Maailmalla matkustavana olet luultavasti kuullut sellaisia termejä kuin expats, maahanmuuttajat tai talousmuuttajat. Nämä nimitykset hallitsevat julkista keskustelua, kun puhutaan ulkomailla työskentelystä. Kaikilla kolmella nimikkeellä voi olla kielteinen merkitys riippuen sovelletusta näkökulmasta.
Mutta miksi ihmiset muuttavat? Ja mitä nämä termit tarkalleen ottaen tarkoittavat? Onko sillä väliä, mitä niistä käytämme?
1. Miksi ihmiset muuttavat?
Vaikka ihmiset voisivat muodostaa klustereita, se auttaa vain luokittelussa ja siten leimaamisessa sen suhteen, miksi joku päättää lähteä kotoa ja muuttaa toiseen paikkaan. Esimerkiksi yhteiskuntatieteilijät listaavat niin sanottuja push- ja pull-tekijöitä, joiden avulla he havaitsevat liikkumisensa.
Se ei kuitenkaan välttämättä kuvaa koko kuvaa, vaan vain osaa siitä. Se kertoo jotain suuremmasta ryhmästä, mutta ei niinkään yksilöstä. Sen vuoksi heistä saattaa tulla massaa, ja heihin voidaan helposti kohdistaa esimerkiksi poliittista keskustelua.
Leimaaminen saattaa myös aiheuttaa stereotypioita, mikä johtaa sanojen ja lausekkeiden merkitysten vääristymiseen.
2. Määritelmät
Tuntuu niin itsestään selvältä etsiä määritelmiä sanakirjasta. Silti on mainittava, että jopa sanakirjojen selitykset voivat viitata tiettyihin asioihin. Jos ajattelet asiaa, sanakirjoihin tulevat sanat ovat peräisin kaltaisiltasi tavallisilta ihmisiltä.
Oxford Learner's Dictionaryn mukaan:
- ekspatriaatti tai ekspatriaatti on henkilö, joka asuu muussa kuin omassa maassaan.
- siirtolainen on henkilö, joka muuttaa paikasta toiseen erityisesti työn perässä.
Näiden määritelmien perusteella voidaan päätellä, että kaikki ulkomailla asuvat ovat ekspatriaatteja. Monet tietysti yhdistävät termin expat valkoisiin, rikkaisiin ihmisiin Yhdysvalloista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Ruotsista, Ranskasta jne. Tämä on aiheuttanut kitkaa ihmisten välillä, koska monet kokivat sen syrjiväksi. Miksi heistä käytetään nimitystä expat, jos Romaniasta, Unkarista tai Bulgariasta kotoisin olevaa kutsutaan maahanmuuttajaksi tai siirtolaiseksi?
Jopa tiedemiehet, maahanmuuttokysymysten parissa työskentelevät ammattilaiset ja tavalliset ihmiset eivät anna samaa merkitystä termille expat. Jotkut sanovat, että ekspatriaatit eivät asettaudu pysyvästi ja palaavat kotimaahansa, mutta he eivät määrittele oleskelunsa enimmäispituutta. Jotkut väittävät, että ekspatriaatit eivät muuta maahan parantaakseen elämäänsä taloudellisesti vaan löytääkseen elämäntyylilleen sopivamman paikan.
Mitä siitä voidaan päätellä? On yksilön oma asia, miten hän haluaa, että häntä kuvataan. Jos haluat olla expat, ole expat. Jos haluat mieluummin maahanmuuttaja, ole maahanmuuttaja. Tai ole molempia!
Ota huomioon, että eri kielillä on erilaiset merkitykset sanojen merkityksissä. Vertaile, miten käytät sanoja "expat" ja "migrantti" omalla äidinkielelläsi!
Tarkoittavatko ne täsmälleen samaa? Onko niillä kielteisempi vai myönteisempi merkitys?
