TOP
Kuva Alt
  /  Yhteisön tarinat   /  Miten itsenäinen urakointi on muuttunut COVID-19:n myötä - newyorkilaisen tarina

Miten itsenäinen urakointi on muuttunut COVID-19:n myötä - newyorkilaisen tarina

Kuten muu maailma, myös Yhdysvallat taistelee taistelussaan COVID-19. Viime viikkoina maailma näki Yhdysvaltojen tekevän vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä. Monet maan osat on suljettu, ja ihmiset tuntevat paniikkia. On paljon kaaosta ja hämmennystä siitä, mitä nyt tapahtuu. Vaikka virus on vaikuttanut koko maahan, jotkin kaupungit ovat kärsineet muita enemmän - erityisesti taloudellisesti. Yksi vakavimmin kärsineistä kaupungeista on New York City. Kaupunki, joka ei koskaan nuku, on nyt lukittu.

COVID-19 New York City
Lähde: Insider

Times Square, joka on yleensä täynnä elämää ja vilskettä, on nyt tyhjä. Ilmassa on pelkoa, järkytystä ja epävarmuutta. Kaiken tämän kaaoksen keskellä Appjobs tavoitti New Yorkissa toimivan itsenäisen urakoitsijan ymmärtääkseen, miltä tilanne näyttää keikkayhteisön kannalta. Haastattelimme Robertia (nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi), New Yorkissa asuvaa freelanceria. Robertilla on kokopäivätyö, mutta hän tekee keikkatöitä sivutoimisesti lisätulojen saamiseksi. Keikkatyöt ovat kuitenkin ratkaisevassa asemassa Robertin pysyessä taloudellisesti pinnalla.

"Coronavirus on rajoittanut keikkojen määrää, joita voin tehdä. Työskentelin ennen paljon TaskRabbit, mutta koska monet niistä ovat nykyään epäolennaisia töitä, koska ne vaativat fyysistä läheisyyttä, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä muita keikkoja."

Robert kertoi meille, että hän oli tehnyt paljon erilaisia keikkatöitä aloitettuaan jo jonkin aikaa sitten. Hän löytää useimmat keikat yleensä sellaisilta alustoilta kuin Fiverr ja TaskRabbit. Tämä pandemia tarkoittaa kuitenkin sitä, että on paljon rajoituksia sen suhteen, millä keikoilla hän voi nyt työskennellä. Hän kertoi meille, että hän ei voi enää tehdä keikkoja, jotka vaativat fyysistä kanssakäymistä yleisön kanssa, koska osavaltioiden määräykset ovat vähentäneet tämäntyyppisiä keikkoja. Suurin osa keikoista, joita Robert teki ennen, on nyt luokiteltu "ei-välttämättömiksi töiksi". Ainoat keikkatyöpaikat, jotka toimivat edelleen normaalisti, ovat ajo- ja jakelutehtävät; valtio luokittelee ne "välttämättömiksi työpaikoiksi". Suuri osa Robertin aiemmin tekemistä keikkatöistä sisälsi vuorovaikutusta ihmisten kanssa, mutta tämä kaikki on nyt muuttunut.

"Olen niin onnekas, että löydän yhä keikkoja, joita voin tehdä verkossa, mutta tiedän, etteivät kaikki ole yhtä onnekkaita kuin minä. Pahinta tässä kaikessa on epävarmuus, kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuinka kauan tämä jakso kestää."

Koska hän ei voi enää tehdä näitä töitä, Robertin oli löydettävä uusia ratkaisuja. Hän on nyt keskittynyt etsimään keikkoja, joita hän voi tehdä verkossa, käyttämällä muita alustoja, kuten Fiverr. Hänellä on ollut onni löytää nettikeikat, jossa hän on tehnyt monenlaista työtä, kuten testannut sivustoja, parantanut käyttäjäkokemusta ja johtanut verkkokuntotunteja, mutta keikkatyö ei ole vieläkään samanlaista kuin ennen.

Coronovirus keikkatalous New York City
Lähde: CC BY-SA: Rhododendrites / CC BY-SA

Kun kysyimme Robertilta tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta, hän vastasi, ettei hänellä mene kovin huonosti. Hän on kiitollinen siitä, että hänellä on säästöjä, sillä ne auttavat häntä selviytymään nykyisen taloudellisen tilanteen epävarmuudesta. Robert mainitsi kuitenkin, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin hän. On yhä freelancereita, jotka kamppailevat sekä taloudellisesti että henkisesti. Pelko siitä, ettei tiedä, mitä tapahtuu, kun normaalit olot palautuvat, aiheuttaa paljon paineita itsenäisille ammatinharjoittajille.

