Odota, odota. Mutta mitä on gentrifikaatio?
Vaikka termi on syntynyt yli viisi vuosikymmentä sitten, siitä on vasta viime vuosina tullut kuuma puheenaihe arkipäiväisessä keskustelussa, koska suosionsa on saavuttanut mm. kodin vuokrauspalvelut ja puomi jakamistalous.

gentrifikaatio-airbnb-airbnb-sharing-talous-isäntä
Gentrifikaatio Mexico Cityssä

Muutamia määritelmiä

Sanakirjoissa käytetyt määritelmät, joilla gentrifikaatiota selitetään, eivät ole täsmälleen samanlaisia. Oxford Learner's Dictionary määrittelee gentrifikaation seuraavasti. "prosessi, jossa alue, henkilö jne. muutetaan siten, että ne soveltuvat tai voivat sekoittua aiempaa korkeampaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvien ihmisten kanssa".

Macmillan Dictionary kirjoittaa, että gentrifikaatio on "prosessi, jossa kaupungin alue, jossa asuu köyhiä ihmisiä, muuttuu keskiluokkaisten ihmisten asuinalueeksi, kun he ostavat taloja ja korjaavat niitä". Merriam-Webster selittää gentrifikaation seuraavasti. "Uudistamis- ja jälleenrakennusprosessi, joka liittyy keskiluokkaisten tai varakkaiden ihmisten tuloon rappeutuville alueille ja joka usein syrjäyttää köyhemmät asukkaat".

Yksinkertaisesti sanottuna gentrifikaatiota voidaan kuvata seuraavasti. kaupunkien elämäntavan muuttuminen.

Ihmetteletkö nyt, mitä tällä kaikella on tekemistä sen kanssa. Airbnb ja muilla alustoilla? Yritetään selittää tämä aivan alusta alkaen.

Kun Airbnb-alusta vuonna 2008, se on kasvanut valtavasti ja levittäytynyt ympäri maailmaa. Se on muuttanut tapaa, jolla matkustamme, tapaa, jolla me vuokra asunnot joko lyhyeksi tai pitkäksi aikaa, ja se on muuttanut tapaa, jolla ajattelemme jakamistaloudesta. Se on vaikuttanut myös kiinteistömarkkinoihin.

Tarjoamalla vaihtoehdon pitkäaikaiselle vuokraukselle Airbnb haastoi kiinteistönvälitysyritykset. Koska vuokranantajat voivat asettaa omat hintansa alustalla, se on myös vaikuttanut kiinteistöjen hintoihin yleisesti. Pysytpä sitten asuntoalan uutisten ja päivitysten perässä tai et, on mahdollista, että olet kuullut Airbnb:n ja muiden yksityisten asuntovuokraamojen kasvavan suosion aiheuttamista muutoksista.

lontoo-airbnb-gentrifikaatio

Airbnb:tä on syytetty gentrifikaation edistämisestä, rajoittaa useita pitkäaikaisia vuokrasopimuksia New Yorkissa ja johtaa mediaanivuokrien nousuun koko kaupungissa.

McGill-yliopiston kaupunkisuunnittelukoulun tutkijaryhmä on laatinut raportin "The High Cost of Short-Term Rentals in New York City", todettiin, että tutkimusjaksolla syyskuusta 2014 elokuuhun 2017 Airbnb on mahdollisesti poistanut 7 000-13 500 asuntoa New Yorkin pitkäaikaisvuokramarkkinoilta, mikä on aiheuttanut lisäpaineita kaupunkiin, jossa asuntojen saatavuus on jo ennestään tiukalla.

On myös muutamia ääniä, jotka syyttävät Airbnb-tyyppisiä kotien vuokrauspalveluja, mutta ei ole olemassa mitään tutkimukset vielä todistaa tai havainnollistaa tätä. Itse asiassa voidaan havaita, että Airbnb on suositumpi jo ennestään keskittyneillä alueilla.

naples-spagnoli-gentrifikaatio-köyhä-naapurusto
Quartieri Spagnoli Napolissa, Italiassa

Monet ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että todellinen syy gentrifikaatioon on mahdollisuus kasvattaa voittoja, ja tämä voitto, joka joskus saadaan tarjoamalla lyhytaikaista vuokrausta, menee kiinteistökehittäjille ja/tai vuokranantajille. Tämä prosessi johtaa siihen, että köyhemmät ihmiset joutuvat syrjäytymään, koska heillä ei ole varaa maksaa korkeampaa vuokraa tai ostaa kalliimpia asuntoja. Lopulta heidän on muutettava toiselle, halvemmalle alueelle.

