Tulokkaana oleminen voi olla melko haastavaa, varsinkin jos sinun on opittava kieli, sopeuduttava uuteen elämäntapaan ja aloitettava urasi alusta. Mutta entäpä jos avain menestykseen olisikin se, että jakaisit itse asiassa osan omasta kulttuuristasi? Tässä on Qi Li. Hän on uusi tulokas Ruotsissa ja tienaa rahaa kotiruokasovelluksella nimeltä Gastronautti. Periaatteessa hän saa palkkaa herkullisen kotitekoisen kiinalaisen ruoan valmistamisesta. Haastatteluun osallistuu myös Shu Wei, Gastronautin perustaja.

miten aloittaa elintarvikealan yritys
Qi Li, 44, on kokki, jolla on sovellustyö.

Miksi muutit Ruotsiin?

Tulin Ruotsiin kaksi vuotta sitten koska vaimoni tuli tänne töihin. Tulin hänen kanssaan ja huolehdin perheestä ja lapsesta. Olin insinöörinä Kiinassa 12 vuotta. Mutta täällä on hyvin vaikea löytää työtä, ja sinun on opiskeltava ruotsia joka päivä.

Miten aloitit työskentelyn Gastronautin kanssa?

Totesin vuosi sitten, kun minulla oli tilaisuus tehdä se. Pidän ruoasta, pidän ruoanlaitosta itse, ja myös lapseni pitää siitä. Joten ajattelin, että voin tehdä sen. Kiinalainen ruoka on maailman maukkainta, ja voin tehdä siitä parempaa, joten teen niin!".

Miten löysit Gastronautin?

Ystävä kertoi minulle siitä. Opiskelimme ruotsia yhdessä SFI:ssä (Swedish For Immigrants). Eräänä päivänä tapasin hänet pendentålgilla (juna-asemalla) ja hän kysyi minulta "mitä teet nyt?". Sanoin "en mitään". Sitten hän sanoi minulle: "Tiedätkö, on olemassa työ, voit olla kokki!". Ja minä sanoin "kyllä, miksipä ei". Joten yritin. Tein esittelyn näyttääkseni sitä hänelle. Hän kokeili ja piti sitä hyvänä, kuten kotikaupungin makua. "Liittykää seuraamme", hän sanoi. Sitten minä liityin!

Voitko kertoa meille, miten ansaitset rahaa Gastronaut-sovelluksella?

Saan kaikki tilaukset Gastronautti-sovellus: mikä päivämäärä, ruokalaji ja kuinka paljon ruokaa sinun pitäisi valmistaa. Katson siis, onko se mahdollista minulle. Jos voin tehdä sen, hyväksyn sen. Päivää ennen toimitusta käyn ostamassa tuoreet raaka-aineet, valmistan ruoan, pidän sen lämpimänä ja toimitan sen Gastronautin toimistoon, joka toimittaa sen asiakkaalle. Sen jälkeen minulle tietenkin maksetaan!

Mitä tämä työ merkitsee sinulle Ruotsissa asuvana tulokkaana?

Rahaa, kyllä! Myös se, että voin antaa asiakkaalle perinteisen kiinalaisen maun, koska en löydä sitä Ruotsista. Sitä on vaikea löytää, koska se muuttuu täällä aina. Haluan vain säilyttää alkuperäisen maun, kotikaupungin maun, sellaisena kuin sen muistan. Se on muisto.

miten aloittaa elintarvikealan yritys
Shu Wei, Gastronautin toinen perustaja.

Miksi perustit Gastronautin?

Aitoa kiinalaista ruokaa on hyvin vaikea löytää, - Ruotsin elintarvikemarkkinoilla. Jos menet kadun varrella oleviin ravintoloihin, näet sushia, jonka on tehnyt kiinalainen. Näet kebabia ja pizzaa, mutta ne eivät ole alkuperäisiä versioita. Tämä on suuri puute, koska tiedämme, että ihmiset arvostavat alkuperäistä. Mutta hyvin harvat ihmiset tarjoavat sitä. Toinen suuri puute on se, että näemme paljon hyviä kokkeja, jotka sattuvat olemaan maahanmuuttajia. He tulevat Ruotsiin ja haluavat töitä, mutta töitä on hyvin vaikea saada. On olemassa tilastoja, joiden mukaan voi kestää 7 vuotta ennen kuin uusi tulokas löytää työpaikan, ja se on kauheaa.

Näillä ihmisillä on siis hyvä osaaminen, ja markkinat arvostavat heidän osaamistaan. Mutta jotenkin välissä on puuttuva lenkki. Ja siksi aloitimme Gastronautti Me autamme maahanmuuttajakokkeja ymmärtämään, miten heidän pitäisi tehdä tätä liiketoimintaa omasta keittiöstään käsin. Miten maksaa tehtävät, miten saada keittiö rekisteröityä, miten pakata ruoka ja miten kertoa tarinansa houkuttelevalla tavalla asiakkaille.

Miten ihmisistä voi tulla kotikokkeja Gastronautin avulla puhelimensa avulla?

Käytännössä kokin on tehtävä hakemus sähköpostitse tai verkkolomakkeella. Siellä on joitakin peruskysymyksiä, jotka liittyvät muun muassa työlupaan. Sen jälkeen, testaamme ruoan, tarkistamme keittiön ja autamme heitä hakeutumaan mikroyrittäjiksi. Kun dokumentaatio on valmis, meillä on sovellus, jossa kokki saa kaikki tilaukset, kaikki aikataulut, kaikki vaatimukset ja se on siinä.

Onko sinulla kerrottavaa Gastronaut-kokkeista?

Meillä on kokki, joka seurasi vaimoaan tänne, ja hän oli myyntipäällikkönä suuressa kansainvälisessä yrityksessä. Hän ei löytänyt töitä Ruotsista, se oli aivan mahdotonta. Hän ei osaa ruotsia eikä tunne kulttuuria. Hän ei siis löytänyt työtä myyjänä. Onneksi hän rakastaa ruoanlaittoa, myös meidän onneksemme. Hän on hulluna ruoanlaittoon. Niinpä hän alkoi työskennellä kanssamme, ja parin kuukauden kuluttua hän avasi oman yrityksen, alkoi tienata rahaa ja on todella onnellinen. Tämä on siis aivan eri asia kuin 7 vuoden keskimääräinen aika, joka kuluu työpaikan löytämiseen ja tulojen hankkimiseen.

On myös eräs nainen, joka oli melko ujo, kun tapasimme hänet ensimmäistä kertaa. Hän oli asunut Ruotsissa jo jonkin aikaa, mutta hän ei oikein tuntenut kuuluvansa yhteiskuntaan. Mutta kun aloimme työskennellä yhdessä, hän oli melko avoin. Jonkin ajan kuluttua hän sai paljon seuraajia ja tuli paljon itsevarmemmaksi. Ja saamme paljon tällaisia tarinoita!

Aloita työt jo tänään!

Lue myös

Rekisteröidy YouTube-kanavallemme!