Jos olet työnhaussa, olet ehkä huomannut, että monissa työpaikoissa pyydetään lähettämään saatekirje ansioluettelon mukana. Saatekirjeen kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä se voi auttaa hakemustasi erottumaan joukosta ja antaa sinulle paremmat mahdollisuudet päästä haastatteluun, kun herätät rekrytoijien ja henkilöstöpäälliköiden kiinnostuksen.
Mitä kirjoittaa saatekirjeeseen
Saatekirje antaa sinulle mahdollisuuden täydentää ansioluetteloasi ja tuoda persoonallisuuttasi paremmin esiin hakemuksessasi. Koska ansioluettelot ovat useimmiten lyhyitä ja ytimekkäitä, ansioluetteloa kirjoittaessasi sinulla ei ole paljon mahdollisuuksia näyttää rekrytoiville johtajille, kuka olet. Saatekirjeessäsi on mahdollisuus kertoa tarkemmin pätevyydestäsi, saavutuksistasi ja kokemuksestasi ja osoittaa, kuka olet ammattilaisena ja mitä voit tuoda yritykselle.
Miksi sinun pitäisi kirjoittaa saatekirje työpaikkaa varten?
Saatekirje kannattaa kirjoittaa, jotta sinulla on parhaat mahdollisuudet saada rekrytoijien huomio ja kutsua sinut haastatteluun. Koska henkilöstöpäälliköt ja rekrytoijat voivat lukea satoja ansioluetteloita päivässä, hyvä saatekirje voi usein ratkaista, saako ansioluettelo enemmän huomiota vai hylätäänkö se.
Onko saatekirje työhakemusta varten tärkeä?
Vaikka joissakin työpaikoissa saatekirje ei ole välttämätön, on hyvä idea kirjoittaa sellainen joka tapauksessa, sillä hyvä saatekirje voi parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi saada kutsu haastatteluun ja saada haluamasi työpaikka. Saatekirje on tärkeä, sillä sen avulla voit kertoa tarkemmin ansioluettelosi tärkeimmistä asioista.
Mitä saatekirjeen pitäisi sisältää?
Jotta saat saatekirjeelläsi aikaan mahdollisimman suuren vaikutuksen rekrytoijiin ja henkilöstöpäälliköihin, sinun on varmistettava, että se sisältää seuraavat asiat:
- Todisteet siitä, että olet tutkinut työpaikkaa ja yritystä: Palkkaavat johtajat ja rekrytoijat haluavat nähdä, että olet tehnyt kotiläksysi yrityksestä ja haettavasta työpaikasta. Saatekirjeesi alkupuolella on tärkeää viitata työpaikkaan, yritykseen ja kaikkeen muuhun, mikä osoittaa, että tiedät, mitä haet, ja että olet tutkinut yritystä.
- Taitojesi suhde: Saatekirje on kirjallinen selvitys ansioluettelostasi ja siitä, miten siinä mainitut asiat liittyvät tehtävään. Selitä siis saatekirjeessäsi selkeästi, mitä voit tehdä yritykselle taitojesi ja aikaisemman kokemuksesi perusteella. Hyvä tapa tehdä tämä on viitata takaisin tehtävänkuvaukseen, kun kirjoitat saatekirjettäsi, sillä näin voit olla tarkka sen suhteen, mitä yritys etsii, ja liittää nämä takaisin ansioluetteloosi.
- Innostuksesi tehtävää kohtaan: Ajattele itseäsi siinä työssä, jota haet, ja mieti, miltä sinusta tuntuu, kun työskentelet siinä. Jos kyseessä on työ, jota todella haluat, olet todennäköisesti hyvin innoissasi. Yksi tärkeimmistä asioista, jotka sinun kannattaa sisällyttää saatekirjeeseesi, on intohimosi ja innostuksesi työtä kohtaan. Rekrytoijat ja palkkaavat johtajat etsivät aina merkkejä intohimosta tehtävää kohtaan lukemistaan hakemuksista, ja sen osoittaminen, kuinka innostunut olet tästä tehtävästä, antaa sinulle mahdollisuuden luoda saatekirjeen, joka huomataan ja muistetaan oikeista syistä.
Mitä saatekirjeeseen kannattaa sisällyttää, jotta se erottuu edukseen?
Rekrytoijat ja henkilöstöpäälliköt lukevat tuhansia ansioluetteloita, mutta myös tuhansia saatekirjeitä, joten on tärkeää tietää, mitä omaan saatekirjeeseesi kannattaa sisällyttää, jos haluat sen erottuvan joukosta ja tekevän vaikutuksen. Yksi helpoimmista keinoista on päättää saatekirje toimintakutsuun. Kunhan olet sisällyttänyt saatekirjeeseesi edellä mainitut kolme kohtaa ja se on kirjoitettu niin, että se herättää huomiota, toimintakutsulla voi olla ratkaiseva merkitys siinä, saatko haastattelun vai et.
Mitä laittaa saatekirjeeseen saadaksesi työpaikan?
