Keikkatalous on mullistanut tapamme tehdä työtä. Se antaa ihmisille mahdollisuuden luoda oman, räätälöidyn uran. Täydennätpä sitten tulojasi tilapäisellä keikkatyöllä tai korvaat kokoaikaisen 9-5-työajan enemmän joustava keikkatalouden avulla voit kehittää taitojasi ja rakentaa mainetta haluamallasi alalla.

Vaikka on olemassa monia edut keikkatyöntekijänä toimimiseen voi liittyä myös haittoja, ja yksi niistä on verovelvollisuutesi hoitaminen. Monia houkuttelee mahdollisuus kasvattaa tulojaan ja työskennellä räätälöidyn aikataulun mukaan, mutta he unohtavat veroilmoitusten tekemisen tärkeyden, itse-arvioinnit ja veroilmoitukset, kun he liittyvät ensimmäistä kertaa keikkatalouteen.


Toisaalta jotkut ihmiset eivät halua ryhtyä keikkatyöntekijöiksi, koska he olettavat, että vero- ja hallintovelvollisuudet aiheuttavat enemmän vaivaa kuin se kannattaa. Onneksi näin ei ole lainkaan!


Kätevän oppaamme avulla saat selville kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää verojen hallinnasta keikkatyöntekijänä ja voit tehostaa hallintoasi. Jos haluat päästä alkuun, tutustu nyt huippuvinkkeihimme verojen hallinnointiin keikkatyöntekijänä:

Tiedä, mitkä säännöt koskevat sinua

Onneksi tämä ei yleensä tarkoita sitä, että sinun pitäisi maksaa veroja useisiin eri lainkäyttöalueisiin. Sen sijaan sinua verotetaan yleensä asuinpaikkasi säännösten ja lakien mukaan. Jos kotipaikkasi on Yhdysvalloissa ja sinulla on asiakkaita Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Japanissa tai Japanissa. Australiaesimerkiksi sinun tarvitsee vain jättää veroilmoituksesi Internal Revenue Service (IRS) -viranomaiselle.

Jos olet freelancer, joka nauttii matkustamisesta, sinun on kuitenkin harkittava, vaikuttaako tämä verovelvollisuuteesi. Jos esimerkiksi matkustat ulkomaille pidemmäksi aikaa ja jatkat etätyötä, tämä voi vaikuttaa verovelvollisuuteesi. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa, mitä säännöksiä sinuun sovelletaan, ja määrittää, mihin ja kenelle sinun on maksettava veroa.

Rekisteröidy mahdollisimman nopeasti

Veroviranomaiset eivät automaattisesti tiedä, että työskentelet freelancerina tai itsenäisenä ammatinharjoittajana, joten on parasta ilmoittaa siitä heti. Kun teet niin, saat käyttöösi erilaisia resursseja, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan verovelvollisuuttasi.

Joissakin tapauksissa rekisteröinti voi kestää melko kauan, minkä vuoksi on yleensä parasta rekisteröityä hyvissä ajoin ennen tulevia määräaikoja. Muista, että sinun on rekisteröidyttävä niille veroviranomaisille, joille olet velvollinen maksamaan veroa. Tämä voi olla esimerkiksi IRS Amerikassa tai HMRC Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kun rekisteröinti on valmis, voit kirjautua verkkoportaaliin ja tarkastella sinua koskevia tietoja.

Etsi itseilmoitusvaihtoehtoja

Kun olet keikkatyöntekijä, sinun on ilmoitettava veroviranomaisille, kuinka paljon olet ansainnut tuloja. Monissa tapauksissa voit tehdä ilmoituksen itse sen sijaan, että palkkaisit ammattilaisen tarkistamaan ilmoituksesi puolestasi. Tämä voi paitsi pitää kustannuksesi alhaisina myös yksinkertaistaa freelancer-urasi hallinnointia ja helpottaa verovelvollisuuksiesi hoitamista.

Huomaa kuitenkin, että jotkin veroviranomaiset vaativat sinua rekisteröitymään itsearviointiin erillään siitä, että rekisteröidyt freelanceriksi, yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi tai yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi. Ensin mainittu antaa sinulle mahdollisuuden toimittaa tulotietosi, kun taas jälkimmäinen vain ilmoittaa veroviranomaisille, että tuotat tuloja.

