Palvelu toimitus johtajilla on tärkeä rooli kaikissa organisaatioissa. Heidän tehtävänään on yleensä pitää asiakkaat tyytyväisinä yritykseltä saamiinsa palveluihin. Palvelujen toimitusjohtajat työskentelevät monilla eri toimialoilla ja erityyppisissä yrityksissä pitääkseen asiakkaiden ja organisaation välisen suhteen vahvana. 

Yhteenveto palveluntarjonnasta:

Kuten nimestä voi päätellä, palvelun toimittamisessa on kyse palvelun toimittamisesta yrityksen asiakkaille. Palvelupäällikön yleinen tehtävä voi olla erilainen riippuen siitä, minkä tyyppisessä yrityksessä hän työskentelee. Esimerkiksi vähittäiskaupan logistiikasta vastaava palveluntoimituksen esimies tai johtaja saattaa käyttää enemmän aikaa toimitusketjun analysointiin ja varaston tarkastamiseen kuin SaaS-yrityksessä työskentelevä palveluntoimituksen johtaja. Riippumatta siitä, millä alalla hän työskentelee, palveluntoimitusten johtaja on ammattilainen, joka pystyy rakentamaan ja ylläpitämään merkityksellisiä, vahvoja ja myönteisiä suhteita asiakkaisiinsa ja kaikkiin tiiminsä jäseniin. Hän asettaa asiakastyytyväisyyden etusijalle ja on omistautunut parantamaan sen yrityksen mainetta, jossa hän työskentelee. 

Service Delivery Manager Tehtävän kuvaus:

Palvelujen toimituspäällikkö on ammattilainen, joka vastaa siitä, että palvelut toimitetaan saumattomasti yrityksen asiakkaille. Hän vastaa monista eri tehtävistä, kuten suorituskykyindikaattoreiden seurannasta, edistymisen seurannasta, luotettavuusongelmien korjaamisesta, projektiryhmien johtamisesta, budjettien hallinnasta ja monista muista tehtävistä. Palvelujen toimituspäällikkö on henkilö, jolla on olennainen rooli käyttäjä- ja asiakaskokemuksen parantamisessa varmistamalla, että laadukkaat palvelut, jotka ylittävät asiakkaiden vaatimukset ja odotukset, toimitetaan sujuvasti. 

Palvelujen toimituspäällikön rooli on tyypillisesti täysin asiakaskohtainen. Hän valvoo yleensä monia eri toimintoja varmistaakseen, että loppukäyttäjät saavat erinomaisia ja laadukkaita palveluja. He työskentelevät sen varmistamiseksi, että palvelutoimitus ja käytössä olevat palvelutukiprosessit on asetettu siten, että asiakaspalvelun korkea taso saavutetaan jatkuvasti kustannustehokkaasti ja johdonmukaisesti. 

Palvelujen toimituspäällikön tehtävä on yleensä kokopäiväinen. Tässä tehtävässä hänen odotetaan tunnistavan asiakkaiden tarpeet ja ongelmat rakentamalla ja ylläpitämällä erinomaisia suhteita asiakkaisiin ja loppukäyttäjiin. Palvelutoimituspäällikön rooli sopii parhaiten ammattilaisille, jotka viihtyvät sekä teknisissä että hallinnollisissa tehtävissä. Se on ihanteellinen tehtävä henkilölle, joka on taitava ja ahkera ja jolla on erinomaiset ihmissuhde- ja johtamistaidot. Tämä tehtävä vetää puoleensa ammattilaisia, jotka ovat intohimoisia tuottamaan laadukkaita ja asiakaslähtöisiä ratkaisuja. 

Service Delivery Supervisor Tehtävän kuvaus:

Palveluohjaajan rooli on usein sama kuin palveluohjaajan. Joissakin suuremmissa yrityksissä palveluntoimituksen esimies saatetaan palkata esimiehen rinnalle tukemaan esimiestä hänen työssään, auttamaan päätöksenteossa ja tiimin johtamisessa. Palvelujen toimitusjohtajan tavoin palvelujen toimitusjohtajan päätehtävänä on keskittyä ylläpitämään vahvoja asiakassuhteita ja parantamaan yrityksen tarjoamia palveluja, jotta asiakkaat pysyisivät tyytyväisinä. Esimies saattaa olla enemmän käytännönläheinen tiimin kanssa, ja hän on yleensä henkilö, jolla on erinomaiset johtamis-, tiimityö-, viestintä- ja ihmissuhdetaidot. 

