuu muista. Yhä useammat yritykset hyväksyvät nykyään sähköisiä työhakemuksia ja käyttävät automatisoitua hakijaseurantaa, joten hyvin kirjoitettu saatekirje, jossa osoitetaan, että olet paras henkilö työhön omien ominaisuuksiesi ansiosta, on hyvä valinta. Tieto, taidot ja kokemus voivat auttaa sinua saamaan palkkaavat johtajat tutustumaan ansioluetteloosi tarkemmin. Saatekirjeessäsi voit osoittaa, että olet tutkinut yritystä, ja räätälöidä hakemuksesi tiettyihin työpaikkoihin, mikä voi olla hyödyllistä, jos haet useisiin eri tehtäviin.

Haetko töitä? Miten kirjoittaa saatekirje UK

Ennen kuin aloitat, on hyvä tehdä selväksi, mitä saatekirje on. Saatekirje on lyhyt kirje, jota käytetään työhakemuksen tai ansioluettelon johdantona. Se tarjoaa hakijalle lisämahdollisuuden ilmaista kiinnostuksensa tehtävään tai koko organisaatioon, ja siinä voit kertoa yksityiskohtaisemmin pätevyydestäsi, kokemuksestasi ja siitä, miksi uskot olevasi paras ehdokas tehtävään.

Miten kirjoittaa saatekirje, joka erottuu edukseen?

Jos haluat kirjoittaa saatekirjeen, joka erottuu eduksesi ja jonka avulla sinut huomataan hakijana, sinun on ensinnäkin tiedettävä, että saatekirjeesi on edustettava persoonallisuuttasi ja osoitettava, kuinka innostunut olet kyseisestä tehtävästä ja erityisesti työskentelystä kyseisessä yrityksessä, mikä voi olla vaikeaa pelkän ansioluettelon avulla. Hyvä saatekirje, joka herättää huomiota, kertoo tarinan, jossa selitetään hakijan kokemusta, ja osoittaa rekrytoiville johtajille, miksi juuri tämä henkilö saattaisi sopia parhaiten tehtävään. Kun saatekirjeesi tekee nämä asiat, se saattaa auttaa rekrytoijia tutustumaan hakemukseesi lähemmin ja tutustumaan sinuun paremmin kutsumalla sinut haastatteluun.

Kuinka kirjoittaa hyvä saatekirje

Jos haluat kirjoittaa hyvän saatekirjeen, ota huomioon seuraavat seikat:

  1. Kiinnitä huomiota: Siksi saatekirjeesi ensimmäisen kappaleen tulisi olla huomiota herättävä. Haluat, että rekrytoijat jatkavat lukemista, joten käytä aikaa hyvään avaukseen. Voisit mainita joitakin asiaankuuluvia saavutuksia tai kertoa intohimostasi työtäsi kohtaan.
  2. Ole innostunut: Yksi tärkeimmistä asioista, joita rekrytoijat haluavat nähdä lukiessaan saatekirjeitä, on innostus ja intohimo tehtävää ja organisaatiota kohtaan. Jos saatekirjeessäsi osoitat aitoa innostusta tehtävää kohtaan, se lisää mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun ja saada työpaikka.
  3. Näytä persoonallisuutesi: Yhä useammat yritykset käyttävät nykyään verkossa olevia hakijaseurantajärjestelmiä automatisoidakseen ansioluetteloiden ja hakijoiden seulontaprosessin. Ne toimivat usein parhaiten yksinkertaisen ansioluettelon muodon kanssa, mikä voi valitettavasti rajoittaa sitä, kuinka paljon persoonallisuuttasi pääsee paistamaan läpi. Saatekirjeesi on tilaisuutesi osoittaa, kuka olet ihmisenä ja miten hyvin sovit yrityskulttuuriin, joten varmista, että se on hyvin viestitty.
  4. Korosta parhaita saavutuksiasi: On hyvä idea valita ansioluettelostasi pari tärkeintä kohtaa ja käyttää niitä yksityiskohtaisemmin saatekirjeessäsi selittääksesi, miten olet hyödyksi yritykselle. Kun puhut pätevyydestäsi ja kokemuksestasi, voit käyttää tätä osoittaaksesi, miten olet aiemmin auttanut työnantajia ja miten aiempi kokemuksesi auttaa sinua tukemaan yrityksen tehtävää ja arvoja.
  5. Puhu uratavoitteistasi: Voit selittää saatekirjeessäsi, miten hakemaasi työpaikka tukee uratavoitteitasi yleisesti. Saatekirje on ihanteellinen tapa osoittaa, miten aiot arvostaa kokemustasi työskennellessäsi tässä tehtävässä ja että olet sitoutunut työskentelemään uralla tällä alalla. Se osoittaa työnantajalle myös, että saatat olla hakija, joka on kiinnostunut kasvusta tässä organisaatiossa.
  6. Sisällytä toimintakutsu: Kannattaa kuitenkin ajatella sitä myös eräänlaisena itsemarkkinointina, jolloin toimintakutsu on hyvä sisällyttää kirjeen loppuun. Pohjimmiltaan saatekirjeesi on vakuuttava essee, jolla vakuutat henkilöstöpäälliköt ja rekrytoijat siitä, että olet ihanteellinen ehdokas tehtävään.
  7. Räätälöi kirje: On tärkeää varmistaa, että jokainen kirjoittamasi saatekirje on suunnattu yritykselle, johon haet, ja haluamallesi paikalle. Kun kirjoitat kutakin paikkaa varten räätälöidyn saatekirjeen, voit korostaa kokemustasi, pätevyyttäsi ja arvojasi siten, että ne, jotka ovat kyseisen yrityksen ja paikan kannalta olennaisimpia, ovat etualalla.