Mitä tässä muuttuvassa tilanteessa voidaan tehdä?
Voidaan sanoa, että se, mikä puuttuu, on kohtuuhintainen asuminen. On olemassa useita ajatuksia siitä, miten tämä ongelma voidaan ratkaista; yksi ratkaisu voi olla esimerkiksi sosiaalinen asuntotuotanto. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yksityistämistä pitäisi luultavasti säännellä enemmän, ja valtion pitäisi tarjota enemmän asuntoja.

airbnb-nyc-host-gentrifikaatio

Mitä Airbnb tekee?

Vieraanvaraisuuden vaihtopalvelu Airbnb:n toinen perustaja ja toimitusjohtaja Brian Chesky selitti, että ajatuksiaan aiheesta Oxford Unionin puheessa.

Vastatessaan erään yleisön jäsenen kysymykseen hän sanoi, että he eivät olleet tietoisia kaupallisten Airbnb-isäntien, jotka lisäävät lyhytaikaisia vuokrasopimuksia, harjoittaman toiminnan kielteisistä vaikutuksista.

Koska hän kuvittelee Airbnb:stä tulevan jonain päivänä globaali kylä, jossa koko maailma voisi olla matkailijoiden koti, he ryhtyivät toimiin. He ovat jo tehneet sopimuksia yli 200 kaupungin kanssa; nyt kerätään veroja, ja joissakin paikoissa isäntien on rekisteröidyttävä kunnassaan. Lisäksi joissakin kaupungeissa isännät voivat vuokrata paikkojaan vain tietyksi ajaksi. "Tyhjät tilat pitäisi täyttää, eikä niitä saisi syrjäyttää, ja kaupunkien on oltava tehokkaampia", Chesky sanoo.

Airbnb reagoi myös virallisesti väitteisiin, jotka koskivat sen vaikutuksia asuntojen hintoihin ja asuntopulaan, ja selittää, että heidän isäntänsä voivat itse asiassa asua heidän luonaan, koska he ovat listanneet kotinsa Airbnb:hen.

gentrifikaatio-airbnb

Mitä uusia säännöksiä on annettu?

Useat Euroopan kaupungit ovat hiljattain tiukentaneet Airbnb-vuokrausta koskevia säännöksiä.

- Berliini on kieltänyt rekisteröimättömät lyhytaikaiset vuokrat.
- Brysselissä omistajat tarvitsevat luvan rakennuksen omistajilta tai kunnalta.
- Amsterdamissa on rajoitettu niiden henkilöiden määrää, jotka voivat vuokrata yhdessä yhden asunnon (meluisten juhlien estämiseksi).
- Barcelona edellyttää, että isäntä asuu vuokra-aikana tai kohtelee kiinteistöä muuten samalla tavalla kuin hotellia.
- Monissa kaupungeissa rajoitetaan sitä, kuinka pitkän ajan vuoden aikana kiinteistöä voi vuokrata Airbnb-tyyppisten alustojen kautta, ja tällä politiikalla pyritään estämään asukkaiden syrjäytyminen yksityisiltä vuokramarkkinoilta.
- Barcelona ja Pariisi ovat sakottaneet Airbnb:tä erilaisista sääntelyn rikkomisista.
- Ibiza on kieltänyt Airbnb:n kokonaan ja muita vuokrausalustoja, koska vuokraongelmat ovat kärjistyneet ja paikalliset ovat joutuneet nukkumaan autoissa.

Mitä voit tehdä?

Kuten huomaatte, kysymys ei todellakaan ole mustavalkoinen, ja gentrifikaatiosta keskusteltaessa on otettava huomioon monia tekijöitä. Koska Airbnb-isäntä sinun on ehdottomasti selvitettävä, mitä sääntöjä ja määräyksiä sinun on noudatettava kaupungissasi. Pitkällä aikavälillä saattaa olla suositeltavaa lukea lisää kaupungissasi tapahtuvasta kehityksestä, jotta olet tietoinen kokonaisuudesta. Se, että olet aina ajan tasalla siitä, mitä yhteisössänne tapahtuu, on ensimmäinen askel, jotta voit sopeutua uusiin olosuhteisiin nopeasti ja helposti.

harlem-gentrifikaatio