Monille ihmisille, jotka ovat viettäneet koko työuransa perinteisissä työympäristöissä, ajatus etätyöstä saattaa tuntua salaperäiseltä. Se saattaa vaikuttaa jopa lumoavalta. Mitä etätyöskentely sitten tarkalleen ottaen on, ja mitkä ovat parhaat käytännöt etätyöskentelyyn?

6 asiaa, joita kukaan ei kerro kotoa käsin työskentelystä

Mitä etätyö tarkoittaa?

Sen ytimessä, etäyhteys työ on työtä, joka tehdään normaalin työtilasi ulkopuolella. Monissa tapauksissa nämä ympäristöt vaihtuvat kotitoimistoihin.. Etätyö voi kuitenkin tapahtua myös kahvilassa, hotellin aulassa tai jopa rannalla, jos internetyhteys on riittävän vakaa. 

Teknologian kehittyessä viime vuosina yhä useampi globaali työntekijä on siirtynyt joko kokonaan etätyöhön tai hybridityösuhteeseen, jossa aika jaetaan toimiston ja muiden etätilojen välillä. Kun on alkanut COVID-19 pandemia, tämä suuntaus on lisääntynyt eksponentiaalisesti ja monet muut työntekijät harkitsevat etätyösuhteen hyvistä puolista. 

Mutta ennen kuin hyppäät päätäsi myöten kotitoimiston rakentamiseen tai otat seuraavan neuvottelupuhelun uima-altaalta, on tärkeää tarkastella kriittisesti joitakin haasteita ja näkökohtia, joita et ehkä tiedä.

Etätyön haasteet

Kuten keskustelimme täällä,  kotoa käsin työskentelyyn liittyy oma listansa ainutlaatuisia haasteita. Oman työtilan luominen, tuottavuutta lisäävän teknologian käyttö ja tilan järjestäminen saattavat olla itsestäänselvyyksiä, mutta mitä odottamattomampia haasteita etätyöntekijät kohtaavat? 

Ensinnäkin, voi olla melko yksinäistä - työskennellä kotona. Loppujen lopuksi, lukuun ottamatta kämppiksiä tai perheenjäseniä, jotka ovat myös kotona, se on - vain sinä ja tietokoneesi. Teknologian kehittymisen ansiosta voimme pitää virtuaalisia videokonferensseja kollegojemme kanssa, mutta tavallista kahvitaukoa tai toimistokeskustelua se ei kuitenkaan pysty toistamaan. Itse asiassa saatat huomata kadehtivasi toimistoon sidottuja kollegojasi, jotka ovat koko päivän muiden ihmisten ympäröimänä. 

Vaikka tavallisista toimiston häiriötekijöistä erossa oleminen voi auttaa sinua keskittymään, kotiympäristössä on aivan toisenlaisia huomion kiinnittäviä herkkuja. Ne ovat luultavasti vielä häiritsevämpiä kuin toimistoympäristössä, koska olet itse valinnut ne kaikki. Esimerkiksi lempiruokasi on jääkaapissa tilauksesta, Netflix on klikkauksen päässä ja kaunis aurinkoinen sää kuorii sinut pois työpöydältäsi ilman, että esimies katsoo olkasi yli. 

Tekniset välineet voivat auttaa meitä taistelemaan näitä loputtomilta vaikuttavia häiriötekijöitä vastaan. Tässä käsittelimme joitakin suosikkituottavuusvälineitämme ja sitä, miten olla menestyvä etätyöntekijä. Näillä työkaluilla voi kuitenkin päästä vain tiettyyn pisteeseen. Kaikki teknologia on altis huonoille päiville. Saatat unohtaa salasanan, internet voi pätkiä tai jokin koodi rikkoutua. Seuraavaksi huomaat, että puoli päivää on kulunut korjaamiseen. Nämä riskit lisääntyvät, kun siirrät työtilasi eksoottisempaan paikkaan, kuten rannalle tai julkiseen tilaan. Myös turvallisuus voi olla valtava haaste. Tutustu näihin etätyövinkkeihin osoitteesta digitaalisen turvallisuuden asiantuntijat Kaspersky

