Italiassa, jossa vartuin, vakituinen työpaikka on jotain, johon voi pyrkiä. Äitini lähti Pariisista Italiaan, koska isäni oli löytänyt elämänsä työpaikan italialaisesta valtionyhtiöstä. Paremmin ei voisi mennä tuoreelle avioparille. Mikä olisi parempaa kuin työskennellä samassa yrityksessä loppuelämäsi? Ja taattu palkka, jolla voit elättää kasvavan perheesi ikuisesti?

Perheyksikkö

Ajatus siitä, että hyvä työpaikka tarkoittaa samassa toimistossa pysymistä koko elämän ajan, on lähihistorian ja modernisaation sekä kapitalismin tuoma ajatus. Kun teollinen vallankumous ja fordismi kehittyivät ja ensimmäiset automatisoidut tehtaat syntyivät 1880-luvulla, itsenäiset käsityöläiset sijoitettiin kaikki saman katon alle ja heille annettiin tuntipalkka vastineeksi halvasta ammattitaitoisesta työstä. Vaikka tässä järjestelmässä kukaan ei ollut korvaamaton ja jokainen saattoi oppia työskentelemään koneiden rinnalla, työläisille annettiinkin edut kuten lomat ja vakuutuksetja mikä tärkeintä - vakaus.

Hallitukset seurasivat pian yksityisen sektorin suuntaviivoja ja rakensivat koko talousmallin kokoaikaisen elinikäisen työsuhteen varaan, mikä loi työntekijäryhmän, jota nykyään kutsumme valkokaulustyöläisiksi. Tämän sukupolvi X ja Baby Boomers ovat tienneet koko elämänsä ajan. He eivät ole koskaan ajatelleet, että voisi elättää itsensä ja jopa perheensä ilman kokopäivätyötä ja työsopimuksen tuomaa turvaa. Sellaiset sanat kuin "freelancer" koettiin pikemminkin vitsinä kuin työnkuvana tai tittelinä. Kukaan ei kuullut "keikkatalous" silloin. Miten voisit unelmoida työskenteleväsi sovelluspohjaisten, joustava työpaikkoja, jos mobiilisovelluksia tai edes älypuhelimia ei olisi ollut silloin olemassa?

Aina yhteydessä

Uusien teknologioiden nopea kehitys on mahdollistanut uusien etäyhteys ja tilaustyöt. Itse asiassa tällaisista työpaikoista on tulossa päivä päivältä näkyvämpiä, koska monet rutiini tehtävät voidaan tehdä etänä verkon kautta. Rutiinityöt voidaan teettää alihankintana henkilöillä, jotka saattavat asua jopa eri maassa. Hyvä esimerkki tästä on Freelancer - foorumi, jonka avulla yritykset voivat mainostaa tiettyjä tehtäviä, joista ammattitaitoiset freelancerit tekevät tarjouksia, ja paras tarjous saa työn valmiiksi.

Sama tekninen kehitys, joka sulki ihmiset tehtaisiin, mahdollistaa nyt myös sen, että he voivat poistua tehtaista ja työskennellä joustavasti milloin ja missä tahansa. Työntekijät alkavat ymmärtää, että he voivat ansaita elantonsa ilman, että he sitoutuvat työskentelemään maanantaista perjantaihin klo 9-17 samassa tehtaassa tai toimistossa seuraavat 10 vuotta.

Taloudellisen mallin muutoksen ja uusien työmahdollisuuksien ansiosta työntekijöiden ei enää tarvitse olla kahlittuna pöydän ääreen koko viikoksi ansaitakseen kunnollista palkkaa. Yhä useammat ihmiset alkavat nyt sopeutua ja arvostaa tilaustyön mallia ja keikkatalouden mahdollisuuksia.

Tilattava työ

Seuraava sukupolvi, jota kutsutaan usein Millennials, on nyt ymmärtämässä, että kaikkia ei ole tarkoitettu samanlaiseen tehdas- tai toimistotyöhön. He haluavat joustavuutta, he haluavat tehdä osa-aikatyötä samalla kun opiskelu tai intohimojensa harjoittaminen. He eivät halua sitoutua kokopäiväiseen sopimukseen yli vuodeksi. Tämä on tärkein syy siihen, miksi yhä useammat työntekijät vaihtavat kokoaikaisesta työsuhteesta tilauspohjaiseen työsuhteeseen.

Tietenkin on valtava muutos siirtyä turvallisesta kokopäiväisestä työpaikasta suuressa yrityksessä ja kuukausittaisesta palkkatakuusta omaksi pomoksi. On paljon asioita, joita sinun pitäisi harkita ennen päätöksen tekemistä - sekä hyviä että huonoja.

Mitkä ovat joitakin tärkeimpiä eroja ja asioita, joita sinun tulisi harkita ennen kuin jätät kokopäivätyösi tai aloitat tavanomaisemman uran?

1. Vakaus

Kokopäivätyö ja kiinteä työsopimus merkitsevät vakautta. Sinulla on kiinteä aikataulu, työskentelet aina samoina päivinä ja samoina tunteina, samassa toimistossa ja joskus jopa teet samat tehtävät joka päivä... Jotkut ihmiset nauttivat rutiinista ja vakaasta elämäntyylistä, toiset taas pitävät sitä tylsänä ja haluavat mieluummin joustavan aikataulun. Työskentely sovelluspohjaisilla työpaikoilla antaa sinulle mahdollisuuden nauttia keskiviikkoaamusta työstä, mutta sillä voi olla myös huonot puolensa. Joskus keikkasi voidaan perua viime hetkellä tai et ehkä pysty varaamaan toimeksiantoja vähään aikaan. Mutta kuten sanotaan, ei riskiä, ei hauskaa!

2. Turvallisuus

Työstäsi ja yrityksestäsi riippuen sinulla on yleensä takuu siitä, että et voi menettää työpaikkaasi tiettyyn ajanjaksoon tai rikkomatta sopimustasi. Yleensä sinun on ilmoitettava irtisanomisajasta kuukauden ajan, ennen kuin yritys päättää irtisanoa sinut. Määräaikainen työsopimus merkitsee varmuutta siitä, että et voi menettää työpaikkaasi yhdessä yössä. Jos (koputa puuta) menetät työsi, olet useimmiten oikeutettu valtion tukeen.

Säästäminen tulevaisuutta varten

Olipa skenaario mikä tahansa, tiedät, että sinulle ei jää mitään käteen. Freelancerina työskentely ei valitettavasti anna sinulle tällaista turvaa. Siksi sinun pitäisi huolehtia itsestäsi, säästää aina jonkin verran rahaa palkastasi ja tutkia sinulle sopivia vakuutuksia ja terveydenhuoltovaihtoehtoja.

3. Oma pomosi

Se, että sinulla ei ole pomoa, tuntuu unelmalta, eikö vain? Voit nukkua puoleenpäivään asti, kukaan ei seiso olkapääsi takana varmistamassa, että suoritat työtehtäväsi ajallaan... Juju on kuitenkin siinä, että ilman pomoa tai esimiestä, joka valvoo sinua suoraan - sinun on oltava oma pomosi. Itse asiassa freelancerina tai keikkataloudessa työskentelevänä olet oma pomosi, esimiehesi ja kirjanpitäjäsi - kaikki yhdessä! Sinun on pidettävä kirjaa aikataulustasi, määräajoista ja maksuista. Oletko valmis haasteeseen?

Oletko valmis siirtymään uudelle urapolulle? Tutustu kaikkiin joustaviin työtarjouksiin osoitteessa AppJobs.com!