Kuinka pitkä saatekirjeen pitäisi olla?

Saatekirjeen tulisi olla melko lyhyt, joten pidä se noin kolmesta neljään kappaleeseen. Jos saatekirjeesi on liian lyhyt, et ehkä pysty välittämään lukijalle tehokkaasti sitä, mitä haluat välittää, kun taas toisaalta rekrytoijat ja henkilöstöpäälliköt eivät välttämättä halua käyttää aikaa liian pitkän saatekirjeen lukemiseen.

Miten aloittaa saatekirje

Saatekirjeen aloittamisesta päättäminen voi olla pelottava prosessi. Hyvä uutinen on, että on olemassa yksinkertainen kaava, jolla se onnistuu. Innostuksen ja aitouden välittäminen on tärkeä osa saatekirjeen aloittamista. Käytä aikaa avauksesi pohtimiseen, sillä tärkeintä on herättää kirjeesi lukevien rekrytoijien ja -päälliköiden mielenkiinto ja kannustaa heitä haluamaan jatkaa kirjeen lukemista.

Miten saatekirje lopetetaan

Saatekirjeesi päättäminen lyhyesti ja ytimekkäästi niin, että rekrytoijat innostuvat soittamaan tai lähettämään sähköpostia ja kutsumaan sinut haastatteluun, voi usein olla yhtä vaikeaa kuin saatekirjeen aloittaminen oikein. On viisasta kiittää lukijaa ajasta ja siitä, että hän on kiinnittänyt huomiota sinuun hakijana, mutta harkitse myös toimintakutsun lisäämistä, joka kannustaa lukijaa ottamaan seuraavat askeleet.  

Miten saatekirje osoitetaan

Jos tiedät, kuka kirjettäsi lukeva rekrytoiva esimies tai rekrytoija on nimeltä, on hyvä ajatus mainita hänet nimeltä, kun aloitat saatekirjeesi. Voit usein selvittää rekrytointipäällikön nimen tutkimalla työnkuvausta, sillä monissa työnkuvauksissa mainitaan rekrytointipäällikön yhteystiedot hakijoille, jotka haluavat ottaa yhteyttä saadakseen lisätietoja. Jos näin ei ole tai jos vastaat ilmoitukseen, jonka on julkaissut rekrytointiyritys eikä organisaatio suoraan, voit tutkia yritystä ja selvittää, auttaako se sinua saamaan rekrytointipäällikön nimen. Jos et löydä hänen nimeään, yleinen, ammattimainen tervehdys riittää. "Hyvä rekrytointipäällikkö" toimii aina, mutta voit halutessasi olla myös tarkempi, esimerkiksi osoittaa nimenomaan sille osastolle, jolle haet paikkaa.

Mitä kannattaa välttää saatekirjeessäsi

Muista, että rekrytoijat lukevat tuhansia ansioluetteloita ja saatekirjeitä, joten kannattaa välttää muutamia asioita, joita on useimmiten käytetty liikaa ja jotka on luultavasti nähty satoja kertoja aiemmin.

Ylikäytetyt fraasit: Useimmiten rekrytoijat lukevat hyvin yleisiä saatekirjeitä, joissa on lauseita, jotka vain ärsyttävät palkkaavaa johtajaa tai rekrytoijaa, kuten "kenelle tahansa", "olkaa hyvä ja ottakaa rauhassa", "kiitos, että käytitte aikaa ansioluetteloni tarkasteluun" jne. Joitakin sanoja, joita kannattaa välttää sisällyttämästä saatekirjeeseesi niiden liiallisen käytön vuoksi, ovat esimerkiksi 'itse-startti", "dynaaminen" ja "merkittävä".

Merkityksetön tieto: Sinun tulisi aina välttää epäolennaisten tietojen lisäämistä saatekirjeeseesi. Vaikka kyseisen tarinan sisällyttäminen saattaakin olla järkevää sillä hetkellä, kannattaa se lukea uudelleen ennen lähettämistä varmistaaksesi, että kaikki, mitä olet sisällyttänyt siihen, liittyy hakemukseesi ja itseesi ammattilaisena. Jos se ei ole, se vain hämmentää lukijaa ja saattaa johtaa siihen, että häneltä jäävät tärkeitä kohtia huomaamatta kirjeen muissa osissa.

Hyvä saatekirje voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kutsutaanko sinut haastatteluun tai saatko edes työpaikan.