Useimmiten henkilöstöpäälliköt lukevat saatekirjeitä etsien merkkejä innostuksesta tehtävää kohtaan ja asiaankuuluvaa kokemusta, joka osoittaa, että henkilö sopii tehtävään. Jos haluat saada työpaikan, viittaa aina tehtävänkuvaukseen, kun kirjoitat saatekirjettä. Näin tehdessäsi voit sitten ottaa työnkuvauksen kohdat yksi kerrallaan ja sisällyttää ne saatekirjeeseesi siten, että ne liittyvät taitoihisi ja aiempaan työkokemukseesi, mukaan lukien esimerkkejä aiemmin tekemistäsi töistä.
Mistä löytää saatekirjeen esimerkkejä työtehtäviin
Jos tunnet olevasi jumissa saatekirjeesi laatimisessa, hyvä uutinen on, että löydät verkosta paljon esimerkkejä saatekirjeistä, joista saat inspiraatiota. Voit helposti etsiä saatekirje-esimerkkejä saadaksesi hyvän käsityksen siitä, mitä kannattaa kirjoittaa ja mitä ei. Kannattaa ehkä etsiä oman alasi tai työtehtäväsi saatekirjeitä, jotta saat lisätietoja siitä, mitä todennäköisesti odotetaan tai mitä arvostetaan eniten siinä tehtävässä, jota olet hakemassa.
Näyte saatekirje työhakemuksen ideoita
Kun olet etsinyt esimerkkejä saatekirjeistä, on hyvä idea kirjoittaa karkea luonnos saatekirjeestäsi ennen kuin lähetät sen työhakemuksen mukana. Ellei hakemasi työpaikka ole lyhyellä määräajalla ja sinun on toimitettava hakemuksesi mahdollisimman nopeasti, kannattaa käyttää päivä tai kaksi siihen, että saatekirjeesi on juuri oikea. Ota aikaa käydä läpi saatekirjeesi ja varmista, että kaikki siihen sisältämäsi asiat liittyvät hakemaasi tehtävään, ja poista kaikki liian yleinen, kliseinen tai liioiteltu.
Yksinkertainen työhakemuksen saatekirje malli
Saatekirjettä kirjoittaessasi on hyvä noudattaa tyypillisen liikekirjeen muotoa ja ulkoasua. Noudata tätä yksinkertaista mallia:
- Otsikko: Kirjeen alussa on lueteltava yhteystietosi ja työnantajan yhteystiedot, jos ne ovat saatavilla.
- Kirjainväli: Varmista, että saatekirjeessäsi on oikea väli. Otsikon, tervehdyksen, kunkin kappaleen ja loppukappaleen väliin tulisi jättää tilaa, ennen kuin lisäät hieman tilaa ja sitten allekirjoituksesi. Kirjeesi tulisi olla yksirivinen ja vasemmalle tasattu.
- Fontit: Arial tai Calibri on ihanteellinen valinta saatekirjeeseen. Kirjasinkoko on hyvä valinta, sillä fontin koon tulisi olla vähintään 10pt, mutta ei yli 12pt.
Saatekirjeesi tulisi laatia seuraavasti:
- Otsikko: Otsikko: Tämän ensimmäisen osan tulisi sisältää yhteystietosi. Sinun tulisi myös ilmoittaa työnantajan yhteystiedot, jos sinulla on niitä. Lisää välilyönti yhteystietojesi ja työnantajan yhteystietojen väliin.
- Tervehdys: Jos tiedät palkkaavan johtajan nimen, käytä sitä. Muussa tapauksessa ammattimainen, yleinen tervehdys käy hyvin.
- Ensimmäinen kappale: Ensimmäinen kappale: Ensimmäisen kappaleen tulisi sisältää tietoa haettavasta työpaikasta. Mainitse tässä kohdassa tehtävänimike ja kerro, miten sait tietää tehtävästä. Selitä lyhyesti, miksi uskot, että sopisit ihanteellisesti tähän tehtävään.
- Keskimmäinen kappale: Tämä kohta sisältää tietoja siitä, mitä voit tarjota yritykselle. Mainitse pätevyytesi ja kokemuksesi, jotka tekevät sinusta ihanteellisen sopivan tähän työhön, sekä kaikki kokemuksesi ja taitosi, jotka auttavat sinua tässä tehtävässä. Tässä osiossa on hyvä käyttää konkreettisia esimerkkejä, jotka osoittavat kokemuksesi ja taitosi; voit käyttää luetelmakohtia varmistaaksesi, että ne erottuvat sivulta.
- Viimeinen kappale: Kirjeen lopuksi kiitä palkkaavaa esimiestä siitä, että hän on ottanut sinut tähän tehtävään. Kerro, miten aiot ottaa yhteyttä hakijaan hakemuksesi tilan suhteen.
- Sulkeminen ja allekirjoitus: Lisää yksinkertainen lopetus ja kirjoita tai allekirjoita nimesi.
Muista, että on hyvä olla joustava kun käytät tätä mallia; lisää tai poista tarvittaessa kohtia varmistaaksesi, että se sopii työnkuvaukseen. Tärkeintä saatekirjettä kirjoittaessasi on varmistaa, että se on räätälöity ja sovitettu hakemaasi työpaikkaan.
Saatekirje voi auttaa sinua erottumaan hakijoiden joukosta ja saamaan palkkaavien johtajien huomion, joten muista sisällyttää siihen nämä tärkeät kohdat.