Service Delivery Manager Roolit ja vastuut:

Koska kilpailu on kovempaa kuin koskaan aiemmin, palveluntoimitusten johtajat huomaavat, että heidän uransa vaatimukset kasvavat kaikilla toimialoilla. Nykyään lähes kaikilla toimialoilla ympäri maailmaa tarvitaan palveluntoimitusten johtajia varmistamaan, että loppukäyttäjän vaatimukset täytetään, asiakkaiden ongelmat ratkaistaan ja että asiakkaat ovat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Palvelutoimitusten johtajalla on useita erilaisia rooleja ja vastuualueita, jotka saattavat vaihdella toimialasta ja yrityksestä riippuen. Joitakin palveluntoimitusjohtajan päivittäisiä tehtäviä ovat mm:

  • yrityksen palvelusuunnitelman laatiminen kaikkien asiaankuuluvien palvelujen hallintaa ja yhdistämistä varten.
  • Toimitusinfrastruktuurin parannusryhmän hallinnointi ja johtaminen
  • Toimituspalvelutiimin johtaminen, tehtävien ja prosessien tehokkaan suorittamisen varmistaminen ja ristiriitojen hallinta.
  • Budjettien ja talouden hallinta
  • Asiakastarpeiden tunnistaminen ja palvelujen tarjoamisen valvonta yrityksen puitteissa myönteisten asiakassuhteiden rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi.
  • Kustannuksia vähentävien strategioiden laatiminen, jotka eivät vaaranna asiakkaiden tai asiakastyytyväisyyttä.
  • Asiakaspalautteen arviointi ja analysointi ja sen hyödyntäminen palvelujen määrittelyssä, parantamisessa ja parantamisessa.
  • Yhteydenpito muiden tiiminvetäjien kanssa ja strategisten kumppanuuksien luominen yrityksen palvelujen, toimituskriteerien ja mahdollisten ongelmien ratkaisujen määrittämiseksi.
  • Työpöytätuen ja muiden tukitoimintojen hallinta ja seuranta optimaalisen palvelun varmistamiseksi
  • Kaikkien palveluun liittyvien prosessien korkean suoritustason ylläpitäminen.
  • Varmistetaan, että käytössä on oikeat menettelyt, järjestelmät ja menetelmät, jotka tukevat ja helpottavat erinomaista palveluntarjontaa.
  • Vastuun kantaminen palvelujen tuottamisesta

Service Delivery Manager Taidot:

Ura palveluntoimitusten johtajana sopii usein parhaiten henkilöille, joilla on erityiset taidot ja intohimo ylläpitää vahvoja asiakassuhteita ja tarjota laadukasta palvelua. Menestyksekkääseen uraan palveluntoimitusten johtajana vaaditaan muun muassa seuraavia päätaitoja:

  • Kokemus sekä fyysisten että virtuaalisten tiimien johtamisesta
  • Kokemus kolmansien osapuolten tarjoamista palveluista
  • Poikkeukselliset asiakaspalvelu- ja asiakaskohtaamistaidot.
  • Kokemus työskentelystä laajamittaisessa, monimuotoisessa ympäristössä
  • ITIL-periaatteiden tuntemus
  • Vahvat organisointitaidot
  • Solid Tieto häiriötilanteiden hallinta, eskalaatiomenettelyt ja muut palvelujen toimittamista koskevat menettelyt.
  • Kyky hallita ja priorisoida tehtäviä tehokkaasti
  • Erinomaiset ongelmanratkaisu- ja resurssisuunnittelutaidot
  • Proaktiivinen asenne
  • Johtamisosaaminen ja erinomaiset ihmissuhdetaidot
  • Erinomaiset kirjalliset ja suulliset viestintätaidot 

Service Delivery Managerin haastattelukysymykset:

Jos olet kiinnostunut urasta palveluntoimitusten johtajana, on tärkeää tietää, mitä odottaa tätä tehtävää koskevassa haastattelussa. Yleisimpiä haastattelukysymyksiä ovat muun muassa seuraavat:

  • Miksi haluat palveluntoimituspäällikön tehtävään?