Gig-yritykset eivät tarjoa suoraa apua itsenäisille urakoitsijoille., he kannustavat meitä sen sijaan hakemaan apua hallitukselta. Silloinkin epäilen, että kaltaisteni freelancereiden ja itsenäisten yrittäjien on vaikea saada taloudellista tukea."

Yhdysvaltain liittovaltion hallitus teki historiaa, kun se hyväksyi CARES-lain muutama viikko sitten - ainutlaatuinen lakiesitys mahdollistaa freelancereille ja itsenäisille yrittäjille työttömyyskorvauksen saamisen. edut. Freelancerit eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä saaneet minkäänlaista rahallista tukea hallitukselta. Robert selitti, että vaikka laki on hyväksytty, kestää jonkin aikaa, ennen kuin ihmiset todella alkavat saada maksuja. Hän sanoo, että osavaltioiden hallitukset ovat vasta laatimassa suunnitelmaa siitä, miten ne jakavat maksut itsenäisille yrittäjille. Hän uskoo, että freelancereilla ja itsenäisillä ammatinharjoittajilla kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin he saavat minkäänlaista taloudellista tukea hallitukselta.

"Nykyiset keikat muuttuvat, kun palaamme normaaliin elämään. Tällaisessa ympäristössä älykkäät ihmiset luovat uusia yrityksiä ja löytävät keinon luoda seuraava suuri liiketoiminta, jossa freelancereilla on oma roolinsa. Se on vain erilainen kuin se rooli, joka heillä on ollut aiemmin."

Robert uskoo, että kun tilanne normalisoituu, monia suosittuja keikkoja ei ole enää saatavilla. Uusi keikkatyöt ja -mahdollisuudet tulee markkinoille, ja ihmisten on opittava uusia taitoja sopeutuakseen näihin muutoksiin. Robert ei usko, että keikat, joita hän teki ennen, tekevät paluuta, joten hän kehittää uusia taitoja ja on avoin uusille keikkamahdollisuuksille. Lisäksi hän kertoi meille, että hän on työskennellyt itsenäisenä yrittäjänä vuoden 2008 lamasta lähtien. Hänen mielestään on ironista, että yritykset, jotka perustettiin vuoden 2008 laman vuoksi, eivät nyt taistele kovemmin keikkayhteisön tukemiseksi.

"Olen työskennellyt itsenäisenä yrittäjänä vuoden 2008 lamasta lähtien. Minusta on ironista, että yritykset, jotka perustettiin vuoden 2008 laman seurauksena, eivät nyt taistele kovemmin keikkayhteisön tukemiseksi."

Vuonna 2008 Robert työskenteli itsenäisenä yrittäjänä eräässä yrityksessä, ja hän sanoo, että yritystä ei olisi ollut olemassa, jos lamaa ei olisi ollut. Epävarmuus ja pelko säestivät Robertin sanoja, kun hän puhui siitä, että tuleva. Hän sanoi, että maailma muuttuu, kun palaamme normaaliin elämään, ja että pandemian vaikutukset häviävät melko hitaasti ja tuskallisesti.

Robert sanoo, että keikkojen löytäminen verkosta on nykyään vaikeaa pääasiassa kahdesta syystä. Ensimmäinen on kilpailu ja toinen on voitto. Koska ihmisiä irtisanotaan, yhä useammat heistä suuntaavat nyt freelancerin verkkomaailmaan, mikä vaikeuttaa keikan löytämistä. Lisäksi, jos onnistut löytämään yhteensopivan keikan, hinnat eivät ole perusteltuja.

"Hallitus keksii lopulta, miten tällaiset tilanteet hoidetaan. Lopulta saatte rahanne valtiolta, kun he keksivät itse, miten se tehdään. Olen edelleen optimistinen tulevaisuuden suhteen, koska kaikki nämä keikkayritykset, kuten esim. Uber ja TaskRabbit perustettiin vuoden 2008 taantuman aikana."

Onko sinun COVID-19 on vaikuttanut työpaikkaan? Käy meidän tukikeskus saadaksesi lisätietoja siitä, mitä apua voit saada näinä aikoina tulevaisuutesi vakauttamiseksi.

Lue lisää tarinoita keikkatyöläisistä, joihin COVID-19 vaikuttaa.

Ela Battal on Appjobsin sisältöpäällikkö. Hän on valmistunut Université de la Sorbonne Nouvelle -yliopistosta ja on erikoistunut akateemiseen tutkimukseen ja kehittämiseen.

fiFinnish