Työnantajilla on velvollisuus maksaa työntekijöilleen asianmukainen kansallinen vähimmäismaksu. Palkka tai sen yläpuolella. On rikos, jos työnantaja ei maksa jollekulle kansallista vähimmäispalkkaa, ja työnantajan, joka huomaa maksaneensa työntekijälle tätä pienempää palkkaa, on korjattava tilanne välittömästi maksamalla mahdolliset maksurästit.

Kuka saa vähimmäispalkan?

Kansalliseen vähimmäispalkkaan ovat oikeutettuja työntekijöiksi tai toimihenkilöiksi luokiteltavat henkilöt, jotka ovat vähintään kouluikäisiä. Työpaikkasopimukset, jotka koskevat tätä määrää pienempiä maksuja, eivät ole oikeudellisesti sitovia. Myös osa-aikaisilla työntekijöillä, vuokratyöntekijöillä, tilapäistyöntekijöillä, harjoittelijoilla, oppisopimuskoulutuksessa olevilla ja ulkomaalaisilla työntekijöillä on oikeus oikeaan vähimmäispalkkaan. Kansallista vähimmäispalkkaa olisi maksettava myös työntekijöille, joille maksetaan palkkaa valmistamiensa tuotteiden määrän mukaan, maataloustyöntekijöille, offshore-työntekijöille, merenkulkijoille ja vammaisille työntekijöille.

Kuka ei ole oikeutettu kansalliseen vähimmäispalkkaan?

Joillakin ihmisillä ei ole oikeutta saada kansallista vähimmäispalkkaa. Tällaisia henkilöitä ovat mm:

  • Ihmiset, jotka ovat itse-työskentelevät freelancereina tai harjoittavat omaa liiketoimintaa.
  • Yhtiön johtajat
  • Asevoimien jäsenet
  • Vapaaehtoiset työntekijät
  • Henkilöt, jotka työskentelevät valtion työllisyysohjelmassa
  • Henkilöt, jotka asuvat ja työskentelevät työnantajansa kotona, kuten au pairit.
  • Alle kouluikäiset työntekijät
  • Enintään vuoden työharjoittelussa olevat opiskelijat
  • Työntekijöiden varjostaminen työssä
  • Ihmiset, jotka työskentelevät Jobcentre Plus Work -työkokeilussa.
  • Vangit
  • Uskonnollisissa yhteisöissä asuvat ja työskentelevät ihmiset
  • Osakaskalastajat

Miten kansallinen vähimmäispalkka lasketaan?

Vähimmäispalkka, johon työntekijällä on oikeus, riippuu työn luonteesta, esimerkiksi siitä, onko hän työntekijä vai oppisopimusoppilas, ja hänen iästään. Kansallisella vähimmäispalkalla tarkoitetaan vähimmäispalkkaa tunnilta, johon lähes kaikilla työntekijöillä on oikeus. Yrityksen koosta riippumatta kaikkien henkilöstöä työllistävien yritysten on maksettava vähintään vähimmäispalkka.

Työntekijät ja työnantajat voivat laskea vähimmäispalkan ja tarkistaa, että heille maksetaan oikeaa vähimmäispalkkaa Gov.uk-sivuston työkalujen avulla. Työntekijöille on erilliset laskurit, joilla he voivat tarkistaa, että he saavat oikean vähimmäispalkan, ja työnantajille, joilla he voivat tarkistaa, että he maksavat oikean määrän.

Paljonko on kansallinen vähimmäispalkka?

Kansallinen vähimmäispalkka on tällä hetkellä 8,91 puntaa tunnissa. Alle 23-vuotiailla on oikeus alempaan vähimmäispalkkaan. Myös oppisopimuskoulutettavilla on alempi vähimmäispalkka, 4,30 puntaa tunnissa. Tämä on vähimmäispalkka, joka työnantajien on maksettava työntekijöilleen. Kansallisen vähimmäispalkan uusien määrien odotetaan tulevan käyttöön huhtikuussa 2022.

Mikä on 16-vuotiaan vähimmäispalkka?