3. Taloudellinen siirtolainen
Uutisia lukiessasi tämä termi mainitaan usein - varsinkin jos asut jossain Euroopan unionissa tai Yhdysvalloissa. Taloussiirtolainen on henkilö, joka muuttaa omasta maastaan uuteen maahan löytääkseen työtä tai saadakseen paremman elintason.
Se vaikuttaa taas olevan hieman subjektiivista. Mitä parempi tarkoittaa, eikö niin? Saatat muuttaa Saksaan, koska siellä palkat ovat korkeammat. Ystäväsi saattaa päättää asettua sinne, koska tiet ovat paremmat.
Parempi voi tarkoittaa monia asioita. Jotkut sanovat, että termi maahanmuuttaja voi viitata siihen, että henkilö aikoo jäädä valitsemaansa paikkaan ikuisesti. Mutta mitä tapahtuu, jos joillekin tulee niin kova koti-ikävä, että he vain lähtevät ja palaavat kotiin joka tapauksessa? Aika ei siis auta tässäkään asiassa.
Voit kuitenkin todennäköisesti kutsua itseäsi talousmuuttajaksi, jos muutat uudelle paikkakunnalle taloudellisista syistä: ansaitaksesi enemmän rahaa, ollaksesi taloudellisesti paremmin turvattu jne.
4. Toiseen maahan muuttamisen edut ja haitat
Kaikki ulkomaille muuttajat ja taloudellisista syistä muuttavat voivat asettaa ulkomaille muuton hyvät ja huonot puolet tärkeysjärjestykseen. Ne vaihtelevat kuitenkin henkilöittäin. Henkilön tausta ja tilanne hänen kotimaassaan vaikuttavat paremmuusjärjestykseen.
Yleisesti ottaen hyviä puolia on se, että maahanmuuttajat/ulkomaalaiset voivat:
- laajentaa näköpiiriä.
- kokea uusi kulttuuri.
- annetaan erilaisia mahdollisuuksia.
- oppia uusi kieli.
- saavat parempia palveluja ja turvautuvat turvaverkkoon.
Yleisesti ottaen haittapuolena on se, että maahanmuuttajat/ulkomaalaiset voivat:
- tuntea olonsa yksinäiseksi, kun on poissa perheenjäsenten ja ystävien luota.
- hukkua ja kokea kulttuurishokin.
- kohtaavat byrokraattisia haasteita.
- on vaikeampi löytää työtä.
Katsomalla tuleva, meidän on otettava käyttöön myös termi ilmastomuuttajat tai -pakolaiset. Tutkijat varoittavat, että seuraava suuri maahanmuuttoaalto koostuu ihmisistä, jotka joutuvat jättämään kaiken taakseen ilmastonmuutoksen vuoksi. Veden puute, lämpötilan nousu ja usein toistuvat luonnonkatastrofit voivat pakottaa tiettyjen paikkojen asukkaat etsimään elämän jostain muualta.
Lopuksi lyhyt video veto- ja työntövoimatekijöistä!
Lue lisää
- Parhaat paikat ulkosuomalaisille vuonna 2019
- Tutustutaan Yhdysvaltojen työmarkkinoihin
- Työviisumi Yhdysvaltoihin
- Työloma Yhdysvalloissa
- Työskenteletkö Yhdysvalloissa ilman green cardia? Työlupa-asiakirja voi olla ratkaisu
- Tutustutaan Australian työmarkkinoihin
Matkusta Australiaan Working Holiday -viisumilla
- Airtasker | Australian suosituin keikkatalouden alusta
- Työskentely lomaviisumilla Kanadassa
- Työluvan saaminen Kanadassa
- Suunnitteletko muuttoa Eurooppaan töihin?
- Työpaikkoja Euroopassa amerikkalaisille
- Etsitkö työtä Yhdistyneestä kuningaskunnasta?
- Työviisumi Yhdistyneessä kuningaskunnassa
- Oletko Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuva EU:n kansalainen, joka on huolissaan Brexitistä?