Oletetaan kuitenkin, että olet rakentanut kotitoimiston, olet sopeutunut yksinäisyyteen, teknologiasi on vakaa ja olet erittäin keskittynyt. Mikä voisi mennä pieleen? Voisit keskittyä hieman liikaa. Kyllä, liian keskittyneeksi. Kuten aiemmin mainitsimme, on tärkeää asettaa itsellesi työajat, jotta vältät halun tehdä töitä läpi yön tai vastata sähköposteihin oudoilla kellonajoilla. Kun sinulla ei ole erillistä toimistoa, johon mennä, yksityis- ja työajan rajat voivat hämärtyä nopeasti. Löydät. joitakin hyviä vinkkejä tasapainon ylläpitämiseen. täällä

6 asiaa, joita kukaan ei kerro kotoa käsin työskentelystä

Kaivetaanpa nyt kaikki mehukkaat yksityiskohdat siitä, millaista etätyöskentely oikeasti on. Mikä on se outo sisäpiirin juttu, jota kukaan ei koskaan kerro sinulle? 

1. Me kaikki pidämme Netflix- tai YouTube-taukoja.

Kyllä, se on totta. Sinun on silti pidettävä kiinni määräajoista ja tehtävä työsi loppuun, mutta... nopea tauko keskipäivän viihdettä varten on loistava etu kotoa käsin työskentelyssä.

2. Ihmiset arvioivat taustasi

Videoneuvottelutekniikan räjähdysmäisen yleistymisen myötä myös toimistolla esiintyvät tuomitsevat taipumukset ovat levinneet digitaaliseen maailmaan. Onko kotisi sotkuinen, sänkysi petaamaton tai takanasi videota toistava televisio? Ihmiset varmasti katsovat sitä ja tuomitsevat sinut videopuheluissa. 

3. Videokonferenssit ovat stressaavia

Et ehkä aluksi ajattele niin, mutta videokonferenssit ovat stressaavia. Vielä enemmän, kun puheluun osallistuu useampi henkilö. Tavallisessa henkilökohtaisessa kokouksessa on luonnollisia kohtia, jolloin voit hiljentyä tai rentoutua hetkeksi, kun joku toinen puhuu. Videopuhelussa kuitenkin alitajuisesti ymmärrät, että ihmiset voivat tuijottaa sinua koko ajan - vaikka et olisikaan esittelijänä. Tutkimukset tästä stressaavasta ilmiöstä alkaa tihkua tietoja, mutta useat Zoom-puhelut päivässä voivat olla yllättävän kuluttavia. 

4. Uran eteneminen on vaikeaa

Kun työskentelet etätyönä, olet enemmän eristyksissä. Tämä koskee niin tiimisi jäseniä kuin esimiestäkin. Jäät paitsi pienistä keskusteluista ja mahdollisuudet etenemismahdollisuuksia varten. Kun olet fyysisesti poissa näkyvistä, olet yleensä myös poissa mielestäsi, kun uusia mahdollisuuksia avautuu. Tämän vastapainoksi yritä sopia puhtaasti sosiaalinen 5 minuutin virtuaalikahvittelu esimiehesi kanssa tai tapaa hänet toimistoaikojen jälkeen, jos mahdollista. 

5. Se voi kuitenkin olla hyvä sivutoimisen keikan rakentamiseen.

Kun pääset kotoa käsin työskentelyn makuun, saatat huomata, että voit työskennellä muiden toimintojen parissa päivän mittaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voit viettää enemmän aikaa harrastuksen parissa tai rakentaa sivutoimisen keikan jollekin muulle yritykselle. ylimääräistä rahaa

6. Lounassuihku on totta, ja se on fantastinen...

Oletetaan, että etätyöntekijä saa ensimmäisen puhelun kello 8 tai 9 aamulla. Totta puhuen nouset todennäköisesti sängystä juuri sopivasti, jotta ehdit pukea päällesi hyväksyttävän paidan ja kampata hiuksesi - jos kyseessä on videopuhelu. Jos kyseessä on tavallinen puhelu, istut luultavasti sängyssä noin viisi minuuttia ennen puhelun alkua. Seuraavaksi on lounasaika (tai lounaan 2-tuntinen) ja myös suihkun aika. Ja jos olet todella tiukasti aikataulussa, voit jopa kääntää sen ajaksi kuumalle kylvylle. Se on mahdollisesti elämää muuttava kokemus.  

Luuletko olevasi valmis työskentelemään kotoa käsin? 

Löydä seuraava työmahdollisuutesi täältä!