Pidä kirjaa raha-asioistasi

Yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tehdä freelancerina, on pitää yksityiskohtaista kirjanpitoa. Kun taloutesi on hyvin hoidettu, verovelvollisuuksien hoitaminen on paljon helpompaa. Pystyt itse asiassa tunnistamaan tulosi, menosi ja voittosi sekunneissa, kun pidät taloutesi ajan tasalla.

Voit tehdä tämän monella eri tavalla, esimerkiksi kirjoittamalla taulukon käsin tai käyttämällä puhelimesi sovellusta, joten etsi itsellesi parhaiten sopiva tapa. Monet verotukseen liittyvät sovellukset ja verkkoalustat voidaan yhdistää pankkitiliisi tai laskutusohjelmistoosi, mikä voi yksinkertaistaa verojen hallintaa entisestään. Jos haluat virtaviivaistaa veroilmoituksiasi keikkatyöntekijänä, oikean sovelluksen löytäminen ja taloutesi digitalisointi on yleensä helpoin tapa edetä.

Vähennä oikeat kulut

Freelancerina joudut todennäköisesti maksamaan tuloveroa siitä, mitä ansaitset. Työhön liittyvät kulut voidaan kuitenkin joskus vähentää tuloistasi ennen verovelvollisuutesi laskemista. Tämä vähentää maksettavaa veroa, mutta on erittäin tärkeää tarkistaa, minkä tyyppiset kulut voidaan vähentää, ennen kuin toimitat itseilmoituksen.

Jos työskennellä kotonaEt voi esimerkiksi vähentää uuden paidan kustannuksia tuloistasi, vaikka käyttäisit sitä virtuaalikokouksissa. Voit kuitenkin vähentää uuden näppäimistön kustannukset, jos käytät sitä vain työtehtäviin.

Vaikka veroviranomaiset, kuten IRS, antavat laajasti tietoa seuraavista asioista. laillinen vähennyskelpoiset kulut, se voi olla monimutkaista. Jos olet epävarma siitä, voiko menoja vähentää tuloistasi, on aina suositeltavaa pyytää apua ammattilaiselta, kuten kirjanpitäjältä tai veroneuvojalta, tai veroviranomaiselta itseltään.

Varaa rahaa sivuun aina kun saat palkkaa

Kun olet palkansaaja, sinua verotetaan yleensä lähdeverotuksessa, mikä tarkoittaa, että maksamasi tuloveron määrä otetaan palkastasi ennen kuin sinulle maksetaan palkka joka kuukausi. Sitä vastoin freelancereiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien on maksettava tulovero, kun heidän verovelvollisuutensa on laskettu.

Sinun on yleensä maksettava veroa neljännesvuosittain tai vuosittain alueellisista tai paikallisista määräyksistä riippuen, joten on tärkeää varata rahaa sivuun, jotta pystyt maksamaan verolaskusi ajoissa. Laskemalla verovelvollisuutesi etukäteen voit selvittää, kuinka paljon sinun on varattava jokaisesta laskusta veroja varten.

Käyttämästäsi sovelluksesta tai verkkoalustasta riippuen nämä tiedot saatetaan jopa laskea puolestasi, jolloin on helppo varmistaa, että varaat riittävästi rahaa verojen maksamiseen. Veronmaksun myöhästymisestä seuraa yleensä taloudellisia seuraamuksia, mutta jos otat tavaksesi säästää osan tuloistasi tulevia veromaksuja varten, se auttaa sinua suorittamaan tarvittavat maksut ajoissa.

Verovelvollisuutesi hallinta keikkatyöntekijänä

Veroilmoituksen tekeminen ja tulojen ilmoittaminen voi aluksi tuntua ylivoimaiselta, varsinkin jos et ole koskaan aiemmin tehnyt sitä. Käytännössä se on kuitenkin paljon helpompaa kuin miltä se kuulostaa. Miljoonat ihmiset hankkivat tuloja freelancer- ja sivutoimisten keikkojen avulla, joten omien verojen hallinnointi on yhä yleisempää.

Lisäksi apua on saatavilla runsaasti. Asiantuntijaneuvoja ja riippumatonta tukea on saatavilla milloin tahansa, verkko-oppaista ja virallisista neuvontapuhelimista henkilökohtaisiin kirjanpitäjiin ja käteviin sovelluksiin.

Kun olet perustanut yksinkertaisen ja suoraviivaisen verohallintajärjestelmän, voit keskittyä urallesi. Tämän ansiosta voit uppoutua freelancerin maailmaan, kasvattaa tulojasi ja nauttia siitä, että sinusta on tullut menestyvä keikkatyöntekijä.