Tässä kysymyksessä työnantajat odottavat hakijan antavan lisätietoja kunnianhimostaan, motiiveistaan ja siitä, miten hän uskoo hyötyvänsä yrityksestä. Useimmiten työnantajat etsivät ehdokkaita, jotka käyttävät tätä tilaisuutta hyväkseen kertoakseen taitojensa ja uran saavutustensa kokemuksesta, eivät niinkään pätevyydestään. Se on myös loistava tilaisuus osoittaa potentiaalisille työntekijöilleen tuleva työnantaja, miksi haluat tämän työn ja miksi olet intohimoisesti kiinnostunut hyvästä palvelusta. 

  • Miksi haluat työskennellä johtajana tässä yrityksessä?

Tämän kysymyksen tarkoituksena on usein selvittää, onko hakija tutkinut yritystä ja sen tarjontaa huolellisesti. Työnantajat haluavat palkata palvelupäälliköitä, jotka suhtautuvat intohimoisesti yritykseen, jossa he työskentelevät, ja hakija, joka on jo tutkinut perusteellisesti yrityksen tarjoamia palveluja ja voi antaa lisätietoja siitä, miksi hän haluaa varmistaa näiden palvelujen laadukkaan tarjonnan, erottuu aina edukseen. 

  • Miten varmistaisit, että vastaat sekä asiakkaiden että työtovereiden tarpeisiin?

Tällä kysymyksellä työnantajat haluavat usein saada lisätietoja hakijan viestintätaidoista. He odottavat usein vastausta, jossa hakija antaa paljon painoarvoa viestinnälle, kun on kyse sekä asiakkaiden että työtovereiden tarpeiden selvittämisestä ja keinon keksimisestä, jolla varmistetaan, että molempien tarpeet otetaan huomioon. Tämä on myös ihanteellinen kysymys niille, jotka ovat aiemmin työskennelleet vastaavassa tehtävässä, jotta he voivat osoittaa kokemuksensa ja asiantuntemuksensa sen varmistamisessa, että kaikki tarpeet täytetään heidän taitojensa avulla. Voit myös käyttää tätä tilaisuutta kertoaksesi lisää taidoistasi ja siitä, kenen kanssa haluaisit työskennellä. 

  • Miten käsittelisit rooliin liittyviä kysymyksiä?

Tällä kysymyksellä pyritään usein selvittämään, miten hakija on valmistautunut käsittelemään tehtävän aikana mahdollisesti esiin tulevia kysymyksiä ja ongelmia sekä taitoja, joita hänellä on ja joita hän voi hyödyntää niiden ratkaisemisessa. Kommunikaatio-ongelmat eivät ole harvinaisia palveluntoimitusjohtajan tehtävissä, koska heidän ja muiden ammattilaisten, kuten ohjelmoijien, välillä on usein kieli- ja viestintäeroja. Tässäkin kysymyksessä hakija voi esitellä taitojaan ja antaa esimerkkejä siitä, miten hän on käyttänyt niitä aiemmin tällaisten ongelmien ratkaisemiseksi. 

  • Miksi luulet, että sinusta tulisi hyvä palvelutoimituspäällikkö?

Tällä kysymyksellä työnantaja pyrkii saamaan lisätietoja hakijan erityistaidoista ja kokemuksesta, jotka todennäköisesti tekevät hänestä sopivan tähän tehtävään. Kun sinua haastatellaan, tämä on hyvä tilaisuus puhua siitä, mitä voisit tuoda mukanasi ja miten aiot hyödyttää yritystä, jos päädyt työskentelemään tässä tehtävässä. 

Kilpailun lisääntyessä kaikilla toimialoilla palveluntoimitusten johtajan rooli on nykyään yhä tärkeämpi.