Kuusitoistavuotiaat ja seitsemäntoista-vuotiaat ovat oikeutettuja ansaitsemaan vähintään 4,62 puntaa tunnilta työskennellessään koko- tai osa-aikaisesti. Tämän ikäiset työntekijät, jotka työskentelevät oppisopimuskoulutuksessa eivätkä työsuhteessa, ovat kuitenkin oikeutettuja ansaitsemaan vähintään 4,30 puntaa tunnissa.

Mikä on 17-vuotiaan vähimmäispalkka?

Seitsemäntoistavuotiaat ovat oikeutettuja 4,62 punnan vähimmäispalkkaan tunnilta huhtikuusta alkaen. 2021, paitsi jos he ovat oppisopimuskoulutuksessa, jolloin oppisopimuskoulutuksessa oleville maksettava kansallinen vähimmäispalkka on alhaisempi.

Mikä on 18-vuotiaan vähimmäispalkka?

Kansallinen vähimmäispalkka nousee, kun henkilö täyttää kahdeksantoista vuotta. 18-20-vuotiailla työntekijöillä on oikeus 6,56 punnan vähimmäispalkkaan tunnilta. Iällä ei kuitenkaan ole merkitystä oppisopimuskoulutuksen hinnoissa, joten kannattaa muistaa, että oppisopimuskoulutuksessa työskentelevä 18-vuotias on oikeutettu ansaitsemaan vain 4,30 puntaa tunnissa, vaikka jotkut työnantajat maksavatkin enemmän työntekijän ikää koskevien vähimmäispalkkavaatimusten mukaisesti. Tämä ei kuitenkaan ole lakisääteinen vaatimus, vaan se on yksittäisen työnantajan harkinnassa. Kun oppisopimusoppilas on täyttänyt yhdeksäntoista vuotta ja oppisopimuskoulutuksen ensimmäinen vuosi on suoritettu, hänellä on oikeus ikäryhmänsä mukaiseen kansalliseen vähimmäispalkkaan.

Miten kansallinen vähimmäispalkka vaikuttaa oppisopimuskoulutettaviin?

Oppisopimusoppilaat ovat oikeutettuja oppisopimusoppilaiden vähimmäisikärajaan, jos he ovat alle 19-vuotiaita tai jos he ovat oppisopimuskoulutuksensa ensimmäisen vuoden aikana minkä ikäisinä tahansa. Oppisopimusoppilaalla on oikeus ikäryhmänsä kansalliseen vähimmäispalkkaan, jos hän on vähintään 19-vuotias ja on suorittanut oppisopimuskoulutuksensa ensimmäisen vuoden.

Mitä tehdä, jos työnantaja on maksanut sinulle liian vähän palkkaa?

Jos sinulle on maksettu vähemmän kuin kansallinen vähimmäispalkka, työnantajasi on velvollinen maksamaan sinulle mahdolliset maksurästit. Ensimmäinen askel tässä tilanteessa on kääntyä työnantajan puoleen ja yrittää saada asia ratkaistua. Voit tehdä näin, vaikka et enää työskentelisikään yrityksessä. Useimmiten huomaat, että oikean vähimmäispalkan maksamatta jättäminen on virhe, jonka monet työnantajat ovat valmiita korjaamaan nopeasti ja helposti, sillä oikean vähimmäispalkan maksamatta jättäminen on rikos.

Jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa kääntymällä suoraan työnantajan tai entisen työnantajan puoleen, voit harkita kahta vaihtoehtoa. Voit joko ilmoittaa työnantajastasi HM Revenue & Customsille (HMRC), joka aloittaa tutkimuksen, tai voit esittää kanteen työtuomioistuimessa saadaksesi menetetyn palkkasi takaisin työnantajaltasi. Muista, että et voi tehdä molempia samanaikaisesti.

Ongelman ratkaiseminen suoraan

Jos sinulle on maksettu vähimmäispalkkaa pienempää palkkaa, on yleensä paras vaihtoehto ottaa asia suoraan puheeksi työnantajan kanssa. Jos maksussasi on tapahtunut virhe, joskus epävirallinen keskustelu voi olla helpoin tapa ratkaista asia. Voit ehkä nopeuttaa asian ratkaisemista tuomalla mukanasi kopion Gov.uk-sivuston laskelmista, joista käy ilmi, kuinka paljon sinulle olisi pitänyt maksaa, sekä kopion palkkakuitistasi.

Jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa epävirallisesti, seuraava askel on tehdä virallinen valitus työnantajalle. Voit myös ottaa yhteyttä Acasin neuvontapuhelimeen saadaksesi tukea ja lisätietoja käytettävissäsi olevista vaihtoehdoista. Muista, että Acas ei voi antaa oikeudellista neuvontaa.

Raportointi HMRC:lle

Voit tehdä valituksen HMRC:lle, jos sinulle ei ole maksettu oikeaa vähimmäispalkkaa. Voit ilmoittaa työnantajastasi nimettömänä. Jos tutkinnassa todetaan, että työnantajasi ei ole maksanut sinulle kansallista vähimmäispalkkaa, se voi tehdä useita asioita. Näitä ovat mm:

  • Työnantajallesi voidaan antaa kehotus maksaa velkasi enintään kuuden vuoden ajalta.
  • Sakkoja työnantajalle, joka ei maksa oikeaa vähimmäispalkkaa.
  • Haasta työnantaja oikeuteen

Vaatimuksen esittäminen työtuomioistuimelle

Jos sinulle ei ole maksettu oikeaa vähimmäispalkkaa, voit harkita myös kanteen nostamista työtuomioistuimessa. Vaatimustyyppi määrittää rahamäärän, jota voit vaatia. Esimerkiksi laittomia palkkojen vähennyksiä koskevan vaatimuksen avulla voit vaatia takaisin maksamatta olevia rahoja enintään kahden vuoden ajalta. Vaatimus on aloitettava kolmen kuukauden kuluessa viimeisimmästä ali- tai vähennysmaksusta. Sinun on ensin ilmoitettava asiasta Acasille ennen kuin voit esittää vaatimuksen työtuomioistuimelle. Sinulla on myös mahdollisuus varhaisneuvotteluun, jonka tarkoituksena on auttaa sinua ratkaisemaan ongelma työnantajan kanssa ennen kanteen nostamista. Sinun ei tarvitse maksaa maksua, jos haluat esittää kanteen työtuomioistuimelle.

Milloin kansallisen vähimmäispalkan korotukset maksetaan?

Joissakin tapauksissa työntekijät ovat oikeutettuja korkeampaan kansalliseen vähimmäispalkkaan. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi, jos hallitus korottaa kansallista vähimmäispalkkaa, mikä tapahtuu yleensä vuosittain huhtikuussa, tai kun työntekijä täyttää 18, 21 tai 23 vuotta. Näissä tapauksissa korkeampaa palkkaa sovelletaan korotuksen jälkeisestä seuraavasta palkanmaksukaudesta alkaen, mikä voi tarkoittaa, että palkkaasi ei välttämättä koroteta heti. Palkkaviitejaksolla tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka palkka kattoi. Esimerkiksi kuukausipalkkaisen henkilön palkanmaksujakso on yksi kuukausi.

Mikä on kansallinen toimeentulopalkka?

Kansallinen elämiseen riittävä palkka koski aiemmin 25-vuotiaita ja sitä vanhempia työntekijöitä, mutta sitä on laajennettu koskemaan myös nuorempia, 23-vuotiaita ja sitä vanhempia työntekijöitä. Kansallinen elinkustannuspalkka on kansallisen vähimmäispalkan korkein taso, ja se on tällä hetkellä 8,91 puntaa tunnissa. Viime vuonna se oli 8,72 puntaa tunnilta.

Kansallisen vähimmäispalkan tarkoituksena on suojella työntekijöitä alipalkkaukselta, ja kaikilla työnantajilla on yrityksen koosta riippumatta lakisääteinen velvollisuus maksaa työntekijöille vähintään asianmukainen vähimmäispalkka. Voit laskea gov.uk-sivuston avulla vähimmäispalkan, johon olet oikeutettu ikäsi ja tekemäsi työn perusteella.